Fotografija: Branitelju Zdravku Horvatu i njegovoj supruzi Marini Horvat jučer se srušila kuća u Lipovcu/Foto: Krešimir Ivančić
Galerija
Branitelju Zdravku Horvatu i njegovoj supruzi Marini Horvat jučer se srušila kuća u Lipovcu/Foto: Krešimir Ivančić

Obitelji Horvat iz Lipovca srušilo se pola kuće: "Gledaš kako se urušava, a ne možeš ništa"

U tom sam trenutku bila u kući i gledala kako se ruši. Vidiš, a ne možeš ništa. Malen si i bespomoćan. Pobjegla sam van da ne bi mene poklopilo jer nisam znala hoće li samo taj zid pasti ili cijela kuća, kaže Marina HorvatBranitelju Zdravku Horvatu (61) i njegovoj supruzi Marini (54) u utorak u 20.30 sati srušila se kuća u Lipovcu pokraj Daruvara.

Srušilo se pola kuće u Lipovcu/Foto: Krešimir Ivančić
Srušilo se pola kuće u Lipovcu/Foto: Krešimir Ivančić

Naime, zagrebački potres napravio je prvu pukotinu na zidu, potom je petrinjski potres napravio trbuščić na zidu, a nakon svega toga padale su velike količine kiše. Supružnici su se odlučili, budući da je kuća iznutra kompletno renovirana, sanirati temelje. Međutim, kako je kuća iz 1968. godine i nakon svih vremenskih nepogoda, odlomio se zid i pola se kuće srušilo.

- Iskopali smo sve za temelje, kupili sav materijal da se pojačaju temelji i da se napravi vertikalni stup koji bi držao taj trbuščić. Tada se ona samo sasipala. Mi smo htjeli spriječiti nakon svih tih potresa da se ne napravi još gore, a na kraju je ispalo najgore. Nismo htjeli prijavljivati državi i čekati na novce, nego smo htjeli sami svojim novcima popraviti stanje. Ja sam u tom trenutku bila u kući i gledala kako se ruši. Vidiš, a ne možeš ništa. Malen si i bespomoćan. Pobjegla sam van da ne bi mene poklopilo jer nisam znala hoće li samo taj zid pasti ili cijela kuća. Sva sreća pa naše troje djece nije bilo, da su na sezoni i rade. Idemo dalje, dan po dan polako. Ne planiramo više ništa. Statičar je izašao i kuća je za rušenje - rekla nam je Marina Horvat.

Novi smještaj

Kada bi se sanirao i dozidavao dio koji se srušio, statičar ne garantira da bi to stajalo. To je skup, a nesiguran zahvat. Pitanje je kada bi opet došlo do iste situacije.

- Prihvatit ćemo novi smještaj koji nam Grad ponudi. Sada namještaj čuvamo. Sutra ujutro ga selimo u dom na Lipovac Majuru pod ključ, dok ne nađemo ili ne napravimo novu kuću. Dom nam je najbliža i najednostavnija solucija, a znamo i ljude koji će nam pomoći. Bit će nas osmero i mi ćemo to riješiti - kaže Marina.

Kako doznajemo od Krešimira Ivančića, predsjednika udruge HVIDR-a Daruvar, čiji je član i Zdravko Horvat, jučer je obitelji osiguran kontejner za privremeni smještaj, a trenutno se traže solucije na koji način obitelj zbrinuti i riješiti njihovo stambeno pitanje.

Sav namještaj u kući sada je vidljiv svima/Foto: Krešimir Ivančić
Sav namještaj u kući sada je vidljiv svima/Foto: Krešimir Ivančić

- Sigurno ćemo raditi neku akciju, a dogovorili smo i privremeno zbrinjavanje i zaštitu njihovog namještaja da ne propadne i da bude na sigurnom. Kuća je za rušenje, a sada Grad traži nekakav privremeni smještaj jer im kontejner nije dobar za duže razdoblje. Postoji više različitih varijanti, možda im se i izgradi kuća pošto je on branitelj, možda preko Ministarstva branitelja, u suradnji s Gradom Daruvarom se krene u nešto. Ne znamo još ništa. U narednim danima bismo trebali napraviti strategiju na koji način ćemo to riješiti - rekao nam je Krešimir Ivančić.

Pomoć Grada

Kontaktirali smo i gradonačelnika Daruvara Damira Lneničeka te ga upitali hoće li Grad nekako pomoći ovoj obitelji.

Katastrofalno stanje kuće/Foto: Krešimir Ivančić
Katastrofalno stanje kuće/Foto: Krešimir Ivančić

- Kako se nažalost ljudima srušio dio kuće, oni su zvali Grad da im izađemo u susret te smo im ponudili zamjenski smještaj koji njima nije bio prihvatljiv jer moraju čuvati stvari u svojoj kući. Odmah smo im osigurali dostavu kontejnera s dva kreveta da mogu biti kraj svoje kuće. Pokušavamo naći prostor za njihove stvari, a onda ćemo vidjeti što ćemo dalje. Grad je spreman prvo pomoći u raščišćavanju kada se njihov namještaj i sve stvari isele, a onda ćemo najaviti akciju. Grad Daruvar ima svoje rezerve za ovakve situacije. Ne možemo im napraviti cijelu kuću, ali im možemo pomoći sada kada je najnužnije, odnosno kada isele svoje stvari da im ponudimo zamjenski smještaj u gradu dok se njihov objekt ne sredi. Obitelj nije na cesti, ima privremeni smještaj, a ovo ćemo dalje rješavati nekim tempom - kaže Damir Lneniček.