Fotografija: Kruno Lokotar/ Foto: MojPortal.hr
Kruno Lokotar/ Foto: MojPortal.hr

"Zbog Mog portala nikada Daruvar nije bio veći grad, koliko god je danas manji nego prije"

Isto vrijedi za sve gradove županije, pa i za Pakrac i Lipik. Nedavno sam rekao da bi svaka županija morala imati portal poput Mog portalaKruno Lokotar jedan je od najznačajnijih književnih urednika u Hrvatskoj, 2014. proglašen je i najboljim. Idejni je tvorac zbornika "Kad čujem Daruvar" u kojem je 28 eminentnih autora napisalo priče o Daruvaru. Zbornik je jedna od najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj u 2021. 

______________________________

I tako su se u mojoj ulici pojavili Dijana, koju sam znao odavno, i njezin frajer, Nikica, kojega sam upoznao tu noć uz vatru, pivu i gemište. Ispričali su mi svoje motive za preseljenje u Daruvar, nije me tu Dijana čudila, ona je oduvijek bila daruvarski lokal-patriot, nego Splićo Nikica, a bilo mi drago zbog oboje i zbog grada. 

Čvrsta odluka za poštenim radom

Odmah sam pokazao stanovitu skepsu, jer biti lokalni novinar je najteža od svih novinarskih disciplina, pisati o ljudima koje poznaješ i srećeš, izložen, suočen, riskirajući sve više, kako nam društva sve više divljaju. No, potanko su mi objasnili pristup poslu, pregled nad cijelom županijom, čvrstu odluku da rade pošteno i istraju, svijest o tome koliko će u početku biti teško. Sve ljudske i profesionalne vrline obasjane vatrom. Naravno da sam takav projekt odlučio podržati i ljudski i profesionalno, ali zbog raznih vlastitih pretrpanosti poslom mnoge u glavi skicirane tekstove nisam im nikada poslao. 

Kada mi je sinula ideja za zbornik „Kad čujem Daruvar“ u infrastrukturi sam odmah vidio MojPortal.hr, jer bez jakog lokalnog medija taj je posao bilo nemoguće predstaviti i razglasiti. I oni su prepoznali i podržali ideju. I još će neke koje krčkamo. Bez Dijanine intervencije bi i moja izložba o "Dalit, after party" ostala krnja, ona se pobrinula da organizira i dovede bivše zaposlenike. Eto onda još jedne friške vijesti, RTL bi ih mogao uskoro snimiti, budu li voljni stati pred kamere.

Nova zona vidljivosti

Sa zadovoljstvom pratim što se zbiva u Daruvaru i županiji, kako su nas sve učinili većima i prisutnijima, kako kopaju lijepe tekstove o vrijednim i važnim ljudima, fenomenima, kako su još zaigrani i izdašni. A svjedočim ponekad tome koliko su umorni. 

Nikada Daruvar nije bio veći grad, naglaska je na grad, kolikogod je danas vjerojatno manji nego prije 20-ak godina. Isto vrijedi za sve gradove županije, pa i za Pakrac i Lipik. 

Nedavno sam rekao da bi svaka županija morala imati portal poput Mog portala, da bi sredstva za financiranje takvih portala morala biti zakonom osigurana. I u istom času shvatio da je to dobra ideja, ali da ima jedan problem: nemaju svi Dijanu i Nikicu, a čovjek je program, čovjek je portal koji nas sve prebacuje u neku novu zonu vidljivosti: iz te zone sami sebe vidimo drugačije i jasnije.