Fotografija: Hrvatska rukometna reprezentacija gluhih osvojila je zlato na Europskom prvenstvu/ Foto: HSSG
Galerija
Hrvatska rukometna reprezentacija gluhih osvojila je zlato na Europskom prvenstvu/ Foto: HSSG

Bjelovarčanin Bojan Crnojević s "Tihim paklenima" osvojio europsko zlato

Izuzetno smo zadovoljni rezultatom, ali i igrom, posebice u posljednje dvije utakmice. Iduće godine očekuje nas Olimpijada u Brazilu, a za dalje ćemo vidjeti, kazao je Crnojević



Hrvatska rukometna reprezentacija gluhih proteklog vikenda okitila se naslovom europskih prvaka, a boje nacionalne vrste i ovog je puta branio Bjelovarčanin Bojan Crnojević (34).

Viša razina igre

Prvenstvo koje se zbog korone nekoliko puta odgađalo, na kraju se odigralo u Zagrebu, točnije u Sesvetama.

Bojan Crnojević s peharom nakon osvojenog zlata/ Foto: Privatni album
Bojan Crnojević s peharom nakon osvojenog zlata/ Foto: Privatni album

-Izuzetno smo zadovoljni kako rezultatom, tako i igrom, posebice u posljednje dvije utakmice. Iako se na prvi pogled zbog uvjerljivih pobjeda čini kao da su naši protivnici kvalitetom lošiji od nas, moram reći da smo mi podignuli našu igru na jednu višu razinu, što je rezultiralo takvim ishodima. Također, mlađi članovi reprezentacije su u međuvremenu napredovali, što je dodatno pridonijelo novom zlatu, kazao nam je Bojan Crnojević.

Svih pet pobjeda

Na nedavno završenom prvenstvu, pored naše, sudjelovale su i reprezentacije Francuske, Rusije, Turske i Srbije, dok je Bosna i Hercegovina svoj nastup otkazala nekoliko dana uoči početka natjecanja, jer im se u redove uvukla korona. Spomenimo i to da su naši izabranici ostavili svih pet pobjeda, a Tomislav Bošnjak okitio se i naslovom najboljeg strijelca turnira.

Tomislav Bošnjak i Bojan Crnojević/ Foto: Privatni album
Tomislav Bošnjak i Bojan Crnojević/ Foto: Privatni album

Većina članova takozvanih „Tihih paklenih“ igraju u drugim i trećim hrvatskih rukometnim ligama te zbog spomenutog virusa više od godinu dana nisu odigrali natjecateljsku utakmicu, što izborenom zlatu daje dodatni sjaj. 

- Korona nas je sve poremetila. Samo četiri naša igrača su profesionalci, koji su trenirali i igrali cijelo vrijeme. Mi ostali koji ne igramo Premijer i Prvu ligu, prije početka priprema radili smo samostalno u teretani ili na otvorenom, objašnjava nam Crnojević, dodajući da su zajedno s pripremama i samim prvenstvom u pogonu bili nešto više od mjesec dana. 

Kako kaže, epidemiološke mjere na samom prvenstvu bile su jako stroge. 

- Svaki drugi dan morali smo se testirati, a na tribinama nije smjelo biti publike. Jedino članovi stožera te reprezentativci drugih država mogli su uči u dvoranu, dodaje zlatni Bjelovarčanin.

Iznimni uspjesi

„Tihi pakleni“ jedna su od trofejnijih nacionalnih vrsti, koja u svojim vitrinama ima sedam medalja samo s Olimpijskih igara, te mnogobrojna svjetska i europska odličja. Naš sugovornik, koji je u reprezentaciji dug niz godina, do sada se okitio s dva olimpijska zlata i jednom broncom, dva svjetska zlata te tri titule prvaka Europe i jedno srebro s tog natjecanja.

Bojan Crnojević u akciji/ Foto: HSSG
Bojan Crnojević u akciji/ Foto: HSSG

- U idućih pet godina pred nama je pet velikih natjecanja, jer je dio njih poremetila upravo korona. Prve su na redu Olimpijske igre nagodinu u Brazilu. S obzirom na to da prvu postavu više-manje čine igrači koji su stari kao i ja, dogovorili smo se da ćemo ići prvenstvo po prvenstvo, tako da ću u Brazilu najvjerojatnije nastupati, a što će biti dalje to ćemo tek vidjeti, poručio je Bojan Crnojević. 

Zlatni bjelovarski rukometaš trenutno nema klub, odnosno u fazi je pregovora s nekoliko njih. Iako je s reprezentacijom osvajao brojna odličja, nije profesionalni rukometaš, već radi u vlastitom obrtu za manualnu terapiju. Bojanu, kao i svim ostalim Tihim paklenima čestitamo na odličnom uspjehu i želimo im još puno medalja oko vrata.