Fotografija: Denisov koktel od đumbira, meda i škotskog viskija/Foto:Denis Vlahovac
Galerija
Denisov koktel od đumbira, meda i škotskog viskija/Foto:Denis Vlahovac

Koktel od đumbira, meda i škotskog viskija ljekovitog naziva - penicilin

Jedan od koktela iz ovog stoljeća nastao polovicom 2000-ih u New Yorku u kultnom Milk & Honey baru danas se poslužuje diljem svijeta i jedan je od najuspješnijih i najpoznatijih novih koktela



Nakon što je proputovao pola svijeta, 30-godišnji Denis Vlahovac lani se na proljeće vratio se u Daruvar gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis s koktelima i podići standarde u ugostiteljstvu.

Upravo u Daruvaru došao je na ideju da osnuje Cocktail Empire, agenciju koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio prije pet godine svojim prvim ulaskom u svijet koktela u koktel baru "Employees only" u New Yorku.

Denis je najsretniji kada gost prepozna kvalitetu njegovih koktela/Foto: Privatni album
Denis je najsretniji kada gost prepozna kvalitetu njegovih koktela/Foto: Privatni album

Danis Vlahovac je suradnik našeg portala koji će vam svakog vikenda otkriti kako priprema neki od svojih koktela.

Jedan od koktela iz ovog stoljeća nastao polovicom 2000-ih u New Yorku u kultnom Milk & Honey baru danas se poslužuje diljem svijeta i jedan je od najuspješnijih i najpoznatijih novih koktela. Sličan je Whiskey Souru, ali na osjet puno okusno puniji jer đumbir i škotski viski su okusom jako intenzivni.

Škotski viski, pod popularnim nazivom Scotch bez sumnje je najkompleksniji i drugačiji od svih viskija/Foto:Unsplash
Škotski viski, pod popularnim nazivom Scotch bez sumnje je najkompleksniji i drugačiji od svih viskija/Foto:Unsplash

Škotski viski inače nije baš omiljeno piće za miješanje u koktelima jer se donedavno smatralo uvredom ako ga se stavlja u koktele što ne drži vodu baš jer isto se može reći i za odležane rumove, bourbone ili vrhunske džinove. Ova varijanta Penicilina ne sadrži dimljeni škotski viski koji se inače daje na vrh pića kao nadopuna okusa pa ako vam se to sviđa možete ga dodati.

Zdravlje u čaši

Sirup koji se koristi u ovom koktelu je sirup od đumbira i meda tako da osjećate zdravlje u čaši, ali je ovaj sirup malo teže i duže za napraviti pa sam ja koristio kupovni u ovoj varijanti, ali ću vam napisati recept dolje kako napraviti sami svoj. Koktel je odličan i jedan je od mojih omiljenijih. Pogotovo ako imate dobar blended škotski viski pri ruci, ali svakako i Ballantine's ili škotski viskiji iz Lidla će biti dobri za ovaj vrhunski koktel.

Sastojci:

50ml škotskog blended viskija

25ml sok od limuna

25ml sirup od đumbira i meda

Na vrh dolijte malu žlicu dimljenog single malt škotskog viskija (po želji)

Kako napraviti sirup od đumbira i meda:

U lončić stavite manju čašu vode, istu tu čašu punu meda te 15ak centimetara oguljenog i tanko

narezanog đumbira. Pustite da provrije uz lagano miješanje te nakon toga smanjite vatru i kuhajte još 5

minuta. Kada se ohladi stavite lončić u hladnjak preko noći da sirup odstoji i ujutro ga procijedite kroz

krpu za sir, gazu ili neku krpu kroz koju tekućina samo može proći.

Škotski viski inače nije baš omiljeno piće za miješanje u koktelima jer se donedavno smatralo uvredom<br />
da ga se stavlja u koktele/Foto:Denis Vlahovac
Škotski viski inače nije baš omiljeno piće za miješanje u koktelima jer se donedavno smatralo uvredom
da ga se stavlja u koktele/Foto:Denis Vlahovac

Priprema:

1. Sve sastojke ulijte u posudu koju možete zaklopiti (ukoliko nemate shaker poslužiti će primjerice termosica ili prazna staklenka krastavaca)

2. Dodajte 5,6 kocki leda u tu posudu

3. Promiješajte pokretima gore dolje da se svi sastojci izmiješaju i to radite 10 sekundi

4. Prelijte u čašu u kojoj je još par kocki leda

5. Dobiti ćete piće nevjerojatno primamljive žute boje inzenzivnog okusa đumbira i viskija kojem med daje tu slatkoću i punoću okusa

Uživajte!

Za više recepata zapratite Cocktail Empire by Denis Vlahovac na: 

www.cocktailempire.hr

Instagram

Facebook