Pjenasti i kremasti koktel od ružičastog džina i sirupa od kadulje
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Nakon što je proputovao pola svijeta, 30-godišnji Denis Vlahovac lani se na proljeće vratio se u Daruvar gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis s koktelima i podići standarde u ugostiteljstvu.
Upravo u Daruvaru došao je na ideju da osnuje Cocktail Empire, agenciju koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio prije pet godine svojim prvim ulaskom u svijet koktela u koktel baru "Employees only" u New Yorku.
Danis Vlahovac je suradnik našeg portala koji će vam svakog petka u večernjim satima otkriti kako priprema neki od svojih koktela.
Industrija proizvodnje džina je vrlo raznovrsna i džinovi se mogu proizvoditi različitim metodama, raznovrsnim začinima i sa ili bez dodavanja sladila. Jedni od takvih slađih džinova su Old Tom I Plymouth džinovi. 2 od 5 različitih vrsta džinova uz London Dry, Genever i International stilove. Pink gin ili ružičasti džin ima svoje početke kao koktel u kojem se u Plymouth džin dodavalo par kapi Angostura bittersa (koji su tema za jedan budući članak). Ukratko bittersi su jako koncentriran alkohol s aromama, začinima, biljem, citrusima... Tom piću se uglavnom dodavala tonična voda i naručivao se kao pink gin tonic. I odličan je kao koktel.
U današnje vrijeme industrija džina preuzela je proizvodnju tog koktela i prilagodila ga na način da proizvodi industrijski ružičasti džin u koji dodaje arome jagode, maline i ostalog bobičastog voća uz dodatak angostura bittersa, a negdje čak i bez toga.
Uglavnom se sladila ne dodaju u te džinove pa je zato dobar za miješanje s tonikom. To piće obično će imati voćne arome za razliku od aroma običnog London dry stil džina gdje prevladava borovica. Današnji koktel je igra voćnih okusa ružičastog džina i osvježavajućih i zemljastih okusa kadulje i limuna. Za ovo ćete se morati malo poigrati u kuhinji kako biste napravili sirup od kadulje.
U ovaj koktel možete dodati još vodu od slanutka (aquafaba) kako biste ga napravili pjenastim i kremastim te par kapi orange bittersa kako biste dobili još kompleksnosti pića i aromu naranče. Naravno ovo je sve samo dodatak. Piće samo po sebi također će biti odlično.
Sastojci (za jednu osobu):
50ml gina
35ml sirupa od kadulje
25ml soka od limuna
Dopuniti mineralnom vodom
Dodati aquafabu i orange bitterse po želji
Recept za sirup od kadulje:
U lončić stavite 50ml vode dok ne provrije te dodajte 5,6 listova kadulje ili čaj od kadulje. Kada provrije
maknite s vatre i dodajte 50g šećera te promiješajte dok se šećer ne otopi. Ostavite par minuta te kroz
sito procijedite sirup koji bi trebao biti lagano žućkaste boje te osvježavajuće gorkasto sladak na okus.
Priprema:
1. Sve sastojke osim mineralne vode ulijte u posudu koju možete zaklopiti (ukoliko nemate shaker
poslužiti će primjerice termosica ili prazna staklenka krastavaca)
2. Dodajte 5,6 kocki leda u tu posudu
3. Promiješajte pokretima gore dolje da se svi sastojci izmiješaju i to radite 10 sekundi
4. Ukoliko ne želite led u čaši ulijte piće iz posude kroz sito za čaj, a ukoliko vam led ne smeta izlijte
piće iz posude u čašu kakvo je i dodajte slamku
5. Dobiti ćete piće nevjerojatno primamljive žuto ružičaste boje koje možete ukrasiti listom kadulje
koju prije toga malo pljesnite kako bi pustila svoje arome i mirise
Pijte ovo piće na malo toplije dane kao što je bila ona južina od prije koji dan i uživajte!
Za više recepata zapratite Cocktail Empire by Denis Vlahovac na:
Denis Vlahovac suradnik je našeg portala i svakog petka u večernjim satima će vam otkrivati kako napraviti sjajan koktel u toplini svoga doma.