Fotografija: Denis Vlahovac za danas je pripremio neobičan ali preukusan koktel od Aperola i tamnog pšeničnog piva/Foto: Denis Vlahovac
Galerija
Denis Vlahovac za danas je pripremio neobičan ali preukusan koktel od Aperola i tamnog pšeničnog piva/Foto: Denis Vlahovac

Koktel od Aperola i tamnog pšeničnog piva GerWeiss 5th Element Daruvarske pivovare

Kada pivu dodate okuse naranče, limuna i javorovog sirupa dobijete stvarno odlično piće za svako doba dana i godineNakon što je proputovao pola svijeta, 30-godišnji Denis Vlahovac lani se na proljeće vratio se u Daruvar gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis s koktelima i podići standarde u ugostiteljstvu.

Upravo u Daruvaru došao je na ideju da osnuje Cocktail Empire, agenciju koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio prije pet godine svojim prvim ulaskom u svijet koktela u koktel baru "Employees only" u New Yorku.

Denis dodaje pivo GerWeiss 5th Element kako bi koktel imao bogatiji okus/Foto: Denis Vlahovac
Denis dodaje pivo GerWeiss 5th Element kako bi koktel imao bogatiji okus/Foto: Denis Vlahovac

Danis Vlahovac je suradnik našeg portala koji će vam svakog vikenda otkriti kako priprema neki od svojih koktela.

Spajanjem različitih okusa u koktelima naletite na poneku grešku u koracima (iako se to s iskustvom minimizira), ali ponekada naletite na pravi mali dragulj od okusa.

Danas ću vam reći nešto o mojem igranju koktelima s pivom i kako sam našao savršenu kombinaciju okusa. Kokteli s pivom nisu previše poznati iako okus koji se može dobiti spajanjem piva i različitih žestokih pića i likera je nevjerojatan.

Svjetska slava

Aperol je odličan aperitiv žarko narančaste boje koji plijeni pažnju svojom pojavom u čaši. Najpoznatiji je kao koktel koji se pije u potocima preko ljeta poznat kao Aperol Spritz. Inače Aperol Spritz je svjetsku slavu stekao tek zadnjeg desetljeća iako se već preko 70 godina pije u Italiji, ali je bio limitiran na sjevernu regiju Italije blizu Austrije odakle je i potekao. Aperol je gorko slatkog okusa i srednje jačine alkohola za liker. Inače njegov brat Campari je duplo jači alkoholno i rekao bih duplo gorči i već spada u skupinu najprepoznatljivijih amara u svijetu.

Aperol je gorko slatkog okusa i srednje jačine<br />
alkohola za jedan liker/Foto:Unsplash
Aperol je gorko slatkog okusa i srednje jačine
alkohola za jedan liker/Foto:Unsplash

Za današnji koktel sam odlučio spariti Aperol s pivom i to pšeničnim pivom koje se obično odlično slaže s okusima naranče i citrusa općenito i nisam pogriješio. Moja preporuka je da koristite GerWeiss 5th Element pivo od Daruvarske pivovare za pripremu ovog koktela jer je idealan balans između lakšeg stila njemačkog pšeničnog piva i težeg stila belgijskog pšeničnog piva te kada mu dodate okuse naranče, limuna i javorovog sirupa dobijete stvarno odlično piće za svako doba dana i godine.

Lagan recept

Pio sam ga nedavno kada je bilo jako hladno i bio je odličan, ali vjerujem da bi na plus 30 stupnjeva Celzijevih bio još pitkiji i ne bi se štedilo na rundama.

Neobičan ali fantastičan koktel od Aperola i piva/Foto: Denis Vlahovac
Neobičan ali fantastičan koktel od Aperola i piva/Foto: Denis Vlahovac

Recept je veoma lagan i ukoliko nemate javorov sirup preporučam da napravite sirup od smeđeg šećera (jednaki omjer smeđeg šećera i vode) i to iskoristite umjesto toga.

Ja osobno volim još malo gorčine pa bih ja Aperol zamijenio Camparijem, ali vi napravite po svome ukusu.

Sastojci (za jednu osobu):

50ml Aperol

25ml sok od limuna

15ml javorov sirup

Dopuniti pšeničnim pivom

Priprema:

1. Sve sastojke osim piva ulijte u posudu koju možete zaklopiti (ukoliko nemate shaker poslužiti će primjerice termosica ili čak i prazna staklenka od krastavaca)

2. Dodajte 5,6 kocki leda u tu posudu

3. Jako promiješajte pokretima gore dolje da se svi sastojci izmiješaju i to radite 10 sekundi

4. Prelijte u čašu s par kocki leda i dopunite do vrha pšeničnim pivom

Dekoracija na kraju/Foto: Denis Vlahovac
Dekoracija na kraju/Foto: Denis Vlahovac

5. Dobiti ćete piće nevjerojatne narančaste boje i okusa naranče i pive. Piće u kojem će jednako uživati i pivoljupci i ljudi koji inače ne vole pivo.

Uživajte u ovom neobičnom koktelu/Foto: Denis Vlahovac
Uživajte u ovom neobičnom koktelu/Foto: Denis Vlahovac

Živjeli!

Za više recepata zapratite Cocktail Empire by Denis Vlahovac na: 

www.cocktailempire.hr

Instagram

Facebook 

Denis Vlahovac suradnik je našeg portala i svakog vikenda će vam otkrivati kako napraviti sjajan koktel u toplini svoga doma.