Fotografija: Najbolji koktel majstor u Daruvari i regiji - Denis Vlahovac/Foto: Ana Knežević
Galerija
Najbolji koktel majstor u Daruvari i regiji - Denis Vlahovac/Foto: Ana Knežević

Ovaj je mladić obišao šest kontitenata i vratio se u Daruvar kako bi postao najbolji koktel majstor svijeta

Denis Vlahovac prvi je put probao pravi koktel prije pet godina u koktel baru "Employees only" u New Yorku. Nakon 12 godina vratio se u Daruvar i otvorio agenciju koja se bavi educiranjem ugostitelja, ali i gostiju kojima će pokazati kako se rade najbolji kokteli



Koktele je otkrio prije pet godina u New Yorku. S nekoliko svojih cimera otišao je u koktel bar "Employees only" kako bi provjerio kakve koktele to oni tamo točno prave da su ih proglasili najboljima na svijetu. Čim je ušao, sve mu je bilo jasno. Nije morao probati ni jedan koktel da shvati o čemu je riječ. Od samih koktela preko atmosfere u klubu pa sve do kulture ispijanja koktela koja se osjetila, sve je bilo savršeno.

Pripremanje koktela za Denisa je životna filozofija/Foto: Privatni album
Pripremanje koktela za Denisa je životna filozofija/Foto: Privatni album

- Tada sam prvi put u životu probao pravi koktel i shvatio da zapravo nikada do tada nisam popio dobar koktel. Sjećam se kao da je bilo jučer. Bio je to koktel Amelia, nazvan po Ameliji Earhart, prvoj ženi koja je tromotornim avionom preletjela sjeverni Atlantik. Odmah sam u njemu osjetio liker od bazge i sirup od kupine, a limun i votka su se potpuno ukomponirali u cijelu tu priču. Popio sam 4-5 koktela i moram priznati da sam se malo napio. No, ono što me potpuno oduševilo je to što drugi dan nije bilo mamurluka. Apsolutno nikakvog, kaže mi Denis Vlahovac, mladić od 30 godina koji se nakon 12 godina odlučio vratiti u Daruvar kako bi pokrenuo vlastiti biznis s koktelima i podigao standarde u ugostiteljstvu.

Gost je glavni glumac

Svjestan je da je koktel majstor stalno u centru pažnje, sve u kafiću zanima što oni rade. Otkrio je da je tajna uglavnom u unutrašnjem stavu, jesu li koktel majstori u mislima tu gdje se prave kokteli ili su negdje odlutali. Gost je glavni glumac u toj priči, oni su sporedni.

Denis je najsretniji kada gost prepozna kvalitetu njegovih koktela/Foto: Privatni album
Denis je najsretniji kada gost prepozna kvalitetu njegovih koktela/Foto: Privatni album

Denis je prije 12 godina upisao fakultet Hotelijerstva i turizma u Opatiji, gdje je doživio potpunu preobrazbu. Nakon završetka fakulteta nije se htio potpuno posvetiti karijeri već je htio na neki način nastaviti studentski život. Želio je putovati i povremeno raditi. Imao je prijatelje u New Yorku koji su ga pozvali da dođe. Mjesec dana nakon što je dobio diplomu otišao je u Ameriku probati malo živjeti vani prije nego što se smiri u Hrvatskoj. Na kraju je to bila odluka koja je utjecala na cijeli njegov život.

- Počeo sam raditi kao konobar u jednom restoranu, i u nedostatku osoblja jednu sam večer završio iza šanka. To je bio moj ulazak u svijet ugostiteljstva - govori Denis koji je do sada bio na šest kontinenata, proputovao 58 zemalja i živio u pet država. Svjestan je da ga je život u Americi najviše promijenio, jer mu je Amerika otvorila neke nove vidike.

Poduzetništvo u Hrvatskoj

- Dok sam bio na fakultetu želja mi je bila preseliti se u Kanadu. Za vrijeme boravka u Londonu vidio sam vize za Kanadu i nekoliko mjeseci kasnije već sam bio u Vancouveru. Tamo sam radio kao bar menadžer u jednom "fine dining restoranu" gdje smo se borili za Michelin zvjezdicu - govori Denis. 

Kako život piše zanimljive priče, a korona je definitivno jedno i od poglavlja ove, Denis se odlučio vratiti u Daruvar. Istjecala mu je viza za Kanadu i s obzirom na situaciju s koronom, doslovno je uhvatio zadnji avion i krenuo u sasvim jednu novu avanturu zvanu Poduzetništvo u Hrvatskoj u doba korone.

Denis je završio Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji/Foto: Privatni album
Denis je završio Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji/Foto: Privatni album

- Vratio sam se u Hrvatsku krajem ožujka kada je krenula pandemija i do ljeta sam putovao po Hrvatskoj. Jedan dan sam iz čiste dosade prišao vlasnicima kluba Public u Daruvaru i pitao ih jesu li zainteresirani da im radim koktele vikendom na što su oni odmah pristali - priča mi Denis. 

Dizajnirao im je koktel listu, napravio listu sastojaka, marže i osmislio marketing za koktel event u Daruvaru. Da je napravio „the event“ pokazali su vikendi u kojima su naredna dva mjeseca ljudi čekali svoj koktel i po 45 minuta. 

U Daruvaru ima potencijala

- Ljudi su se zainteresirali za novitet u gradu i pristupačnu cijenu nečega što se dosad smatralo privilegijom piti. Koristio sam najkvalitetnije sastojke, svoje vlastite sirupe i začine ali i stečeno iskustvo pristupa gostu – objašnjava Denis.

Nakon uspješna dva mjeseca promocije svog zanata, Denis je zaključio da u Daruvaru ima potencijala. Dapače, ima ga u cijeloj Hrvatskoj.

Vlasnici najpopularnijih daruvarskih kafića su ga angažirali da im organizira koktel evente/Foto: Privatni album
Vlasnici najpopularnijih daruvarskih kafića su ga angažirali da im organizira koktel evente/Foto: Privatni album

Tako se rodila ideja Cocktail Empirea, odnosno agencije koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Prije malo više od mjesec dana Denis je zakotrljao svoju priču. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio svojim prvim ulaskom u svijet koktela.

- Želja mi je primijeniti svoje iskustvo stečeno vani kako bih educirao ne samo zaposlenike i vlasnike ugostiteljskih objekata već i goste koje želim upoznati sa svim sastojcima u piću i novim zanimljivim okusima.- kaže Denis

Zainteresirala me cijela ta priča, pa sam jednom prilikom otišla u kućicu u Daruvarskim vinogradima, gdje se Denis na neko vrijeme odlučio izolirati od cijelog svijeta. 

Osobno iskustvo

Svi koji su sa mnom "bili na šanku" znaju da nikad nisam voljela slatka pića, a pogotovo koktele. Sve do tog famoznog koktel partija u subotu popodne u Daruvarskim vinogradima, gdje je Denis uzgaja koktele. Ok, "uzgaja" sastojke za koktele. Sam radi prirodne arome, sirupe, likere, led nevjerojatnih boja, sokove. Police u kuhinji nalikuju kemijskom laboratoriju, sve je čisto i savršeno.

Odlučno je uzeo široku čašu na stalku, u nju stavio prekrasan komad prošarano plave kocke leda, dodao Aperol, pjenušac, mineralnu vodu, umetnuo slamku i poslužio mi aperitiv. Izabrao je odličan aperitiv za temperaturu i vlagu taj dan. Osvježio me, bio je taman sladak, gaziran i hladan, no ono što je u meni pobudilo znatiželju bila je priprema. Način na koji je Denis s osmijehom pričao o sastojcima koje koristi i kako ih dobiva, zadimljenim koktelima, cvijeću koje koristi za boju i važnosti svih sitnica koje čine koktel savršenim.

Dok pripema koktele, Denis pazi na apsolutno svaki detalj/Foto: Privatni album
Dok pripema koktele, Denis pazi na apsolutno svaki detalj/Foto: Privatni album

Priče o planovima za budućnost potpuno su me oduševile. On želi biti koktel majstor. Ne samo to. On želi biti standard za koktel majstore. Gledala sam ga i uživala u slici nekoga tko je pronašao svoj poziv. Nakon ručka mi je predložio kavu. Vidjela sam da se lukavo smije, pa sam prihvatila tu igru iznenađenja. U staklenoj šalici dobila sam tamni napitak s malo krem pjenice na vrhu, koji ničim nije odavao da nije riječ o crnoj kavi.

Odvažan i talentiran

Odvažila sam se probati svoju "kavicu" i okus me doslovno odnio. Senzacija okusa koja je prošla cijelim tijelom u milisekundi je promijenila moje mišljenje o koktelima. Osjetila sam strahovito poštovanje prema osobi koja mi je pripremila taj napitak. Iznenadila me svježina ispunjena najbogatijom aromom kave koju sam ikad osjetila. Aromom koja je doslovno prošla cijelim mojim tijelom i vratila se natrag u usta, ostavljajući slatkasti okus kvalitetne kave s daškom svježine alkohola na nepcu.

Espresso Martini je tada postalo moje novo najdraže piće.

Denis je na ovogodišnjem FraMaFu festivalu u Daruvaru pravio koktele novinarima u Dvorcu grofa Jankovića/Foto: Privatni album
Denis je na ovogodišnjem FraMaFu festivalu u Daruvaru pravio koktele novinarima u Dvorcu grofa Jankovića/Foto: Privatni album

Oduševila me cijela ta njegova priča. Priča koja ima puno veze sa strašću, razvojem talenta, odvažnošću, jednostavnošću, naivnošću, dječjom radošću, vjerom i voljom. Mladi čovjek koji je otišao u svijet, prikupljao iskustva, stekao određenu popularnost kao svjetski putnik i odlučio postati najbolji koktel majstor na svijetu. 

- Otkad sam se vratio u Daruvar, vidim kako u njemu vlada neka vrsta zavisti i nesloge. Trebamo podupirati jedni druge i trebamo surađivati jedni s drugima. To je jedini način da se ide naprijed – kaže Denis.

Povezivanje OPG-ovaca

Želja mi je u budućnosti povezati lokalne OPG-ove, proizvođače alkohola, sirupa, sokova i voća u jednu cjelinu, i po Hrvatskoj nuditi njihove proizvode kao zamjenu za strane proizvode koji su, kaže, puni kemije. Volio bih da se više koriste naši domaći proizvodi koji su puno bolji, kvalitetniji i vjerojatno jeftiniji. Po kafićima bi nudio koktel liste s njihovim proizvodima -odlučan je Denis.

Slične ideje ima i za vinare. Prvenstveno u Daruvaru, ali i šire. Denis smatra da imamo toliko toga na ovom području za ponuditi i uskoro kreće u obilazak ljudi koji bi bili zainteresirani za ovakvu vrstu suradnje.

- Nikada u životu ne znamo, prihvatimo...budemo najbolji u situaciji u kojoj se nalazimo, a možda jednog dana to bude najbolja stvar koja nam se dogodila - zaključuje Denis svoju priču.

Nas je uvjerio da je njegovo zvanje vrlo važno, a vas pozivamo da provjerite sami na njegovom Instagramu , Facebooku ili web stranici. 

Recepti najboljih Denisovih koktela:

PASSION FOR VANILLA 

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Sastojci: votka, vanilija, marakuja, limeta, ananas

PISCO SOUR

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Sastojci: Pisco (peruanski alkohol), limun, šećerni sirup, bjelanjak i aktivni ugljen

OAXACA RAIN

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Sastojci: Mezcal, vanilija, čokoladni liker, bittersi, veganska pjena i sok naranče kojem sam promijenio pH vrijednost tako da je kiseliji i podsjeća na limun zadržavajući usput okus naranče

BLACKBERRY SMASH

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Sastojci: gin, sirup od ružmarina i kupina, lillet blanc (aromatizirano vino), limun

ENDYMION SPRING

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Sastojci: votka, liker od bazge, sirup od ružmarina, limun, sok od mrkve, bjelanjak

SOTOL MARGARITA

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Sastojci: Sotol (meksičko piće poput tekile), sirup od kadulje, liker od bazge, limeta