Fotografija: Konferencija za medije predstavnika HSLS-a/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Konferencija za medije predstavnika HSLS-a/ Foto: Deni Marčinković

Županijski HSLS: "BBŽ je u tehničkom bankrotu i ne znamo kako će se to sanirati"

Od 2019. godine protivno svim Zakonima BBŽ kratkoročne kredite zatvara kratkoročnim kreditima. Nadalje, po Zakonu gradovi i županije mogu biti zadužene 20 posto, a mi smo na 40 posto, kaže Jurković PiščevićUoči sjednice Županijske skupštine zakazane za petak, 29. travnja, HSLS-ovci te županijski vijećnici izabrani s njihove liste održali su konferenciju za medije na kojoj su izrazili nezadovoljstvo financijskom situacijom u Županiji. 

- Većina tema iduće sjednice Županijske skupštine odnosi se na zaduživanje Županije, odnosno na prolongiranje zaduženja. Prema vidljivim podacima Županija je u tehničkom bankrotu, no unatoč tome župan Marušić ima našu punu podršku. Svakodnevno smo u kontaktu ne bi li pronašli način za rješenje ovog problema, nastalog ne našim djelovanjem, već znamo svi od koga, pored ostalog kazao je Slavko Došen, predsjednik kluba zastupnika HSLS-a u Županijskoj skupštini.

Zadužene duplo veće od dopuštenog

Predsjednica Županijske skupštine Ivana Jurković Piščević, inače nezavisna vijećnica, cjelokupnu situaciju nazvala je financijskom apokalipsom.

- Nedospjele obveze u iznosu od 103 milijuna kuna, manjak prihoda u iznosu od 230 milijuna kuna, plus zaduženja, dolazimo do ogromnih brojki i ne znamo kako će se sanirati. Od 2019. godine protivno svim Zakonima BBŽ kratkoročne kredite zatvara kratkoročnim kreditima. Nadalje, po Zakonu jedinici lokalne i regionalne uprave i samouprave mogu biti zadužene 20 posto, a mi smo na 40 posto, s tim da u te postotke ne ulaze kratkoročna zaduženja, naglasila je Jurković Piščević.

Dodala je i to da je prema predviđenom dnevnom redu iduće sjednice planirano novo kratkoročno zaduženje, zbog čega smatraju da se radi o tehničkom bankrotu.

Ivana Jurković Piščević i Slavko Došen/ Foto: Deni Marčinković
Ivana Jurković Piščević i Slavko Došen/ Foto: Deni Marčinković

- Primjerice, 30. travnja zahvaljujući CashPolu na naplatu sjeda 18 milijuna kuna. Ako se to ne podmiri sve idu u blokadu i što onda, pitala se predsjednica Županijske skupštine.

Odgovora nema

Na pitanje novinara hoće li na predstojećoj sjednici podržati nova zaduženja Došen je kazao da će se na cjelokupno stanje dodatno referirati sam župan te da u ovom trenutku nemaju odgovor na to pitanje. Nadalje, novinare je zanimalo i zašto se reagira tek sada, iako su na vlasti već godinu dana, Jurković Piščević je poručila da su tek sada gotovi godišnji izvještaji te da prije toga nisu imali potpuni uvid u cijelu situaciju.

Recimo i to da su HSLS-ovci na pitanje kako će se riješiti spomenuti problem, odnosno hoće li se osmisliti novi model, poručili da će se javnosti sutra obratiti i sam župan Marko Marušić.