Fotografija: Zbog epidemiološke situacije sjednica će se održati u Domu kulture/ Foto: Deni Marčinković
Zbog epidemiološke situacije sjednica će se održati u Domu kulture/ Foto: Deni Marčinković

Sutra se izglasava prvi Marušićev proračun. Stipendije studentima medicine rastu na 3000 kn?

Planirani konsolidirani proračun iznosi 948 milijuna kuna, odnosno 123 milijuna manje, nego što je to prošle godine planirala bivša vlast na čelu s Damirom BajsomŽupanijski vijećnici na sutrašnjoj sjednici Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije trebala bi usvojiti proračun za iduću godinu, ujedno prvi kojeg je sastavio tim župana Marka Marušića.

Kako je vidljivo u obrazloženju Upravnog odbora za financije, planirani konsolidirani proračun (u koji se ubrajaju troškovi svih 47 korisnika) iznosi 948 milijuna kuna, odnosno 123 milijuna manje, nego što je to prošle godine planirala bivša vlast na čelu s tadašnjim županom Damirom Bajsom.

Odbijen polugodišnji izvještaj izvršenja

Podsjetimo, polugodišnji izvještaj o izvršenju zadnjeg Bajsovog proračuna na prošloj sjednici vladajuća većina nije usvojila, kazavši pritom da gubitak u konsolidiranom proračunu u prvih pola godine iznosi 153 milijuna kuna, a najveći dio tog novca odnosi se na zdravstvene ustanove. Također, moglo se čuti i to da je proračun nerealno planiran te su iskazani prihodi napuhani, s ciljem uravnoteženja rashoda.

Što će pozicija, ali i opozicija imati za reći o najvažnijem financijskom dokumentu Bjelovarsko-bilogorske županije za 2022. godinu doznat ćemo sutra, ali sudeći po broju ruku možemo pretpostaviti da će proračun dobiti zeleno svijetlo. Nadalje, prema projekcijama za 2023. i 2024. godinu konsolidirani proračun u budućnosti bi mogao biti još i manji. Točnije, projekcija za iduću godinu iznosi 840 milijuna, a za godinu poslije 809 milijuna kuna. Prema obrazloženju Upravnog odjela za financije, do iskazanog smanjena rashoda došlo je jer su neki od kapitalnih projekata planirani samo u jednoj godini.

Povećanje stipendija studentima medicine

Osim proračuna, na dnevnom redu, pored ostalog, naći će se i usvajanje novog Pravilnika o stipendiranju studenata s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, kojim bi se iznos stipendija za studente medicine trebao povećati s tisuću na tri tisuće kuna, o čemu više možete pročitati OVDJE