Fotografija: Foto: Deni Marčinković
Galerija
Foto: Deni Marčinković

Bajs pitanjem naljutio Marušića: "Vi ste grobar zdravstvenog i školskog sustava, a i licemjer"

Prema Bajsovim riječima, HDZ, HSLS i DHSS žale izbrisati subvencije vezane za poticanja zapošljavanja i ostanka zdravstvenih radnika na području Bjelovarsko-bilogorske županije.Aktualni sat prve ovogodišnje sjednice Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije otvorila je zastupnica Domovinskog pokreta Dubravka Dragašević, koju je zanimao status daruvarske Vodoprivrede.

Kako je kazala, Vodoprivreda je dobila suglasnost Skupštine da samostalno odlučuje o potencijalnom kupcu, uz napomenu da dostave izvještaje koje izabrani članovi predstavničkog tijela, prema njenim riječima, do danas nisu dobili.

- Zanima me koliko dionica Županija ima namjeru prodati, o kojoj prodajnoj cijeni je riječ te je li Županija ispitala solventnost tvrtke EnergoVizije, koja planira postati većinski vlasnik? - pitala je Dragašević.

Županijski udjel u Vodoprivredi

Župan Marušić ukratko je objasnio cijeli tijek pregovora, podsjetivši da je drugi dan nakon lokalnih izbora Trgovački sud obustavio predstečajni postupak, na koji se Vodoprivreda žalila, a žalba je potom i uvažena.

Skupština je po prvi put održana u bjelovarskom KMC-u/ Foto: Deni Marčinković
Skupština je po prvi put održana u bjelovarskom KMC-u/ Foto: Deni Marčinković

- Županija nema namjeru prodavati dionice Vodoprivrede. Naslijedili smo bolesnika na aparatima, tvrtka posluje u minusu, zbog loše sklopljenih poslova. Drugim riječima, dobili smo ruševinu od tvrtke. Bivša vlast upumpavala je županijske novce ne bi li osiguravala socijalni mir. Moj tim i ja odlučili smo se za jedino moguće rješenje, a to je svježi kapital. Napravljen je novi predstečajni plan, zahvaljujući kojem su se vjerovnici odrekli 50 posto tražbina i 100 posto kamata. Nakon javnog poziva i otvorenih pregovora Skupština je odabrala ponudu EnegroVizije za novog strateškog partnera. Oni do sredi travnja moraju uplatiti 15 milijuna kuna i time steći vlasništvo na 51 posto dionica. Županija je trenutno vlasnik 61 posto dionica. Po uplati novog vlasnika taj iznos past će na oko 30 posto, pojasnio je Marušić.

Vijećnici ne dobivaju odgovore na pitanja?

Na aktualcu je ponovno bilo riječi o zapošljavanju i visini fonda za plaće u Županiji, za koji oporba smatra da je veći nego za vrijeme njihove vladavine.

- Na današnji dan 135 osoba je na plaći u Županiji. Usporedbe radi, 1.1.2021. taj broj iznosio je 140 osoba, a zadnjeg dana prošle godine 138, tako da se smanjuje - poručio je župan.

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Nadalje, nekoliko oporbenih vijećnika žalilo se da još uvijek nisu dobili pisane odgovore koje su tražili na prve četiri sjednice. S druge strane, vladajući tvrde da su odgovori poslani. Također, opozicija zamjera i neodržavanje sjednica radnih tijela, odnosno odbora, na što je župan kazao da je to pitanje za predsjednicu Skupštine te da će se osobno zauzeti za rješavanje tih stvari. 

Ima li odojaka u BBŽ?

"Zanimljivo" pitanje postavio je i DHSS-ov Ivan Beljan, kojeg je zanimalo ima li tko u BBŽ za prodati odojka, budući da mu je prijatelj dobio unuka i nigdje u županiji ne mogu pronaći prase za proslavu. 

Takvo pitanje ponudilo je još zanimljiviji odgovor. Naime, pročelnik Zlatko Pavičić poručio je da broj grla svinja u županiji iznosi nešto više od 75 tisuća, što BBŽ svrstava na šesto mjesto svih hrvatskih županija. 

- Nadalje na drugom mjestu smo po broju grla ovaca i krava, kojih na području naše županije ima više od 63 tisuće, odnosno preko 20 tisuća, poručio je Pavičić. 

Okršaj Bajs-Marušić

Najžešću reakciju župana Marušića izazvalo je pitanje njegovog prethodnika. Naime, Bajs se osvrnuo na točku koja je uoči početka sjednice skinuta s dnevnog reda, a riječ je o Donošenje Pravilnika o utvrđivanju kriterija i postupka za dodjelu subvencija zdravstvenim radnicima zaposlenima u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač BBŽ.

Prema Bajsovim riječima, HDZ, HSLS i DHSS ovim pravilnikom htjeli su izbrisati subvencije vezane za poticanja zapošljavanja i ostanka zdravstvenih radnika na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bajs i Marušić i ovog puta verbalno se sukobili/ Foto: Deni Marčinković
Bajs i Marušić i ovog puta verbalno se sukobili/ Foto: Deni Marčinković

- Također, u predloženom Pravilniku nema mjere 3., koja se odnosi medicinske sestre i medicinske tehničare koji su imali pravo na obrazovanje. Drugim riječima, ovi zdravstveni radnici prema politici HDZ-a i njegovih partnera, nisu potrebni - naglasio je Bajs.

- Vi ste posljednja osoba koja ima morala i petlje govoriti o ovome. Vi ste grobar i zdravstvenog i školskog sustava. Vaše tvrdnje da smo mi protiv medicinskih sestara i medicinskog osoblja jednostavno nisu točne, a pokazuju koliko ste licemjerna osoba - poručio je Marušić te se zahvalio svim medicinskim djelatnicima na uloženim naporima u vrijeme pandemije.