Fotografija: Hrebak i Bajs bili su nekoliko puta u žustroj raspravi, jedan drugoga optuživali su za laganje, a spominjale su se i tužbe/Foto: Martina Čapo
Galerija
Hrebak i Bajs bili su nekoliko puta u žustroj raspravi, jedan drugoga optuživali su za laganje, a spominjale su se i tužbe/Foto: Martina Čapo

Zaiskrilo oko novih pravila na aktualcu: "Kako su Hrebak i Bajs pripremili teatralnu sjednicu"

Nakon poduže rasprave, pokojeg vica, spominjanja medija i uspoređivanja sjednice s kokošinjcem, vijećnici su usvojili novi poslovnik koji nalaže da se na aktualnom satu ne mogu postavljati pitanja koja se nalaze na dnevnom reduBJELOVAR – Održana je 9. sjednica bjelovarskog Gradskog vijeća na kojoj se uz aktualni sat, pronašlo još 15 točaka dnevnog reda. Već na samom početku sjednice vidjelo se u kojem smjeru će ona ići i koja će točka dnevnog reda zasjeniti sve ostale.

Naime, još tokom aktualnog sata koji je trajao sat vremena, najveći dio „minutaže“ raspravljalo se o 4. točki dnevnog reda, odnosno o Izmjeni Poslovnika Gradskog vijeća Grada Bjelovara.

Na dnevnom redu bilo je ukupno 16 točaka dnevnog reda/Foto: Martina Čapo
Na dnevnom redu bilo je ukupno 16 točaka dnevnog reda/Foto: Martina Čapo

Pojasnimo, u materijalima koje su vijećnici dobili pod točkom 4. piše kako se pokazala potreba za jasnijim propisivanjem koja pitanja vijećnici mogu postavljati na „aktualnom satu“ sjednice Gradskog vijeća.

Cenzura i uzimanje prava govora?

Konkretno, budući da se događalo da se pod „aktualnim satom“ postavljaju pitanja koja se ionako nalaze na dnevnom redu sjednice, predloženo je da se izglasa novi poslovnik koji će to onemogućiti. Po novome tako bi se na aktualnom satu postavljala pitanja o svim stvarima iz samoupravnog djelokruga Grada koja zanimaju vijećnike, osim o točkama koje su ionako na dnevnom redu sjednice nakon „aktualnog sata“.

Stručne službe/Foto: Martina Čapo
Stručne službe/Foto: Martina Čapo

Oporba na čelu s Damirom Bajsom (Damir Bajs NL), Jasnom Višnjević (HNS LD) i Mateom Horvatom (DP) odmah na početku sjednice ujedinjeno je istaknula kako smatraju ovu točku cenzurom i uzimanjem prava govora.

Još na aktualnom satu Mateo Horvat (DP) upitao je gradonačelnika kako se osjeća budući da ograničava pitanja na aktualnom satu.

-Kao liberalu, važna mi je sloboda govora i poštivanje procedure. Nismo nikome uskratili pravo govora. Želimo da Gradsko vijeće bude racionalno i razumno. Ne želimo da se na aktualnom satu postavljaju pitanja koja će biti tema kasnijeg dnevnog reda. Znači isto pitanje postavit ćete za sat ili sat i pol kasnije. To je bio prijedlog vijećnika Ante Topalovića i sjećam se da na prošlog Gradskom vijeću nitko nije imao ništa protiv toga i nije se spominjala cenzura, kazao je gradonačelnik Hrebak i napomenuo kako mu se tumačenje novog poslovnika kao svojevrsne cenzure čini zapravo kao potreba za promocijom pojedinih vijećnika.

"Morate zaintrigirati medije"

-Morate biti atraktivniji u postavljanju pitanja na točkama dnevnog reda da biste zaintrigirali novinare da ostanu na sjednici i nakon aktualnog sata te da biste u konačnici završili u medijima, zaključio je Hrebak.

Damir Bajs je istaknuo kako je novi poslovnik zapravo onemogućavanje medijima da čuju sva pitanja koja oporba ima za vladajuće/Foto: Martina Čapo
Damir Bajs je istaknuo kako je novi poslovnik zapravo onemogućavanje medijima da čuju sva pitanja koja oporba ima za vladajuće/Foto: Martina Čapo

Damir Bajs, gradski vijećnik Damir Bajs Nezavisne liste također je još na aktualnom satu izrekao svoje mišljenje o prijedlogu novog poslovnika rekavši kako je ovo prvi put da se bilo gdje u Hrvatskoj ograničava opseg pitanja na aktualnom satu.

-Drago mi je da je gradonačelnik prihvatio prijedlog čelnika HDZ-a. No, ne znam je li to nešto što mi želimo i treba li nam to. Mislim da sjednice nisu toliko iscrpljujuće da ne bismo mogli duže ovdje sjediti i odgovarati na sva pitanja, kazao je Bajs koji je dodao kako se ništa slično ne događa čak niti u Hrvatskom saboru.

Hrebak mu nije ostao dužan.

-Gospodine Bajs, vi ste sve pomiješali. Podsjećate me po teatralnosti na Pernara, vidim da vam godi vrijeme provedeno u Saboru. Potrebno je reći kako obmanjujete javnost. Upravo su vaši vijećnici prije 2013. godine dignuli ruke da aktualni sat može trajati točno 60 minuta, niti više, niti manje. A vi nama sada kažete da je to prvi put da mi nešto cenzuriramo. Ja sam čak Vanji Posavac poklonio žuti sat da se slučajno ne bi zabunila i pustila kao predsjednica vijeća aktualni sat koju minutu duže. Vi govorite o cenzuri, a ovdje je novinarka kojoj ste kao župan zabranili da snima sjednice županijske skupštine i vi sada govorite o nekoj cenzuri, oštar je bio Hrebak.

Prikriveni razlozi

Na zahtjev gradonačelnika, Željka Vizi iz pravne službe pojasnila je dodatno pojasnila kako aktualni sat nije rasprava. Već se na točkama dnevnog reda postavljaju pitanja i raspravlja.

Ante Toplavić slikovito je pojasnio kako su se sjednice počele pretvarati u kokošinjac/Foto: Martina Čapo
Ante Toplavić slikovito je pojasnio kako su se sjednice počele pretvarati u kokošinjac/Foto: Martina Čapo

Vijećnica Jasna Višnjević također se, između ostaloga, na aktualnom satu osvrnula na poslovnik.

-Iz kojeg razloga, uz opravdanje povećanja efikasnosti rada Gradskog vijeća, liberalni gradonačelnik ograničava slobodu govora vijećnicima? Ili pak, postoji neki drugi prikriveni razlog? Mišljenja sam da o nekim pitanjima moramo raspravljati i po nekoliko puta, ako treba i pet puta, zato su nas građani izabrali. Da ste iz HZD-a ne bih ništa rekla, no žao mi je da kao liberalan gradonačelnik potiho uvodite cenzuru. Zanima me vaš osobni razlog, kazala je Višnjević.

-Apsurd je da raspravljamo na aktualnom satu o nečemu o čemu ćemo raspravljati za sat vremena. Ljudi, ovo je kao crtić. Tko to može povjerovati. Točno sam znao da će sve točke dnevnog reda pasti u vodu kada se kolege Višnjević i Bajs uhvate cenzure i medija, zaključio je Hrebak.

"Kokošinjac", a ne sjednica

Iako je postavljeno više pitanja, te iako su svi prisutni svjedočili žustroj raspravi o izmjeni poslovnika tokom aktualnog sata, kada se došlo do 4. točke dnevnog reda, odnosno do trenutka kada je poslovnik bio na tapeti, vijećnici su nastavili ponovno po istome.

Prvi se javio Ante Topalović (HDZ) kazavši kako Gradsko vijeće nije talk show, a pretvara se upravo u jedan zabavan show.

-Kada zlorabite pravilnik i javljate se mimo neke toče za riječ, ubijate volju svima ostalima da se uključe u raspravu. To gubi svaki smisao, možemo tako na ulaz staviti natpis „kokošinjac“ pa svi govoriti u isti glas i po svim točkama dnevnog reda. Najglasniji i najagresivniji će doći do izražaja, oštar je bio Topalović koji je na slikovit način pokuša pojasniti svoje mišljenje. A ono je da će novi pravilnik učiniti to da se rasprava fokusira.

Gradski vijećnik Bruno Zadro (HSLH) nasmijao je sve prisutne kazavši kako smatra da novinari pomno prate ovakva i slična prepucavanja vladajućih i oporbe jer ih „ne zanima da je pas ugrizao čovjeka, već da je čovjek ugrizao psa“.

"Lažete! Ne, vi lažete"

-Slažem se da treba propitivati, o svemu se treba interesirati, no ovaj pravilnik ostavlja komfor gradskim službama da na isto pitanje ne odgovaraju dva puta. Novi pravilnik će koristiti dinamici, a ne da fokus bude isključivo samo na aktualnom satu. Pitanja nisu zabranjena, samo se određuje vrijeme kada će ona biti postavljena, kazao je Zadro i na kraju zaključio kako su novim pravilnikom svi isto „pogođeni“. Samo što se neki osjećaju pogođenijima.

Uslijedilo je potom jedno prepucavanje gradonačelnika i vijećnika Damira Bajsa pa su svi prisuti mogli čuti: „Lažete!“, „Ne, vi lažete!“.

Bajs je obrazložio kako vladajući žele da vijećnici postavljati na aktualnom satu pitanja o cestama, vodovodu i pješačkim stazama, a ne o onome što je njima bitno.

Nakon poduže rasprave, viceva i uspoređivanja sjednice s kokošinjcem, usvojen je novi poslovnik Gradskog vijeća/Foto: Martina Čapo
Nakon poduže rasprave, viceva i uspoređivanja sjednice s kokošinjcem, usvojen je novi poslovnik Gradskog vijeća/Foto: Martina Čapo

-Sad recite da lažem, kazao je Bajs Hrebaku.

-Lažete!, odgovorio mu je Hrebak

-Imam zapisnik, rekao je Bajs.

- „Tužite me“, kazao mu je Hrebak.

-Tužite vi mene, kazao je Bajs.

I dok je netko od vijećnika dobacio „Ja ću vas oboje tužiti“, rasprava se i dalje nastavila.

"Ne želite da mediji prate naša pitanja"

U jednom trenutku svi su nešto dobacivali pa je sjednica nalikovala na sve samo ne na događaj koji je započeo himnom i minutom šutnje za poginule i preminule branitelje.

-Što ste gradonačelniče nervozni i dobacujete? Pa imate pravo doći ovdje i reći što želite. Mi ćemo, naravno i dalje postavljati pitanja koja mi želimo na aktualnom satu. Znamo da je vama u interesu da mediji ne prate naša pitanja, to je logično i to je vaše pravo. Na kraju krajeva, HDZ je to predložio. Njega morate podržati u svakoj mogućoj situaciji pa i u promjeni poslovnika, zaključio je Bajs.

-Žao mi je što sam se spustio na ovaj nivo komunikacije Pernara i Sinčića, to je moja greška i ispričavam se svima što su morali ovo slušati. Bajs smatra da je novi poslovnik cenzura, a mi ćemo izglasati ono što je naš koalicijski partner predložio i ne vidim, gospodine Bajs, zašto to vama smeta. Mi smo jako dobri koalicijski partner. Više vam neću dobacivati, i vi meni gestikulirate, uzajamna ljubav je to, zaključio je Hrebak.

Dogradonačelnik Brajdić uključio se u raspravu priznavši kako mu se sve ovo gadi. Priznao je kako je ušao u politiku kako se ovakve stvari i rasprave koje vodi Bajs ne bi događale, dok je Višnjević ponovila kako je pravilnik o kojem će glasati - poražavajuć.

"Sve palo u drugi plan"

Točku 4. svojim govorom zaključio je Topalović kazavši kako je Bajs dobar oporbeni vijećnik i kako neke teme vrlo dobro istakne i o njima raspravlja. No, dodao je HDZ u ovoj priči nema nikakve veze.

Nakon poduže rasprave, viceva i uspoređivanja sjednice s kokošinjcem, usvojen je novi poslovnik Gradskog vijeća/Foto: Martina Čapo
Nakon poduže rasprave, viceva i uspoređivanja sjednice s kokošinjcem, usvojen je novi poslovnik Gradskog vijeća/Foto: Martina Čapo

-Ako ćemo formalno pravno, prijedlog je dao gradonačelnik Hrebak. Ja kao vijećnik sam ga predložio. HDZ nije poslao dopis u vezi toga, spustio je Topalović Bajsu i na kraju svoje izlaganje završio konstatacijom kako je ostao prilično iznenađen što nitko od vijećnika nije jednom riječju spomenuo informatički sustav koji se urušio i onemogućio upis djece u vrtiće. Kako je pojasnio, informacija je to koja je od interesa za stotine roditelja, no očito je pravilnik o postavljanju pitanja na aktualnom satu zasjenio ama baš sva aktualna događanja od interesa građana.

Dodajmo, poslovnik Gradskog vijeća je izmijenjen i to sa 13 glasova za i tri glasova protiv.

Još je važno za dodati kako je gradski vijećnik Mario Holiček (HSLS) na samom početku aktualnog sata postavio dva pitanja. Jedno od njih, konkretno, raspolaganje državnim zemljištem, bila je točka dnevnog reda. No, budući da tada novi poslovnik još nije bio usvojen, Holičeku je pitanje prošlo. Na svim idućim sjednicama trebalo bi vrijediti da tokom aktualnog sata vijećnici neće moći postavljati pitanja koja se nalaze u nekoj od točaka dnevnog reda.