Fotografija: Sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: BBŽ
Galerija
Sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: BBŽ

Na aktualcu daruvarska Vodoprivreda, medijski ugovori, dvorana u Hercegovcu...Evo pitanja

Svoje pravo za pitajnja oko svega što ih zanima iskoristilo je 11 vijećnika. Na većinu njih odgovarala je zamjenica župana Marija JungićAktualni sat današnje sjednice Županijske skupštine svojim pitanjem otvorio je HSS-ov vijećnik Marijan Sabolović kojeg je zanimalo koje su udruge dobile odobrena sredstva te kada na novac mogu računati i ostale udruge. U odsustvu župana Marka Marušića, na pitanju upućena čelniku županije odgovarala je njegova zamjenica Marija Jungić.

Marijan Sabolović/ Foto: Deni Marčinković
Marijan Sabolović/ Foto: Deni Marčinković

- Svim udrugama koje su sklopile ugovore prije lokalnih izbora sredstva su isplaćena zaključno s 24. rujnom, tako da predlažem da pogledate žiro-račun, poručila je Jungić te dodala da je riječ o tri milijuna i sedamsto tisuća kuna.

Status daruvarske Vodoprivrede

Bivšeg predsjednika Županijske skupštine Marija Preskočila (NLDB) zanimalo je u kojem je stanju daruvarska Vodoprivreda, budući da im je na prvoj sjednici omogućena promjena statuta, čime su stečeni svi preduvjeti za dokapitalizaciju društva.

- Trenutno se vrše dogovori s vjerovnicima i čeka se završetak predstečajnog plana. Kroz koji dan očekujemo očitovanje banke, što je preduvjet za dokapitalizaciju, za koju su stigle četiri ponude, od kojih su dvije iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Županija će ostati manjinski vlasnik s 28 posto udjela, a ovim putem još jednom molim direktora modele financijskog poslovanja, kazala je Ivana Jurković Pišćević.

Medijski ugovori

HDZ-ov vijećnik Silvestar Štefović htio je doznati koliki je postotak ugovorenih godišnjih sredstava za informiranje i promidžbu izvršeno u prvih šest mjeseci, jer je dojma da su se tim novcem pokušali "kupiti" glasovi birača.

- Ugovorni odnos s medija sklopljen je u siječnju ove godine na ukupan iznos od 1,3 milijuna kuna, a do sada je isplaćeno 90 posto ugovorenih sredstava, poručila je v.d. pročelnica financija Suzana Raguž Pehar.

Ivan Beljan (DHSS) zanimalo je zašto su uvjeti natječaja za opskrbljivača plina u objektima čiji je vlasnik Županija takvi da se niti jedan lokalni opskrbljivač na njih ne može prijaviti.

- Problem je bila referenca, odnosno zahtijevalo se da opskrbljivač ima ugovorene poslove u vrijednosti 12 milijuna. Žao mi je da se na javnom savjetovanju na to nije skrenula pozornost jer ta referenca uistinu može biti niža. U budućnosti ćemo putem javnih poziva svima omogućiti jednaka prava, odgovorila je Jungić.

Tehnički pregled bolnice

Rok dovršenja bolnice je sve bliže, a je li zatražen i termin za tehnički pregled zgrade, zanimalo je Zlatka Barilu (HSU).

- Tehnički pregled je zakazan za 29. listopada, a nakon toga očekuje se korekcije jer je veliki objekt, pa pretpostavljamo da će biti primjedbi, istaknula je zamjenica župana.

Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković
Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković

Bivši župan postavio je pitanje hoće li Bjelovarsko-bilogorska županija potpisati sporazum Istok, po uzoru na sporazum Sjever, budući da pripada NUTS2 regiji istok, a ne sjever, kako je on to htio.

- Mislimo da je jedino pravilno da pripadnemo regiji istok jer tako možemo ostvariti veće potpore. Što se tiče regionalnih sporazuma, još uvijek se koordinira s ministarstvima. Treba istaknuti da tim sporazumima odabrani projekti neće dobiti nikakva dodatna sredstva, već je riječ o jamstvu Vlade da će na budućim natječajima osigurati određen iznos sredstava, objasnila je Jungić.

Dvorana u Hercegovcu

DHSS-ovog Boru Bašljana zanimalo je hoće li se nešto konkretnije napraviti po pitanju sportske dvorane u Hercegovcu, koja već 10 godina stoji nedovršena, a njenim dovršetkom uz korist sportskih udruga, stvorit će se i uvjeti za još jednu vrtićku skupinu.

Boro Bašljan/ Foto: Deni Marčinković
Boro Bašljan/ Foto: Deni Marčinković

- Nema smisla napraviti dio posla i onda to ne dovršiti. Podržavamo vašu inicijativu te ćemo raditi izmjenu troškovnika i napokon ovaj projekt dovesti do kraja. Ozbiljno ćemo razmotriti da to bude u što kraćem vremenu, bez obzira na lošu financijsku situaciju.

Koliko ima novih zaposlenika u Županiji, ima li zaposlenih na ugovor o djelu te je li si župan smanjio plaću kako je i obećao, zanimalo je Aidu Sučić (NHS).

Broj zaposlenih u Županiji

- U Županiji trenutno ima 137 zaposlenika, odnosno dva nova pročelnika "iz vana" su došla. Također, imamo dva djelatnika na ugovor o djelu i to za financijske usluge, kazala je Jungić. Što se tiče plaće župana Silvestar Štefović kazao je da plaća župana smanjena.

Slavko Došen (HSLS) htio je doznati koliko Županija godišnje izdvaja za naknade i kamate poslovnim bankama?

- U ovom trenutku nemamo taj podatak, tako da ćemo vam odgovoriti pismeno, poručila je v.d. pročelnica za financije.

Bivša SDP-ovka, a odnedavno nezavisna Sandra Frčo pitala je kako su se rasporedili zaposlenici po odjelima, jer smatra da je premalo ljudi u odjelima za gospodarstvo i poljoprivredu.

- Ni sami nismo zadovoljni brojem službenika u tim odjelima, ali njihov raspored još uvijek definirana te smo i dalje u razgovorima s ljudima koje želimo na tim radnim mjestima, rekla je zamjenica Jungić.

Za kraj dodajmo i to da je pravo na vijećničko pitanje iskoristila i Ines Šarić, međutim zanimalo ju je isto što i Marija Preskočila, odnosno status Vodoprivrede Daruvar.