Fotografija: Mobilno reciklažno dvorište ne zadovoljava potrebe mnogobrojnih naselja u Općini/Foto: Martina Čapo
Galerija
Mobilno reciklažno dvorište ne zadovoljava potrebe mnogobrojnih naselja u Općini/Foto: Martina Čapo

Zbog 200 ljudi izgubili stacionarno reciklažno dvorište, pa dobili mobilno koje im nije rješenje

Bili su na korak do stacionarnog reciklažnog dvorišta koji bi riješio sve njihove probleme, potrošili 60.000 kn na administraciju, a na kraju projekt uopće nisu mogli ostvaritiVELIKI GRĐEVAC – Krajem siječnja načelnik općine Veliki Grđevac, Tomislav Pavlečić, preuzeo je Mobilno reciklažno dvorište za zbrinjavanje otpada na području cijele Općini Veliki Grđevac. Reciklažno dvorište, kao što samo ime govori, je mobilno i zadaća mu je obuhvatiti sva naselja u kojima će mještani na licu mjesta odlagati i razvrstavati otpad. Investicija nabavke je vrijedna 156 tisuća kuna, a financiran je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za realizaciju stacionarnog reciklažnog dvorišta Općini Veliki Grđevac nedostaje 200-injak osoba/Foto: Martina Čapo
Za realizaciju stacionarnog reciklažnog dvorišta Općini Veliki Grđevac nedostaje 200-injak osoba/Foto: Martina Čapo

Nakon gotovo tri mjeseca, provjerili smo ispunjava li kupljeno Mobilno reciklažno dvorište svoju svrhu postojanja, a usput podsjećamo i na nikad realiziranu priču oko onog pravog, stacionarnog reciklažnog dvorišta.

Zakonska obveza

- Na našu nesreću, početkom prošle godine promijenio se Zakon o održivom gospodarenju otpadom koji jedinicama lokalne samouprave s manje od tri tisuće stanovnika ukida pravo financiranja stacionarnog reciklažnog dvorišta. Budući da mi po zadnjem popisu imamo oko 200 stanovnika manje od potrebnih tri tisuće, ispali smo iz te igre. Alternativa koja nam je ponuđena i koju smo na posljetku i iskoristili je mobilno reciklažno dvorište – pojašnjava nam načelnik Općine Veliki Grđevac, Tomislav Pavlečić i dodaje kako ih zakon obvezuje da svakako moraju imati reciklažno dvorište.

Tomislav Pavlečić, načelnik Velikog Grđevca/Foto: Martina Čapo
Tomislav Pavlečić, načelnik Velikog Grđevca/Foto: Martina Čapo

- Ne mogu reći da nisam sretan što smo nabavili mobilno reciklažno dvorište, no moram priznati kako ono ne zadovoljava priču oko gospodarenja otpadom na našem području. To je kontejner koji ima opciju 30-ak frakcija različitog razvrstavanja otpada. Primjerice, to su kutije, kante za smeće, karnisteri ili slično. No, možete si samo zamisliti koliko imamo problema kada dođemo u neko naselje, kilometrima udaljeno od središta općine, a jedan vam poljoprivrednik, primjerice, doveze svoj otpad i to u tačkama. Mi nemamo kuda s takvim količinama otpada, a kada otpad i prikupimo po naseljima, opet nemamo gdje s njim – upozorava načelnik na nelogičnosti koje stvaraju dodatne troškove te zaključuje kako taj novi zakon nije dobro definiran, odnosno ne ide na ruku lokalnim jedinicama kao što je Veliki Grđevac.

Građevinska dozvola

- Možda ova priča ima smisla za gradove, ali Općine s velikim brojem rasprostranjenih naselja kao što je naša, nimalo. A da ne spominjem količine otpada iz naših turističkih kompleksa, bazena, Lovrakovog centra, ŠRC Kukavica… A tu je i otpad s groblja, odnosno mi nemamo gdje deponirati, zbrinuti lampaše koje nitko ne želi. Ne mogu ići u plastiku zbog ostataka voska, a ne smijemo ih svrstavati niti u miješani otpad. Taj otpad nitko ne želi, možete platiti koliko god želite, no on je nepoželjan na svim adresama. Sve su to problemi s kojima se netko mora ozbiljno pozabaviti. Najviše nam je žao jer smo već bili korak nadomak stacionarnog reciklažnog dvorišta koji bi riješio sve naše probleme gospodarenja otpadom – ističe Pavlečić i podsjeća da su imali dobivenu i plaćenu građevinsku dozvolu. Za administrativne poslove potrošili su oko 60 tisuća kuna, a na kraju projekt nisu uopće mogli ostvariti.

Mobilno reciklažno dvorište ne zadovoljava potrebe mnogobrojnih naselja u Općini/Foto: Martina Čapo
Mobilno reciklažno dvorište ne zadovoljava potrebe mnogobrojnih naselja u Općini/Foto: Martina Čapo

- Žalili smo se, no nažalost, od toga sve nije bilo ništa. Još da je razlika od tisuću stanovnika, ja bih rekao da je opravdano ili da nismo uopće krenuli u projekt, no ovako nam je baš žao – zaključio je načelnik Pavlečić.