Fotografija: U četvrtak je u Daruvar stiglo 1286 spremnika, a u petak 1004 spremnika za biootpad volumena 80 litara proizvođača Europlast/Foto: Darkom
U četvrtak je u Daruvar stiglo 1286 spremnika, a u petak 1004 spremnika za biootpad volumena 80 litara proizvođača Europlast/Foto: Darkom

U daruvarski Darkom stiglo 2290 spremnika za odlaganje biootpada

Vjerujem da ćemo do kraja proljeća podijeliti sve spremnike i krenuti s odvojenim prikupljanjem otpada - istaknuo je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.U reciklažno dvorište u Daruvaru, stiglo je 2290 spremnika za odlaganje biootpada, a još se očekuju plavi i žuti spremnici za papir i plastiku.

U četvrtak je stiglo 1286 spremnika, a u petak 1004 spremnika za biootpad volumena 80 litara proizvođača Europlast.

Čekaju se spremnici za papir i plastiku

- U zgradama su osigurani plavi i žuti spremnici od 1100 litara, a tijekom travnja i svibnja slijedi isporuka spremnika za papir i plastiku. Sve navedene spremnike planiramo podijeliti našim građanima i kućanstvima do ljeta 2021. godine - rekla nam je direktorica komunalnog poduzeća Darkom, Ivana Djedović.

Prema riječima gradonačelnika Daruvara, Damira Lneničeka, prije dvije godine Grad Daruvar prijavio je Fondu za zaštitu okoliša potrebu za 2300 smeđih kanti, oko 3000 žutih za plastiku i 3000 plavih za papir.

Komposteri za prigradska naselja

- Vjerujem da ćemo do kraja proljeća podijeliti spremnike i krenuti s odvojenim prikupljanjem otpada - istaknuo je gradonačelnik Damir Lneniček.

Naime, smeđi spremnici prvenstveno su namijenjeni urbanom dijelu, odnosno području grada Daruvara, kako kaže Ivana Djedović, dok je plan za prigradska naselja da se osiguraju komposteri koji u ovom natječaju nisu prošli jer su sredstva za hrvatska komunalna poduzeća bila limitirana po jedinicama lokalne samouprave.

Novo dvokomorno vozilo

U Darkomu očekuju kako će u travnju stići i novo dvokomorno vozilo, odnosno kamion koji će pohraniti dvije vrste otpada. Novi kamion sufinanciran je s 85 posto, dok ostatak daje Darkom. Ovime će se obuhvatiti kućanstva u užem dijelu grada Daruvara i sva kućanstva koja su se prijavila.

- Kućanstvima će se slati promotivni letci, slikovnice i omogućiti edukacije da se upoznaju s korištenjem kanti i pravilnim odvajanjem otpada - istaknuo je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček.

Odvajanje na kućnom pragu

Kako nam je rekla direktorica Darkoma, Ivana Djedović, sve navedeno realizirano je u suradnji s Gradom Daruvarom, a nakon realizacije ovog projekta i podjelom spremnika, osigurali bi sve potrebne preduvjete za odvajanje otpada na kućnom pragu, odnosno održivog gospodarenja otpada.