Fotografija: Ivan Ivančić, Dario Hrebak, Josip Heged i Zoran Bišćan/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Ivan Ivančić, Dario Hrebak, Josip Heged i Zoran Bišćan/ Foto: Deni Marčinković

Vodne usluge kupile zgradu bivšeg Eletrometala, planiraju useljenje do kraja godine

Najveći poraz Bjelovara je gubitak Elektrometala. Time je izgubljeno puno novca, ali najveći gubitak su ljudi. Kupnjom zgrade za znatno nižu cijenu od procijenjene barem malo je ispran gorak okus, smatra HrebakTvrtka Vodne usluge Bjelovar kupila je zgradu bivšeg Elektrometala za 8.5 milijuna kuna, pored ostalog kazao je na današnjoj konferenciji za medije bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Prema njegovim riječima, Grad je godinama čekao da se neki investitor javi i preuzme zgradu, međutim to se nije dogodilo. 

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

- Poznato je da sredinom ove godine preuzimamo vodouslužno područje za cijelu županiju, izuzev Čazme, ali i za područje Đurđevca i okolnih općina. Riječ je o velikom sustavu koji će biti posložen na ovom mjestu. Nadalje, Komunalac ima velike planove po pitanju gospodarenja otpadom, za što je jednako tako potrebna velika mehanizacija. Sva ta širenja zahtijevaju ogroman prostor prikladan za smještaj opreme i strojeva, naglasio je Hrebak.

Ispran gorak okus 

Dodao je i to da postojeći prostor Komunalca i Vodnih usluga nije dovoljan te je dio strojeva smješten na Bjelovarskom sajmu.

- Zgrada je u relativno dobrom stanju, ali Vodne usluge uložit će dodatna sredstva te dobiti reprezentativni prostor, poručio je bjelovarski gradonačelnik.

Hrebak je komentirao i činjenicu da je Grad Bjelovar bio suvlasnik bivšeg Elektrometala, koji je završio u stečaju, a sada gradska tvrtka kupuje zgradu te tvrtke.

Zgrada je kupljena za 8,5 milijuna kuna/ Foto: Deni Marčinković
Zgrada je kupljena za 8,5 milijuna kuna/ Foto: Deni Marčinković

- Grad je bio vlasnik svega 22 posto Elektrometala. Međutim, nismo prodali svoju infrastrukturu, jer je 50 posto plinske infrastrukture u našem vlasništvu. Zahvaljujući tome i dalje dobivamo 300 tisuća kuna godišnje od bjelovarske podružnice Gradske plinare Zagreb, koja vrši distribuciju plina. Nadalje, Grad je htio kupiti Elektrometal i tada smo ponudili 15 milijuna kuna. Prema našim izračunima, trebalo bi nam 20 godina da povratimo tu investiciju, međutim tvrtka je u konačnici prodana za 40 milijuna kuna, pojasnio je Hrebak te dodao.

- Najveći poraz Bjelovara je gubitak Elektrometala. Time je izbuljeno puno novca, ali najveći gubitak su ljudi. Ovdje su radili najbolji inženjeri s područja županije i to je nepovratno izgubljeno. Međutim, ne mogu utjecati na stvari koje su bile prije mog dolaska, zaključio je Hrebak te dodao da je procijenjena vrijednost zgrade iznosila više od 18 milijuna kuna pa je ovime barem malo ispran gorak okus gubitka Elektrometala. 

Prijeko potreban prostor

Prema riječima predsjednika Uprave Vodnih usluga Ivana Ivančića kupljen je prostor veći od 9000 kvadratnih metara, na kojem se, između ostalog, nalazi upravna zgrada i skladišna hala. 

Novi prostor prijeko je potreban/ Foto: Deni Marčinkvoić
Novi prostor prijeko je potreban/ Foto: Deni Marčinkvoić

- Novi prostor nam je itekako potreban jer je ulica u kojoj se trenutno nalazimo pretrpana vozilima, a nemamo više mjesta ni na našem gospodarskom dvorištu. Posebice sada kada preuzimamo sve javne isporučitelje na našem uslužnom području. Naš prioritet je u funkciju staviti halu od 1700 kvadratnih metara za vozila i opremu koju imamo, istaknuo je Ivančić dodavši da bi u novu zgradu trebali preseliti do kraja godine.