Fotografija: Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara/Foto: Nikica Puhalo
Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara/Foto: Nikica Puhalo

"Raskinut ćemo ugovor i tužiti Gradsku plinaru Zagreb Opskrba, isto savjetujem i poduzetnicima"

"Ispada da je GPZO odlučila javnim ustanovama u vlasništvu Grada Zagreba ostaviti staru cijenu plina, a poskupljenje prebaciti na ustanove u drugim gradovima, što je ne samo skandalozno, nego sramotno"Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na svom je Facebook profilu oštro komentirao aktualnu situaciju oko visokih računa za plin. Povod njegove reakcije bio je prilog objavljen na RTL-u, u kojemu je ravnateljica Kliničke bolnice Sveti duh Anamarija Šimandić potvrdila da ustanova koju vodi poskupljenje nije osjetila, jer im je ugovorom definirana fiksa cijena plina. 

Podsjetimo, brojne druge ustanove, kao i poduzetnici, drastično poskupljenje već su osjetili na računima za prosinac 2021. godine, a od travnja isto očekuje i kućanstva. Poštede koje imaju neke zagrebačke bolnice, Hrebak smatra skandaloznim.

Sporni aneksi ugovora

- Ukoliko su ove informacije istinite, onda je to skandal koji će imati ozbiljne posljedice. Naime, prema dostupnim dokumentima i informacijama, ispada da je Gradska plinara Zagreb opskrba (GPZO) u vlasništvu Grada Zagreba odlučila javnim ustanovama u vlasništvu Grada Zagreba (knjižnice, bolnice, muzeji, itd) ostaviti staru cijenu plina, a cjelokupno poskupljenje prebaciti na bolnice, knjižnice, vrtiće, muzeje... drugih gradova, koji nisu u Zagrebu ili su u vlasništvu države. I dok su te ustanove u drugim gradovima i općinama, a koje plinom opskrbljuje GPZO, već u studenome 2021. godine dobivali anekse ugovora s tri puta većom cijenom plina, ustanove u Gradu Zagrebu koje imaju istog opskrbljivača očito su sudeći po ovom prilogu RTL-a, ostale na istim cijenama, bez aneksa, jer ispada da je menadžment znao da nisu kupljene dovoljne količine plina po tada "normalnim" cijenama, pored ostalog poručio je bjelovarski gradonačelnik.

Grad ima drugog opskrbljivača

Dodao je i to da je srećom, Grad Bjelovar imao ugovore s drugim opskrbljivačima, izuzev dvije ustanove, Narodne knjižnice Petar Preradović i Gradskog muzeja, koje su dobile anekse s promijenjenim formulama izračuna cijene plina i to bez objašnjenja. Prema njegovim riječima, to je rezultiralo povećanjem cijene za više od 300 posto.

- Nakon konzultacija s pravnicima, odlučili smo raskinuti anekse ugovora s GPZO te ih tužiti. Ako se pokaže da je istina da se namjerno diskriminiralo ustanove izvan Zagreba kao i državne ustanove i tvrtke u Zagrebu u korist ustanova Grada Zagreba kako bi se popravila šteta loših odluka ili je donesena sporna politička odluka o tome – onda je to ne samo skandalozno, nego sramotno. Svim bjelovarskim poduzetnicima savjetujem da uzmu odvjetnike i ukoliko imaju uvjete, da tuže GPZO, zaključio je Hrebak.