Fotografija: Obilježavanje nove bušotine/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Obilježavanje nove bušotine/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak: "Zahvaljujući novoj bušotini imat ćemo najatraktivniju poslovnu zonu u Hrvatskoj"

Naše procijene su da bi se projekt u potpunosti isplatio kroz pet do osam godina. Inače, provedba projekta traje 24 mjeseca, ali naši partneri tvrde da će to biti i puno prije, smatra Hrebak- Energetski potencijal nove bušotine u Velikom Korenovu iznosi 4 MW, odnosno ta toplina bit će dovoljna za grijanje budućih toplica, Bjelovarskog sajma i buduće poslovne zone, poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su predstavljena dva nova odobrena projekta.

Donatori sa sjevera

Konkretnije, riječ je o projektima izrade tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije te za izvođenje infrastrukturnih radova za povećanje kapaciteta korištenja geotermalne energije na bušotini GT 1 u Velikom Korenovu, odnosno za gradnju same bušotine. 

Kristina Kocur, Dario Hrebak i Alica Polović/ Foto: Deni Marčinković
Kristina Kocur, Dario Hrebak i Alica Polović/ Foto: Deni Marčinković

- Ukupna vrijednost prvog projekta iznosi nešto više od dva milijuna, dok je projekt izgradnje bušotine vrijedan više od 25 milijuna kuna. Natječaje za ove projekte raspisalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a financira ih norveški, islandski i lihtenštajnski fond. Točne iznose sufinanciranja još uvijek ne znamo, ali očekujemo da bi za oba projekta mogli dobiti oko 11,12 milijuna kuna, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik.

Dodao je i to da se već traže novi natječaji kojima bi se dodatno sufinancirao ostatak novca, a dio će se osigurati i kroz gradski proračun. 

Stabilna cijena energenta u budućoj zoni

- Naše procijene su da bi se projekt u potpunosti isplatio kroz pet do osam godina. Inače, provedba projekta traje 24 mjeseca, ali naši partneri tvrde da će to biti i puno prije. Konkretnije, očekujemo da ćemo u jesen 2023. godine biti gotovi, kazao je Hrebak. 

Pored grijanja toplica i Sajma, prema Hrebakovim riječima, ova bušotina uvelike će pridonijeti podizanju standarda buduće poslovne zone.

- Želimo imati najatraktivniju zonu u Hrvatskoj, koja će biti 500 metara od buduće brze ceste, ukupne veličine 80 hektara i koja može zaposliti nekoliko tisuća Bjelovarčana. Ovim projektom ponudit ćemo i stabilnu energiju, odnosno zamjenu za plin. To je naša vizija. Znam da je ova bušotina građanima apstraktna, ali ona nosi energiju. Energija, nosi novac, a novac nosi radna mjesta, investicije i sve ostalo. Ovo je povijesni projekt za Bjelovar, naglasio je Hrebak. 

Nova bušotina kod Gradskoj stadiona?

Iako je teško za vjerovati da ova bušotina može grijati građanstvo, Hrebak i njegovi suradnici najavljuju nova ispitivanja i potencijalno nove bušotine, bliže centru grada.

- Bjelovar ima veliki geotermalni potencijal. Iduća lokacija koju ćemo početi ispitivati je područje oko Gradskog stadiona. Tamo imamo dovoljno zemljišta, a okolo imamo ogromne konzumente, poput škola, dvorana, naselja kralja Zvonimira i Petra Krešimira IV., zaključio je Dario Hrebak. 

Ispitat će se geotermalni potencijal u neposrednoj blizini Gradskog stadiona/ Foto: Deni Marčinković
Ispitat će se geotermalni potencijal u neposrednoj blizini Gradskog stadiona/ Foto: Deni Marčinković

Resorna gradska pročelnica Kristina Kocur pojasnila je da ovakvi projekti imaju cilj povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

- Također, njima se smanjuje emisija CO2 te povećava sigurnost opskrbe energijom, tim više što posljednjih mjeseci svjedočimo visokom rastu cijena energenata, zaključila je Kocur.