Fotografija: Kip je dar albanske nacionalne manjine/ Foto: MojPortal
Galerija
Kip je dar albanske nacionalne manjine/ Foto: MojPortal

Ulaz u novu bjelovarsku bolnicu od jučer krasi kip Majke Terezije: "To je utjeha i nada svim bolesnima"

Majka crkva vjernicima izlaže likove svetaca s ciljem da pred očima imamo one koji su Krista vjerno slijedili te da i mi slijedimo njihov primjer, poručio je biskup Vjekoslav HuzjakIspred glavnog ulaza u novu bjelovarsku bolnicu jučer je svečano otkriven kip svete Majke Terezije iz Kalkute. Postavljanje kipa inicijativa je albanske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, a uoči svečanosti bjelovarsko-križevački biskup, msgr. Vjekoslav Huzjak služio je svetu misu u crkvi sv. Antuna Padovanskog, a potom i blagoslovio sam kip.

Kip je blagoslovio biskup Vjekoslav Huzjak/ Foto: MojPortal
Kip je blagoslovio biskup Vjekoslav Huzjak/ Foto: MojPortal

Tom prilikom u Bjelovar su stigli i veleposlanici Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije te saborska zastupnica saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj-Prljaskaj.

Kip u prirodnoj veličini

Nadalje, svečanost su svojim dolaskom uveličali i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Opće bolnice Bjelovar, albanske nacionalne manjine i brojni drugi gosti.

Otkrivanje kipa/ Foto: MojPortal
Otkrivanje kipa/ Foto: MojPortal

- Danas na javno čašćenje izlažemo novi kip svete majke Terezije iz Kalkute. Majka crkva vjernicima izlaže likove svetaca s ciljem da pred očima imamo one koji su Krista vjerno slijedili te da i mi slijedimo njihov primjer, naglasio je biskup Huzjak.

Trajna inspiracija 

Kako se moglo čuti, Zajednica Albanaca izabrala je rad akademskog kipara Gzima Muriqija koji je istovremeno uspio spojiti ljudsku i evanđeosku prirodu Majke Terezije prikazavši je realistički i to u njezinoj prirodnoj veličini i prepoznatljivom meditativnom molitvenom stavu.

Kip je napravljen u prirodnoj veličini/ Foto: MojPortal
Kip je napravljen u prirodnoj veličini/ Foto: MojPortal

- Kip predstavlja svjetlo i nadu svima onima koji će doći u ovu bolnicu, baš kao što je sama Majka Terezija tijekom svog života donosila nadu. Ona je trajna inspiracija svima nama tijekom kratkog puta na ovom svijetu, pored ostalog kazao je Hrebak, a zahvalnost albanskoj zajednici zbog postavljanja kipa iskazala je i ravnateljica OB Bjelovar Sanela Grbaš Bratković, kazavši pritom da kip predstavlja utjehu i nadu svim pacijentima i njihovim obiteljima u teškim trenutcima.

Kip svete Majke Terezije nalazi se na ulazu u novu zgradu bolnice/ Foto: MojPortal
Kip svete Majke Terezije nalazi se na ulazu u novu zgradu bolnice/ Foto: MojPortal