Fotografija: Župan Marušić kazao je da će nova bolnica u potpunosti biti opremljena do kraja 2024. godine/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Župan Marušić kazao je da će nova bolnica u potpunosti biti opremljena do kraja 2024. godine/ Foto: Deni Marčinković

Marušić: "Do kraja 2024. godine nova bjelovarska bolnica bit će u potpunosti opremljena"

Danas donesenim odlukama, a uz prethodnu pomoć Vlade, spasili smo zdravstveni sustav BBŽ-a, poručio je župan Marko MarušićŽupanijski vijećnici jednoglasno su izglasali tri odluke kojima su i formalno stečeni uvjeti da Vlada RH preuzimanje otplatu dvaju kredita podignutih za izgradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, kao i dovršetak njezina opremanja.

Prema riječima županijske pročelnice za zdravstvo, demografiju i mlade Andree Bengez, dva podignuta kredita s kamata iznose približno 232 milijuna kuna, a prvotni plan bio je vraćati ih iz decentraliziranih sredstava.

Sve tri točke jednoglasno su usvojene/ Foto: Deni Marčinković
Sve tri točke jednoglasno su usvojene/ Foto: Deni Marčinković

- Godišnji anuiteti za 2021. i 2022. godinu za prvi kredit već su plaćeni iz DEC-a za zdravstvene ustanove naše županije, a iznose oko 15 milijuna kuna. Zahvaljujući odluci Vlade, novac za daljnje vraćanje kredita nalazi se u prijedlogu državnog proračuna za 2023., kao i u projekcijama za 2024. i 2025. godinu, stoga je potrebno te kredite maknuti iz DEC-a, pojasnila je resorna pročelnica.

Preuzima li država županijske bolnice i kada?

Iako je današnja izvanredna sjednica zapravo trebala biti tehničkog karaktera, što u konačnici dokazuju i jednoglasne odluke, niti ovog puta nisu izostala politička prepucavanja na relaciji oporba - vladajući.

Kao i mnogo puta do sada, kada je riječ o bolnici, provlačilo se pitanje tko je bio za, a tko protiv izgradnje, kao i način na koji je bivša vlast planirala vraćati kredite.

- Premijer Plenković kazao je da je izgradnja nove bolnice dobar projekt i da će ga poduprijeti, iako ga je sadašnji župan nazvao utegom oko vrata. Evo, sada će taj uteg biti riješen. Također, krajem godine imat ćemo prenošenje osnivačkih prava bolnica sa županija na državu, što znači da preuzimaju i obveze tih bolnica, pored ostalog kazao je Damir Bajs.

Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković
Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković

Zanimljivo, iako je bivši župan, inače aktualni saborski zastupnik, iznio tvrdnju da će do prijenosa osnivačkih prava doći krajem ove godine, ministar zdravstva Vili Beroš prije nepunih mjesec dana poručio je, pored ostalog, da je to još uvijek samo jedno od otvorenih pitanja te da je uspostavljanje novog modela organizacije i upravljanja druga od ukupno tri faze reforme zdravstva, dodavši da bi se ta druga faza trebala odvijati od 2023. do 2026. godine. 

Spašen zdravstveni sustav BBŽ

U svom izlaganju aktualni župan Marko Marušić istaknuo je da kako danas povijesni dan za zdravstveni sustav Bjelovarsko-bilogorske županije.

- Od prvog dana komuniciramo da smo za bolnicu, ali protiv ovakvog načina financiranja. Bivša vlast započela je izgradnju bolnice, kao i glazbene škole, bez osiguranih sredstva, što je suprotno propisima i zakonima. Nadam se da će se tim pitanjem baviti nadležne institucije. Također, danas donesenim odlukama, a uz prethodnu pomoć Vlade, spasili smo zdravstveni sustav BBŽ-a. Time smo ostvarili najveće obećanje kojeg smo dali, pored ostalog poručio je Marušić.

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Također, Marušić je dodao i to da će u idućoj godini iz državnog proračuna za opremanje nove bolnici stići 50 milijuna, a godinu poslije još 20 milijuna kuna.

- Tako ćemo do kraja 2024. godine imati kompletno opremljenu bolnicu i to bez kredita na teret građana Bjelovarsko-bilogorske županije, zaključio je Marušić.