Fotografija: Djelatnice Razvojne agencije Daruvar/Foto: RADA
Galerija
Djelatnice Razvojne agencije Daruvar/Foto: RADA

Razvojna agencija Daruvar: Općinama Končanica i Sirač odobreno 300.000 kn za projekte

Općina Končanica adaptirat će i dograditi Vatrogasni dom u Končanici, a Općina Sirač rekonstruirati postojeći nogostup u Kipu
Općinama Končanica i Sirač odobreno 300 tisuća kuna za projekte koje je pripremila Razvojna agencija Daruvar u sklopu Programa za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

Cilj ovog Programa je pružanje pomoći razvoju lokalnih zajednica na kojima povijesno žive i pripadnici nacionalnih manjina u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture. Njime se zagovara pristup promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije i održivog razvoja te participativnog pristupa dionika šire lokalne zajednice.

Adaptacija Vatrogasnog doma

Tako Općina Končanica dobiva 100 tisuća kuna za adaptaciju i dogradnju Vatrogasnog doma u Končanici, kojim će se spriječiti propadanje lokalne infrastrukture te osigurati olakšano djelovanje vatrogasne zajednice nužne za sigurnost lokalnih zajednica na kojima povijesno žive i pripadnici nacionalnih manjina.

- Poboljšat će se dostupnost društvenih sadržaja te omogućiti razvoj društvenog i kulturnog života lokalnih zajednica na kojima povijesno žive i pripadnici nacionalnih manjina - kaže Nicol Polenus, stručna suradnica za izradu projekata, organizaciju događanja, edukaciju i marketing.

<p>Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo</p>

Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo

- Procijenjena vrijednost projekta je 250 tisuća kuna, a sada slijedi raspisivanje natječaja pa ćemo vidjeti stvarnu cijenu koštanja, dok ćemo razliku pokriti iz našeg proračuna. Kroz projekt će se dograditi jedan dio Vatrogasnog doma, napraviti nadstrešnica, obnoviti fasada, a postojeći unutrašnji dio doma ponovno adaptirati. Planiramo radove početi i završiti još ove godine - istaknuo je načelnik Općine Končanica, Zlatko Bakunić.

Rekonstrukcija nogostupa

Također, Općina Sirač dobila je 200 tisuća kuna za rekonstrukciju postojećeg nogostupa u Kipu.

<p>Trenutno stanje nogostupa u Kipu/Foto: Igor Supan</p>

Trenutno stanje nogostupa u Kipu/Foto: Igor Supan

- Rekonstrukcijom postojećeg nogostupa u Kipu poboljšat će se infrastruktura na području naseljenom pripadnicima nacionalnih manjina te razvoj lokalne zajednice kroz unaprjeđenje javne infrastrukture. Razvojna agencija Daruvar uspješno surađuje s Općinama te smo zajednički pripremili mnoge projekte koji doprinose razvoju lokalnih zajednica - rekla je Nicol Polenus.

<p>Uništeni nogostup čijeg materijala na mjestima niti nema/Foto: Igor Supan</p>

Uništeni nogostup čijeg materijala na mjestima niti nema/Foto: Igor Supan

Naime, ukupna rekonstrukcija staza vrijednosti je oko 1,9 milijuna kuna što je Općina Sirač podijelila na dvije faze, točnije lijevu i desnu stranu.

<p>Igor Supan, načelnik Općine Sirač/Foto: Facebook</p>

Igor Supan, načelnik Općine Sirač/Foto: Facebook

- Prva faza vrijednosti je oko 900 tisuća kuna, no kako cijene rastu, očekujemo i porast krajnje vrijednosti projekta. Trenutno moramo provesti javnu nabavu gdje će se odabrati izvođač radova pa nakon toga započinjemo s radovima. Svakako bih htio da ove godine to krene. Dužina staze prve faze iznosi 900 metara, a vadit će se postojeći, jako uništeni materijal i beton, kojeg na mjestima čak niti nema, radit će se potporni zidovi na mjestima gdje je to potrebno te će se asfaltirati kako bi djeca i stanovnici naselja mogli normalno imati kolnik i hodati u normalnim uvjetima - kaže nam Igor Supan, načelnik Općine Sirač.