Fotografija: Suša je nanijela velike štete poljoprivrednicima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji/Foto: Vlado Kos/Cropix (ilustracija)
Suša je nanijela velike štete poljoprivrednicima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji/Foto: Vlado Kos/Cropix (ilustracija)

Prirodna nepogoda proglašena za Čazmu i općine Sirač, Dežanovac, Rovišće, Severin i V. Trnoviticu

Gradsko i Općinska povjerenstvo za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimaju prijave šteta od oštećenika u roku od osam dana od donošenja Odluke
Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, na zahtjev Grada Čazme i Općina Dežanovac, Rovišće, Severin, Sirač i Velika Trnovitica, donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode uzrokovane sušom na navedenim područjima, izvijestili su iz Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Zbog visokih temperatura i izostanka potrebnih količina padalina tijekom lipnja i srpnja nastale su štete na ratarskim kulturama, ponajviše kukuruzu i soji, ali i livadama, povrću i trajnim nasadima.

Prijava šteta

Gradsko i Općinska povjerenstvo za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimaju prijave šteta od oštećenika u roku od osam dana od donošenja Odluke. Nakon toga dužno je unijeti sve zaprimljene prve procjene šteta u Registar šteta te prijaviti i konačnu procjenu štete po svakom pojedinom oštećeniku.

Podsjetimo, prirodna nepogoda zbog suše ove je godine već proglašena za područja gradova Grubišno Polje i Garešnica te općina Đulovac, Hercegovac, Ivanska, Kapela, Nova Rača, Velika Pisanica, Veliki Grđevac, Zrinski Topolovac, Šandrovac i Štefanje.