Fotografija: Foto: Damjan Tadić/CROPIX
Galerija
Foto: Damjan Tadić/CROPIX

Kiša će padati do nedjelje, sljedeći tjedan stiže veliko zahlađenje?

Kiša danas pada na cijelom području Bjelovarsko-bilogorke županije, a prema vremenskoj prognozi, tako će biti sve do kraja tjedna
Sredozemna ciklona naglašeno djeluje na vrijeme na cijelom Jadranu, a tijekom jučerašnjeg dana Dalmacija je bila najkišovitiji dio zemlje.

Kiša danas pada na cijelom području Bjelovarsko-bilogorke županije, a prema vremenskoj prognozi, tako će biti sve do kraja tjedna, a suho razdoblje trebalo bi krenuti od ponedjeljka. Temperature će se u BBŽ-u do kraja tjedna uglavnom kretati između 10 i 11 stupnjeva. 

<p>Foto: Accuweather</p>

Foto: Accuweather

<p>Foto: Accuweather</p>

Foto: Accuweather

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, najviše kiše je palo u Zaostrogu, čak 160 litara po kvadratnom metru. Tako je u samo jednom danu na ovoj mjernoj postaji palo više oborina nego prosječno padne u cijelom listopadu. Vrlo obilne oborine pale su na području Vrgorca. U samom gradu je palo 140 litara kiše, Milošićima 115, Staševici 99, Kominu 92… Na spomenutim područjima lokalno je bilo bujica, piše Dalmacija danas, javlja N1.

No, pred nama je još jedan ciklonalni dan. DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm izdao narančasto upozorenje za veći dio Jadrana, a u Dalmaciji se upozorava na nove obilne oborine, ponegdje do novih 90 litara. Podno Velebita očekuju se orkanski udari bure zbog čega je izdano crveno upozorenje, udari će biti jači od 130 km/h.

Vrijeme će se od petka djelomično smiriti, ali će biti postupno još hladnije. No tu vremenskim iznenađenjima nije kraj. Aktualne prognostičke karte otvaraju mogućnost vrlo hladnog prodora u naše područje sljedeći tjedan. Ipak, za pouzdaniju prognozu potreban je protek još nekoliko dana.

Genovska ciklona i anticiklona nad istočnom Europom dva su dominantna vremenska sustava koji upravljaju vremenom nad našim krajevima. Ciklone se sporo premješta prema jugoistoku i slijedi os Jadranskog mora. Premještanje ciklone povezano je s jugom na njezinom prednjem kraju i burom na sjeveroistočnom kraju, javlja N1.

Prognoziramo oblačno i prohladno vrijeme, s kišom a u planinskim krajevima iznad 1600 metara moguća je susnježica i snijeg.

Osjet hladnoće bit će pojačan vjetrom.