Fotografija: Foto: Srdjan Vrančić/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Foto: Srdjan Vrančić/CROPIX (ilustracija)

Javno poticali na terorizam? Policija u akciji i u BBŽ-u, zasad je privedeno pet osoba...

Među zasad privedenima su Marko Francišković, jedan od govornika na nedavno održanom prosvjedu protiv covid-potvrda u Zagrebu i Šibeniku, te teoretičar zavjere Natko KovačevićPolicijski službenici Uprave kriminalističke policije u suradnji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu na području 5 policijskih uprava - zadarske, šibensko-kninske, zagrebačke, bjelovarske i ličko-senjske - provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Javno poticanje na terorizam, priopćili su iz MUP-a.

Istražne radnje

Radi se o istraživanju sumnji u radnje kojima se potiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura Republike Hrvatske napadom na tjelesni integritet drugih osoba i na javne objekte.

Istražnim radnjama obuhvaćeno je više osoba s navedenih područja koje su pod nadzorom policije, navodi se u priopćenju.

Tijekom današnjeg dana i narednih dana provodit će se dokazne radnje pretraga objekata, vozila i druge opreme važnih za ovo istraživanje.  

Priveden Francišković

Kako neslužbeno doznaje Index, među privedenima su Marko Francišković, jedan od govornika na nedavno održanom prosvjedu protiv covid-potvrda u Zagrebu i Šibeniku, te Natko Kovačević, teoretičar zavjere koji je 2016. godine u HRT-ovoj emisiji iznosio sulude teorije o "Billu Gatesu koji želi pobiti Hrvate".

Marko Francišković/Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Marko Francišković/Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Obojica su članovi udruge nazvane Pravednik.

Među privedenima su, kako doznajemo, osobe koje su u zatvorenim grupama na aplikaciji Telegram dogovarale akcije na prosvjedu protiv covid-potvrda u Zagrebu, a neke od njih su predlagale i nasilno djelovanje.

Kako neslužbeno doznaju 24 sata, osim Franciškovića i Kovačevića priveden je i Denis Bašnec. Okupljeni na jednom Telegram kanalu podijelili su objavu koju je na Kovačevićevom Facebook profilu napisala njegova žena. U njoj stoji da su u petak po Kovačevića došli policajci prema nalogu Kriminalističke policije, služba za terorizam.

Za Bašneca pak pišu da je kao i druga dvojica, doveden u Zagreb te da su mu oduzeti mobitel i laptop.

Policija trenutno provodi pretrage njihovih prostora i vozila te traže oružje, mobitele, računala, USB stickove i ostali materijal koji bi im trebao pomoći u istrazi. Neslužbeno je zasad privedeno ukupno pet osoba. 

USKORO OPŠIRNIJE...