Fotografija: Lipik je oslobođen zahvaljujući velikoj hrabrosti svojih branitelja koji su ga od prvog napada čuvali kao vjerni gospodari/Foto: Compas.hr
Galerija
Lipik je oslobođen zahvaljujući velikoj hrabrosti svojih branitelja koji su ga od prvog napada čuvali kao vjerni gospodari/Foto: Compas.hr

VIDEO Lipik danas kreće s proslavom, prije 30 godina postao je prvi oslobođeni grad u Hrvatskoj

Zasluge za veliku ratnu pobjedu pripadaju posebno Lipičanima - braniteljima koji su svoj grad čuvali i branili mjesecima, najčešće sami, i nisu ga napuštali ni kada su napadi bili najžešćiLipik je 6. prosinca 1991. postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu.

Zasluge za veliku ratnu pobjedu pripadaju posebno Lipičanima - braniteljima koji su svoj grad čuvali i branili mjesecima, najčešće sami, i nisu ga napuštali ni kada su napadi bili najžešći.

Stotine granata

Prve granate pale su na dječji dom u Lipiku 19. kolovoza 1991. godine. Nakon toga je bilo mirno sve do predvečerja kada je nekoliko granata palo u Ulicu Matije Gupca i u blizini Vile Nenadović. Stanovništvo se počelo iseljavati, a oni koji su ostali uglavnom su boravili u podrumima.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Poduzeća su prestala s radom. Samo je Lipička Staklana smanjenim kapacitetima radila sve do 22. rujna kada je neprijatelj prekinuo dotok plina u Lipik. Sve se promijenilo 24. rujna 1991. godine. Tada je počeo žestoki minobacački napad i od tada je na Lipik padalo na stotine granata dnevno.

Pobunjeni Srbi i JNA okupirali su 12. listopada južni dio Lipika. Već sutradan se u neokupirani dio Lipika vratilo 40-ak branitelja koji su uspostavili nove punktove na novoj crti razgraničenja.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Na tim crtama razgraničenja vodile su se teške ulične borbe sve do 28. studenog kada su snažnom ofenzivom neprijateljske snage zauzele gotovo cijeli Lipik. Hrvatske snage povukle su se u Tabor i Prekopakru. Iako je u večernjim satima u Filipovac stigla pomoć od dva voda, početne položaje bilo je nemoguće vratiti. To je bio najteži dan za branitelje Lipika u cijelom Domovinskom ratu. Bilo je mnogo ranjenih i poginulih. Među poginulima je bio i zapovjednik obrane Lipika, legendarni Ibrahim Abushaala - Gadafi.

Smrt Gadafija

Ibrahim Abushaala rodio se 28. srpnja 1955. u Misrati u Libiji. Tamo je vojnik sedam godina služio vojsku i sudjelovao u Libijsko-čadskom ratu stekavši zavidno vojno iskustvo.

U Libiji je upoznao i svoju nevjenčanu suprugu Zoricu Jurki koja je tamo osam godina radila kao medicinska sestra. Nakon što se ona vratila u Lipik, on je došao za njom. Lipičani su ga prozvali Gadafi, prema bivšem predsjedniku Libije, a među Lipičanima bio je poznat i pod nadimkom Martin. Hrvatsku je zavolio kao svoju drugu domovinu, a kad je u Hrvatskoj počeo rat, odlučio je braniti svoju obitelj i prijatelje.

Lipik i Pakrac pretrpjeli su jedna od najvećih razaranja u Domovinskom ratu/Foto: Compas.hr
Lipik i Pakrac pretrpjeli su jedna od najvećih razaranja u Domovinskom ratu/Foto: Compas.hr

- Najteže mi je bilo kada je Gadafi poginuo. On nam je bio zapovjednik prilikom pada Lipika. Gadafi je lipički zet. On vam je strašan borac. Išao je kada nitko nije mogao. Svatko se bojao ići s njime. Na primjer navečer, ode on oko 10 sati u izviđanje sam sa IC uređajem. Nakon toga dođe i traži čovjeka koji će ići s njime, samo da mu nosi rakete za osu. Dečki su većinom odustajali na pola puta; on je nastavljao sam. Uvijek se vraćao, no taj put nije. Nije to bila greška, nego sudbina. On je znao reći: Ako te Bog neće - neće, al' kad te hoće - hoće! -  slikovito ga je opisao jedan njegov suborac u dokumentarnom filmu "Lipik je naš",

Zadnju noć prije pogibije proveo je na punktu u Ulici Nikole Tesle. Imao je predosjećaj da će poginuti.

- Ja ću sutra poginuti - rekao je tada okupljenim suborcima.

Nažalost, njegova slutnja se obistinila. Poginuo je u sjevernom dijelu Crkvene ulice u uličnim borbama s neprijateljem.

Pripreme za oslobođenje

Nakon pada Lipika, zapovjedništvo Druge operativne zone Bjelovar krenulo je s hitnim pripremama za oslobađanje. Bili su svjesni da neprijatelja treba napasti što prije, dok snage 5. banjalučkog korpusa ne dovuku u grad dodatne snage i ne učvrste obranu.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Napad je počeo 5. prosinca u 9 sati ujutro, a do večeri hrvatske su snage uspjele osloboditi sjeverni dio Lipika i učvrstiti obranu. Najveći posao odradila je lipička satnija 76. bataljuna koja je uspjela osloboditi Dobrovac i potpuno presjeći neprijateljske snage.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Budući da je napad prema Kukunjevcu bio zaustavljen, odlučeno je da se sutradan pokuša s napadom iz drugog smjera.

Petak 6. prosinca 1991. bio je povijesni dan za Lipik. Hrvatske snage uspješno su nastavile napad i oslobodile grad, a do mraka je oslobođen i Kukunjevac. Neprijatelji su se žestoko borili i pokušali prodrijeti preko Dobrovca, ali su ih hrvatski branitelji uspješno odbili.

Uspješno odbijali napade

Već 7. prosinca hrvatski su branitelji pregrupirali svoje snage. Obranu Lipika preuzela je lipička, odnosno 1. satnija 76. bataljuna, pripadnici lipičkog MUP-a i bataljun 104. varaždinske brigade iz Ivanca.

Idućih dana neprijatelj je žestoko napadao Lipik i Pakrac, ali su hrvatski branitelji sve napade uspješno odbijali.

Pogledajte snimke Lipika nakon oslobođenja:

Ova vojno-redarstvena akcija nazvana je "Orada". Koliko je ta akcija bila dobro planirana i vješto izvedena, svjedoči i činjenica da je poginulo pet boraca, a ranjena dvadeset i dvojica.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana rekao nam je kako 30. godišnjicu oslobođenja Lipika i Dan branitelja Lipika zbog epidemioloških mjera planiraju obilježiti možda malo skromnije, ali svečano i dostojanstveno. Otkrio nam je i kako će u u subotu u Župnoj crkvi sv. Franje Asiškog svetu misu zadušnicu služiti požeški biskup Antun Škovrčević.

Čestitka i zahvala gradonačelnika

- Zasluge za oslobođenje Lipika pripadaju prije svega Lipičanima, ali naravno da naš grad ne bi bio oslobođen da nije bilo branitelja iz cijele Hrvatske i svih ovih postrojbi koje su sudjelovale u oslobođenju. Zbog epidemioloških mjera, nikakav program se neće odvijati u zatvorenom prostoru. Planirali smo braniteljima organizirati svečani ručak na našoj ergeli, ali nažalost, ne možemo. No, bez obzira na to, očekujemo dolazak solidnog broja branitelja jer oni vole doći u naš grad.

Čestitam svim građanima i braniteljima Lipika ovaj poseban dan. To je izuzetno bitan datum za naš grad. Ovom akcijom se pokazalo da hrvatska vojska stasa i da može ići i u oslobodilačke akcije. Svima njima želim puno zdravlja i sreće u ovim vremenima. To je ono što nam svima treba. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u akciji oslobođenja, a sudjelovali su branitelji iz gotovo cijele Hrvatske - rekao nam je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i istaknuo kako sutra otkrivaju spomenik dvojici branitelja koji su dali svoje živote za obranu Lipika, a došli su iz splitskog zaleđa.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana kod spomen obilježja poginulim braniteljima/Foto: Compas.hr
Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana kod spomen obilježja poginulim braniteljima/Foto: Compas.hr

PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA BRANITELJA LIPIKA I 30. GODIŠNJICE OSLOBOĐENJA LIPIKA:

Petak, 3. prosinca 2021.

18 sati - izložba "Razrušeni grad" - Multikulturalni centar Lipik

Subota, 4. prosinca 2021. 

9 sati - otkrivanje spomen ploče pripadnicima MUP-a, dragovoljci, ulica Stari put u Kukunjevcu

9.30 sati - okupljanje branitelja i uzvanika u Dobrovcu

10 sati - polaganje vijenaca za poginule branitelje - Spomen obilježje u Dobrovcu

10.30 sati - polaganje vijenanaca za poginule branitelje - Spomen obilježje na gradskom groblju u Lipiku

11 sati - Sveta misa zadušnica za poginule branitelje - Župna crkva sv. Franje Asiškog

12.30 sati - Program obilježavanja Dana branitelja Lipika i 30. godišnjica oslobođenja Lipika - Trg Hrvatskih branitelja Lipik