Fotografija: Dokuart pod zvijezdama/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dokuart pod zvijezdama/ Foto: Deni Marčinković

DOKUART POD ZVIJEZDAMA Na izletištu Vrata Bilogore pogledajte film "Čekaj me"

Prije projekcije, predstavit će se program 17. izdanja festivala dokumentarnog filma DOKUart koji je na rasporedu od 1. do 7. listopada u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar



Iz Udruge DOKUart pozivaju sve građane na već tradicionalnu uvertiru u bjelovarski festival dokumentarnog filma, program DOKUart pod zvijezdama.

Stjepko Gambiroža iz Udruge DOKUart/ Foto: Deni Marčinković
Stjepko Gambiroža iz Udruge DOKUart/ Foto: Deni Marčinković

Kako kažu, kao i prethodnih godina, program se održava na izletištu Vrata Bilogore u Maglenči, a projekcija filma “Čekaj me” Damira Markovine bit će danas, 2. rujna s početkom u 20 sati. Prije same projekcije, selektorica festivala Rada Šešić predstavit će i program 17. izdanja festivala dokumentarnog filma DOKUart koji je na rasporedu od 1. do 7. listopada u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar.

Poznati ambijent

- Ove godine u već poznatom ambijentu izletišta Vrata Bilogore prikazuje se film “Čekaj me” hrvatskog glumca, odnedavno i autora dokumentarnih filmova Damira Markovine. Film prati dinamiku odnosa i mijenjanja obiteljskog autoriteta u obitelji koja iz osjećaja dužnosti svom najstarijem pripadniku želi omogućiti dostojanstven kraj života, čak i kada on to ne želi. Zbog tog osjećaja da moraju napraviti "ono što je red", protagonisti filma putuju s kraja na kraj nekadašnje zajedničke države, žrtvujući vrijeme vlastitog života, zdravlje, konstantno izloženi emotivnom konfliktu i nerazumijevanju vlastitog potomstva, partnera ili bliskih srodnika, kažu iz Udruge DOKUart.

Program besplatan za posjetitelje

Dodaju kako Damir Markovina nastupa kao glumac u mnogim hrvatskim filmovima i serijama, a član je ansambla Drame HNK Zagreb. Trenutno pohađa studij filmske režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a do sada je snimio četiri kratka i srednjemetražna dokumentarna filma. Film “Čekaj me” prikazan je na ZagrebDOXu, Sarajevo film festivalu i na Danima hrvatskog filma te je dobitnik nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji kratki / srednjemetražni dokumentarni film u 2021. godini.

Dream Team bebe oduševio je lani ljubitelje dokumentarnog filma/ Foto: Deni Marčinković
Dream Team bebe oduševio je lani ljubitelje dokumentarnog filma/ Foto: Deni Marčinković

- Kao i svih prethodnih godina, ovaj je program besplatan za posjetitelje, a više informacija o filmu, uskoro i o samom festivalu, moći ćete pronaći na web i Facebook stranici Udruge DOKUart, poručuju DOKUartovci.