Fotografija: Ljetno kino u Boho parku/Foto: DOKUart
Galerija
Ljetno kino u Boho parku/Foto: DOKUart

Ovogodišnji Filmodrom u Bjelovaru otvara "Veliki gazda" s Javierom Bardemom

Sve do kraja kolovoza srijedom i nedjeljom na fimskom platnu u Boho parku prikazat će se ukupno deset filmova, od čega sedam igranih i tri dokumentarnaU sklopu manifestacije Bjelovarsko kulturno ljeto, bjelovarska Udruga za promicanje kulture DOKUart, već petu godinu zaredom u bjelovarskom parku o organizira Filmodrom ljetno kino.

U protekle četiri godine bjelovarska publika mogla je tijekom ljetnih mjeseci uživati u više od 40 filmova sa svih strana svijeta. Tako će i ove godine na programu biti deset filmova koji će biti prikazani tijekom srpnja i kolovoza u Boho parku na Trgu Eugena Kvaternika.

Dvadeset nominacija

- Kao i obično, riječ je o filmovima prikazanim pa i nagrađivanim na najvećim svjetskim filmskim festivalima kao što su Cannes, Berlin, Venecija ili Sundance, a neki od njih bili su nominirani za najvažniju filmsku nagradu, Oscar. Ljetno kino kreće u srijedu, 6. srpnja u 21 sat, a program otvara španjolski kandidat za nagradu Oscar, humorna drama “Veliki gazda” u kojoj u ulozi Blanca, karizmatičnog vlasnika obiteljske tvornice briljira poznati glumac Javier Bardem. Ova iznimna satira imala je rekordnih 20 nominacija za španjolsku filmsku nagradu Goya osvojivši šest priznanja, među njima i ona za najbolji film, redatelja, originalni scenarij i glavnog glumca - poručuju iz Udruge za promicanje kulture DOKUart.

Foto: DOKUart
Foto: DOKUart

Nadalje, iz udruge dodaju kako se program nastavlja u nedjelju, 10. srpnja, s danskim filmom "Bijeg" koji je osvojio nagrade za najbolji europski dokumentarac i animirani film, a bio je nominiran za Oscara u kategorijama najboljeg filma izvan engleskog govornog područja, dokumentarca i animiniranog filma, što se nikad ranije nije dogodilo.

Češki dokumentarac

- Filmodrom ljetno kino Udruge DOKUart imat će i jednu hrvatsku premijeru, a riječ je o češkom dokumentarcu “K2 – My Way”. Film redateljice Jane Počtove prati Klaru Kolouhovu, alpinisticu i majku dvoje djece, prvu Čehinju koja se uspela na Mt. Everest. Njezin drugi cilj je čuveni vrh K2, a Kolouhova će u nedjelju, 17. srpnja doći u Bjelovar predstaviti film. Kolouhova ima i hrvatske korijene, a njen djed je rođen upravo u Bjelovaru gdje će film o njenom trećem pokušaju uspona na drugi najviši vrh svijeta, hrvatska publika imati priliku vidjeti prvi put - kažu u Udruzi DOKUart i dodaju kako i ove godine nastavljaju suradnju s Festivalom mediteranskog filma Split pa će bjelovarska publika opet imati priliku vidjeti neke naslove prije nego što krenu u redovnu kino-distribuciju.

Foto: DOKUart
Foto: DOKUart

U sklopu Filmodrom ljetnog kina prikazat će se ukupno deset filmova, od čega sedam igranih i tri dokumentarna, na filmskom platnu u Boho parku srijedom i nedjeljom sve do kraja kolovoza. Sve projekcije su na rasporedu u 21 sat, ulaz je besplatan, a u slučaju lošeg vremena projekcija se odgađa za neki drugi termin o čemu će publika biti obaviještena putem Facebook stranice Udruge DOKUart.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Filmodrom ljetnog kina Udruge DOKUart su Grad Bjelovar i Hrvatski audiovizualni centar.