Fotografija: Roditelji su zadovoljni održanim predavanjem/ Foto: Inkubator ideja
Galerija
Roditelji su zadovoljni održanim predavanjem/ Foto: Inkubator ideja

Bjelovarčanka Suzana Cug: "Naučila sam kako zaštititi svoje dijete dok koristi internet"

Cyberbullying uključuje poticanje grupne mržnje, napade na privatnost, uznemiravanje, uhođenje, vrijeđanje, nesavjestan pristup štetnim sadržajima te širenje nasilnih i uvredljivih komentara.Projekt je sufinacirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Projekt je sufinacirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Vrijeme u kojem živimo pruža nam brojne prednosti, ali i izazove. Upravo o tome govorile su Tea Milinović, mag. socijalne pedagogije i Vedrana Viljevac Barić mag. psihologije, na predavanju Sigurnost djece i mladih na Internetu, koje se održalo u Inkubatoru ideja.

Izazovno vrijeme

Nasilje preko interneta, poznato kao cyberbullying sveprisutno je u našem društvu. Takva vrsta nasilja pojavljuje se u virtualnom svijetu, a uključuje poticanje grupne mržnje, napade na privatnost, uznemiravanje, uhođenje, vrijeđanje, nesavjestan pristup štetnim sadržajima te širenje nasilnih i uvredljivih komentara.

Voditeljice predavanja objasnile su okupljenima koliko je važno djecu naučiti kako se odgovorno ponašati i zaštititi u virtualnom svijetu. S obzirom na to da djeca pripadaju u najranjiviju skupinu, često zbog neznanja objavljuju sadržaje koje netko može zloupotrijebiti te je zato iznimno važno osvijestiti ih o svim opasnostima na Internetu. Doza anonimnosti koji društvene mreže nude, djecu može lako očarati da postanu nasilnici na mreži, a još lakše i žrtve.

Roditelji su zadovoljni održanim predavanjem/ Foto: Inkubator ideja
Roditelji su zadovoljni održanim predavanjem/ Foto: Inkubator ideja

- Svaki put mi se javi osjećaj zadovoljstva nakon što održimo predavanje jer uvijek dođu zainteresirani roditelji koji žele nešto naučiti. Nadalje, mi uvijek puno toga saznamo od roditelja jer imaju bogato iskustvo, nekad bogatije i od nas, stoga i nama također bude korisno čuti što oni znaju i na koncu, što njima zapravo treba – poručila je Tea Milinović.

Važno je znati kako postupiti

Glavna karakteristika ovakvog oblika nasilja je da ono nije ograničeno niti vremenom niti lokacijom odvijanja. Ovaj oblik nasilja utječe na velik broj mladih ljudi i rastući je trend zbog sve veće uporabe mobilnih uređaja među mladim ljudima, a sve više i djecom. Upravo zato iznimno je važno da roditelji znaju djecu naučiti kako se ponašati na internetu.

- Tema predavanja je bila izuzetno zanimljiva, vrijeme nam je jako brzo prošlo. Majka sam djeteta koje ide u drugi razred osnovne škole, a ono što me potaknulo da dođem na predavanje je da naučim nove stvari da bi mogla svom djetetu preporučiti i dati savjet kako biti siguran na internetu. Važno je i da dijete zna da se može uvijek obratiti nama kao roditeljima, ako dođe do nasilja. Psihologinje su nam objasnile da djecu i adolescente trebamo naučiti da sve što se događa na internetu, stave u kontekst kao da se sve to događa u stvarnom, realnom životu – naglasila je Suzana Cug te dodala da je iznimno zadovoljna održanim predavanjem.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva nositelj je EU projekta pod nazivom "Inkubator ideja", čija je ukupna vrijednost 1.994.857,17 kuno. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda iznosom od 1.695.628,59 kuna te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (na pozicijama Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske) iznosom od 299.228,58 kuna.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Bjelovarskog centra za razvoj civilnoga društva. Više informacija o fondovima Europske unije možete saznati na www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr

Projekt je sufinacirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Projekt je sufinacirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda