Fotografija: Tehnologija ne mora nužno biti loša, čulo se na predavanju/ Foto: Inkubator ideja
Galerija
Tehnologija ne mora nužno biti loša, čulo se na predavanju/ Foto: Inkubator ideja

Roditelji oduševljeni predavanjem "Glow kids - djeca s licima koja sjaje"

Veliki izazov današnjice za roditelje je ograničiti djeci vrijeme koje provode pred ekranima. Mozak djece i adolescenata još je u razvoju, stoga je vrlo važno paziti na količinu vremena koje provode uz tehnologiju



Tehnologija većini olakšava svakodnevicu, no kada je riječ o djeci koja su izložena ekranima, važno je biti oprezan. Tea Milinović, mag. socijalne pedagogije, Vedrana Viljevac Barić, mag. psihologije i Nina Plažanin, dipl. psihologinja, razlog su zbog kojeg se publika ovog petka okupila u Inkubatoru ideja na predavanje „Glow kids – djeca s licima koja sjaje“.

Izazov roditeljima suvremenog doba

Veliki izazov današnjice za roditelje je ograničiti djeci vrijeme koje provode pred ekranima. Mozak djece i adolescenata još je u razvoju, stoga je vrlo važno paziti na količinu vremena koje provode uz tehnologiju. Pretjerana uporaba mobitela, igrica, računala i ostale tehnologije može uzrokovati ADHD, ovisnost, depresiju i razna druga negativna stanja. Zato je vrlo važno djecu aktivirati i motivirati na aktivnosti koje ne uključuju korištenje ekrana te ograničiti vrijeme provedeno pred njima.

Predavanjem su bili zadovolji i sudionici i voditeljice.

Voditeljice su zadovoljne odazivom/ Foto: Inkubator ideja
Voditeljice su zadovoljne odazivom/ Foto: Inkubator ideja

- Jako sam zadovoljna s predavanjem, veseli me što su se roditelji odazvali, baš zbog toga što je predavanje napravljeno na njihovu inicijativu. Drago mi je što prepoznaju koliko je ova tema bitna i vidimo da je roditeljima osim informacija potrebna i podrška u odgoju djece, kazala je psihologinja Vedrana Viljevac Barić.

Korištenje tehnologije ima i dobre strane

Nedvojbeno je da tehnologija ima i pozitivnih strana. Informacijsko-komunikacijske tehnologije promijenile su način na koji djeca oblikuju i održavaju svoja prijateljstva i omogućavajući im gotovo neprekidan kontakt sa svojim vršnjacima. Korištenje tehnologije u kontroliranim uvjetima može pomoći pri razvitku određenih sposobnosti kod djece, ali uz mjere opreza i određena pravila.

Jedna od sudionica bila je Zrinka Blažeković, koja nije krila oduševljenje nakon održanog predavanja.

- Bilo je jako zanimljivo predavanje uz odlične voditeljice. Pristupačne su i dobili smo od njih dosta savjeta koje možemo primijeniti u svakodnevnom životu. Osim toga, shvatila sam da radim neke stvari dobro u odgajanju, poručila je Zrinka Blažeković.

Projekt sufinancirala Europska unija

Inkubator ideja rezultat je istoimenog EU projekta čiji je nositelj Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva. Riječ je o coworking  prostoru koji, osim što pruža mjesto za rad i učenje svima kojima je to potrebno, organizira društvena događanja različitih tematika u kojima se predstavljaju inspirativni pojedinci u zajednici.

Ulaz na sva događanja u Inkubatoru ideja je slobodan, a raspored i najave evenata možete pratiti na Facebook ili Instagram stranici Inkubatora ideja.