Fotografija: Okupljeni Bjelovarčani sa zanimanjem su slušali predavanje/Foto: Inkubator ideja
Galerija
Okupljeni Bjelovarčani sa zanimanjem su slušali predavanje/Foto: Inkubator ideja

Instruktorica joge Marijana Jurković: "Tehnike disanja postaju moćna metoda za bolje zdravlje"

Marijana je ljudima pojasnila kako disanje djeluje na naš centralni živčani sustav i koje prednosti pravilno disanje pruža kada je u pitanju zdravlje
BJELOVAR - Inkubator ideja krajem prošloga tjedna bio je mjesto okupljanja osoba koje tehnikama disanja žele poboljšati svoje zdravlje. Marijana Jurković, instruktorica yoge i pilatesa, održala je interaktivno predavanje „Disanjem do boljeg zdravlja“. Posjetitelji su imali priliku upoznati se s tehnikama i vrstama disanja, kao i zabludama koje se javljaju vezane uz mnogobrojne tehnike.

Funkcija poboljšanja zdravlja

Naglasak predavanja stavljen je na tehnike disanja u funkciji poboljšanja zdravlja. Voditeljica predavanja, Marijana Jurković, okupljenima je pojasnila što se događa u tijelu i mozgu pojedinca tijekom disanja, kako ono djeluje na naš centralni živčani sustav i koje prednosti pravilno disanje pruža kada je u pitanju zdravlje tijela.

<p>Disanje je nešto što mnogi ne smatraju toliko presudnim za zdravlje/Foto: Inkubator ideja</p>

Disanje je nešto što mnogi ne smatraju toliko presudnim za zdravlje/Foto: Inkubator ideja

Osim interaktivnog dijela, predavanje se sastojalo i od praktičnog koji je izazvao najveće zanimanje kod okupljenih. Sudionici su imali prilike napraviti nekoliko jednostavnih vježbi disanja koje su se izvodile sjedeći.

- Upoznata sam s mnogim tehnikama disanja koje svakodnevno primjenjujem. Na ovo predavanje došla sam po nove korisne informacije što sam u konačnici i dobila. Marijana nam je na zanimljiv i jednostavan način pojasnila kako tehnikama disanja poboljšati zdravlje te je sa zadovoljstvom odgovarala na sva naša pitanja - izjavila je Štefa Tuškan, posjetiteljica predavanja.

Osim dugogodišnjeg iskustva u području yoge i meditacije, Marijana neprestano radi na usavršavanju postojećih i stjecanju novih znanja vezanih uz tehnike disanja.

Alternativni oblici liječenja

- Vjerujem da je u vrijeme pandemije predavanje o zdravlju iznimno korisno. Alternativni oblici postaju sve popularnije u liječenju bolesti i prevenciji zdravlja. Tehnike disanja postaju sve moćnija metoda poboljšanja vlastitog zdravlja. Smatram kako su okupljeni na predavanju imali priliku saznati korisne informacije o disanju koje će nastaviti primjenjivati i kod kuće. Publika je bila iznimno aktivna što je dokaz da je tema bila zanimljiva. Zahvaljujem organizatorima na pozivu i izvrsnoj organizaciji – poručila je Marijana Jurković.

<p>Marijana Jurković instruktorica je joge i pilatesa/Foto: Inkubator ideja</p>

Marijana Jurković instruktorica je joge i pilatesa/Foto: Inkubator ideja

Da je ovo interaktivno predavanje koristilo svima koji su se na njega odazvali, slaže se i voditeljica Inkubatora ideja, Alenka Rogić.

-Ovo je predavanje omogućilo okupljenima da saznaju korisne informacije o tehnikama disanja te kako disanjem poboljšati svoje zdravlje. Sigurna sam kako je Marijana danas potaknula neke da počnu razmišljati o načinu na koji dišu te započnu s prakticiranjem tehnika koje smo danas imali priliku i isprobati – zaključila je Alenka Rogić.

Inspirativni pojedinci

Podsjetimo, Inkubator ideja rezultat je istoimenog EU projekta čiji je nositelj Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva. Riječ je o coworking prostoru koji, osim što pruža mjesto za rad i učenje svima kojima je to potrebno, organizira društvena događanja različitih tematika u kojima se predstavljaju inspirativni pojedinci.

<p>Svi su ponešto korisnoga naučili/Foto: Inkubator ideja</p>

Svi su ponešto korisnoga naučili/Foto: Inkubator ideja

Ulaz na sva događanja u Inkubatoru ideja je slobodan uz prethodnu najavu. Raspored i najave nadolazećih evenata možete pratiti na Facebook ili Instagram stranici Inkubatora ideja.