Fotografija: Mala knjižnica na otvorenom je namijenjena svima. Svi mogu doći posuditi knjigu, a isto tako svi mogu staviti i svoju knjigu kako bi je i drugi mogli posuditi i čitati/Foto: Željka Kollert
Galerija
Mala knjižnica na otvorenom je namijenjena svima. Svi mogu doći posuditi knjigu, a isto tako svi mogu staviti i svoju knjigu kako bi je i drugi mogli posuditi i čitati/Foto: Željka Kollert

U Velikim Bastajima postavljena Mala knjižnica na otvorenom. Željka Kollert: "Djeca nas već zovu"

"Posebno smo sretni što će djeca i prije nego što postanu školarci moći posuditi knjigu koju će im netko pročitati jer djeci bi trebalo čitati naglas od rođenja", ističe Željka KollertĐULOVAC - Prije dva dana, 23. travnja, na Svjetski dan knjige u Velikim Bastajima preko puta područne škole na terasi AP Centar Osnovna škola Đulovac postavila je Malu knjižnicu na otvorenom.

O svemu što su odradili kroz ovaj mini projekt razgovarali smo s učiteljicom Željkom Kollert koja nam je otkrila kako ih je već danas, samo dan nakon postavljanja Male knjižnice na otvorenom, zvao jedan dječak. Znači, projekt je već zaživio! O njemu smo, podsjetimo, pisali već ranije OVDJE.

Pozitivni učinci čitanja

- Sretni smo što smo uspjeli realizirati jednu prekrasnu ideju. Sretni smo što djeca, mladi i stariji koji žele čitati sada imaju i u svome selu mjesto gdje mogu posuditi knjigu.  Posebno smo sretni što će djeca i prije nego što postanu školarci moći posuditi knjigu koju će im netko pročitati jer djeci bi trebalo čitati naglas od rođenja kako bi ona mogla povezati čitanje i knjige s ugodnim osjećajima. Čitanje nije samo zabavna aktivnost i ugodan način provođenja vremena, već ima i brojne pozitivne učinke na dječji razvoj, kaže nam učiteljica Željka.

Foto: Željka Kollert
Foto: Željka Kollert
Foto: Željka Kollert
Foto: Željka Kollert
Foto: Željka Kollert
Foto: Željka Kollert

O dobrobitima čitanja već dugi niz godina upoznaju i učenike i roditelje.

Naime, u sklopu projekta „Uz čitanje riječi rastu“ provode se mnoge aktivnosti vezane uz poticanje čitanja. A postavljanje Male knjižnice na otvorenom samo je još jedan korak u razvoju ljubavi prema knjizi i čitanju.

Dobro djelo za sve

- Učenici su s veseljem i oduševljenjem reagirali na ormar pun knjiga koje će moći posuđivati i čitati. Mala knjižnica na otvorenom je namijenjena svima.  Svi mogu doći posuditi knjigu, a isto tako svi mogu staviti i svoju knjigu kako bi je i drugi mogli posuditi i čitati. Dođite posuditi knjigu, uživajte u čitanju i onda ju vratite u Malu knjižnicu na otvorenom. Budimo dobri prema knjigama, čuvajmo ih kako bi i netko nakon nas uživao u njoj. Hvala puno svima koji su nam do sada donirali svoje knjige.  Kraj prikupljanja donacija nikada doći neće jer će se književna građa u Maloj knjižnici morati redovito obnavljati, poručuje Željka.

Zato ako imate ili ako ćete imati slikovnicu ili knjigu za djecu, mlade i odrasle, sjetite ih se. Oni će ćemo biti zahvalni na svakoj doniranoj knjizi.

Foto: Željka Kollert
Foto: Željka Kollert
Foto: Željka Kollert
Foto: Željka Kollert
Foto: Željka Kollert
Foto: Željka Kollert
Foto: Željka Kollert
Foto: Željka Kollert

- Puno hvala gospođi Ani Perić i njezinoj obitelji (AP Centar) na prostoru za našu Malu knjižnicu na otvorenom. Zahvaljujemo se i na gostoprimstvu koje je otvaranje Male knjižnice učinilo još svečanijim, zaključuje Kollert koja vjeruje da su učinili dobro djelo za Velike Bastaje, odnosno za svu djecu.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!