Fotografija: Djeca su bila oduševljena radionicom/Foto: Inkubator ideja
Galerija
Djeca su bila oduševljena radionicom/Foto: Inkubator ideja

Akademski lutkar Goran Smoljanović s bjelovarskim mališanima izrađivao lutke

Sretan sam što mogu predstaviti lutke u svojem gradu. To je baš posebno zadovoljstvo, pogotovo kada djeca instinktivno prepoznaju sav potencijal animacije kroz igru, kazao je Smoljanović
Bjelovarski Inkubator ideja ovog je petka organizirao lutkarsku radionicu za mališane "Od kreacije do igre" po vodstvom akademskog lutkara Gorana Smoljanovića.

<p>Radionica se održala u bjelovarskom Inkubatoru ideja/ Foto: Inkubator ideja</p>

Radionica se održala u bjelovarskom Inkubatoru ideja/ Foto: Inkubator ideja

- Možda u Hrvatskoj lutkarstvo nije toliko zastupljeno u posljednje vrijeme, pogotovo za odrasle, ali ono ima dugačku i bogatu povijest koja datira sve u antiku, govori Smoljanović koji je diplomirao glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji Osijek.

<p>Akademski lutkar s polaznicima radionice/ Foto: Inkubator ideja</p>

Akademski lutkar s polaznicima radionice/ Foto: Inkubator ideja

Od 2017. godine stručni je suradnik na kolegijima Lutkarstvo, Lutkarstvo i scenska kultura Odjela za izobrazbu učitelja i odgajatelja, Sveučilišta u Zadru, a redovito nastupa u dramskim predstavama za odrasle i djecu u produkciji kazališta iz Zagreba, Osijeka, Pečuha, Siska, Bjelovara, Zadra, Vukovara.

Također, idejni je začetnik kazališta “Teatar to go” koji pokreće 2014. godine, a s kojim i danas gostuje diljem regije.

Polaznici radionice izradili su vlastite lutke

- Volim lutkarstvo jer mi daje mogućnost sagledavanja drame iz druge perspektive i da kroz lutku prenesem ono što je neprenosivo samo kroz tijelo glumca. Često zaboravljamo da smo se od najranije dobi igrali s igračkama koje smo animirali te da svi posjedujemo talent, kako za glumu tako i za lutkarstvo”, naglašava Smoljanović koji je oduševio male i velike lutkare u Inkubatoru ideja. 

U dva sata izradili, koliko je radionica trajala, polaznici su  izrađivali vlastite lutke te im udahnuli dušu i na kraju zajedno izveli pjesmu “Sretan rođendan, lutke”.

<p>Mališani su izrađivali vlastite lutke/ Foto: Inkubator ideja</p>

Mališani su izrađivali vlastite lutke/ Foto: Inkubator ideja

- Sretan sam što mogu predstaviti lutke u svojem gradu. To je baš posebno zadovoljstvo, pogotovo kada djeca instinktivno prepoznaju sav potencijal animacije kroz igru. Budući da se djeca do određene dobi primarno igraju s predmetima i kroz tu igru uče, stvoriti lutku na ovakvoj radionici djeci je iznimno zabavno i sigurno će se igrati s lutkama i kod kuće”, rekao je Smoljanović nakon održane lutkarske radionice u Inkubatoru ideja. 

- Savjetujem roditeljima da potiču svoju djecu na igru s predmetima, da i sami sudjeluju u tim igrama te tako djeci prepuste donošenje odluka i inicijativu u izradi lutke, odabiru karaktera koji će lutka imati, kao i priči samoj. Prepustite se dječjoj mašti i uživajte uz lutke”, dodaje Smoljanović.

Podrška bjelovarskim umjetnicima

- Ponosni smo što u Bjelovaru imamo vrhunskog lutkara i što smo ostvarili ovako divnu suradnju s njim. Bjelovar ima puno sjajnih umjetnika, veliko nam je zadovoljstvo ugostiti ih u našem prostoru, predstaviti ih našim sugrađanima, potaknuti polaznike da se i sami okušaju u kreativnim radionicama poput ove”, govori voditeljica projekta Inkubator ideja, Alenka Rogić.

U petak, 27. kolovoza, u Inkubatoru ideja gostuje psiholog Darko Novalić. Interaktivna radionica pod nazivom “Izazovi u životu – kako s njima?” okupljenima će objasniti kako se djelovanjem na vlastite misli i tijelo nositi s izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane, ali je zbog ograničenog broja sudionika potrebna najava dolaska pozivom (043/243-534), e-mailom (office@inkubator-ideja.hr) ili porukom na Facebook profil Inkubatora ideja.