Fotografija: Revolucionarni ležeći policajac/Foto: Screenshot YouTube
Galerija
Revolucionarni ležeći policajac/Foto: Screenshot YouTube

VIDEO Na ceste stigli 'pametni ležeći policajci’, kažnjavat će samo jednu skupinu vozača

Valja naglasiti kako su prije uspornika postavljeni prometni znakovi koji obavještavaju vozače o tome...
Čini se da klasični ležeći policajci polako odlaze u povijest. Barem u razvijenijim dijelovima Europske unije. Naime, njemački grad Hanau  instalirao je nove uspornike prometa, koji su već postavljeni u nekim švedskim gradovima (Karlstadt, Uppsala, Malmo…), a šire se i na Islandu, u Norveškoj te je za očekivati da će se uskoro postavljati u svim članicama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj.

O čemu je riječ?

Svaki komplet švedske tvrtke Edeva sastoji se od nadzorne kamere i aktivnog uspornika prometa. Svi vozači koji voze po ograničenjima brzine neće ni osjetiti uspornik jer će on ostati na visini (razini) ceste. Ako je vozač brži od ograničenja uspornik će se spustiti na nekoliko centimetara i kad prijeđe automobilom preko njega osjetit će udarac, piše Hrvatski autooklub.

<p>Radar prvo snimi vozača koji vozi iznad ograničenja, a potom spusti "ležećeg" za nekoliko centimetara pa vozač osjeti jak udarac/Foto: Edeva</p>

Radar prvo snimi vozača koji vozi iznad ograničenja, a potom spusti "ležećeg" za nekoliko centimetara pa vozač osjeti jak udarac/Foto: Edeva

Tako se penaliziraju samo vozači koji voze brže od ograničenja, a svi ostali će preko uspornika prijeći bez posljedica – odnosno ovjes automobila neće biti izložen konstantnim udarcima i neće stradavati, a svi putnici u vozilu će uživati veći komfor. Prije samog uspornika je i prometni znak obavijesti.

Rezultati? Ovo je primjer iz švedske Torslunde. Sustav je aktiviran početkom lipnja 2020. U rujnu iste godine uspornik je aktiviralo 7,5 posto vozača u smjeru juga, a samo 4,5 postou smjeru sjevera. Već u prosincu aktiviranje je smanjeno na 5 posto jednom smjeru i 4 posto u drugom, uz smanjene prosječne brzine.

Pogledajte video o revolucionarnom ležećem policajcu: