Fotografija: Damir Lneniček i Dario Hrebak zajednički će raditi projekt sortirnice i kompostane otpada pokraj Bjelovara/Foto: MojPortal
Galerija
Damir Lneniček i Dario Hrebak zajednički će raditi projekt sortirnice i kompostane otpada pokraj Bjelovara/Foto: MojPortal

HREBAK: Daruvar i Bjelovar riješit će problem otpada LNENIČEK: Cerik zatvaramo za tri godine

Oko dvije trećine otpada Grada Daruvara i četiri okolne općine vozit će se u bjelovarsku sortirnicu, a gdje će se odlagati preostala trećina odlučit će gradski vijećnici
Krajem travnja ove godine, neposredno uoči izbora, pred daruvarskim odlagalištem Cerik održao se posljednji prosvjed u kojem su stanovnici Gornjeg Daruvara prosvjedovali blokirajući ulaz na odlagalište tražeći da se na toj lokaciji, koja se nalazi tek nekoliko desetaka metara od njihovih prvih kuća, prestane odlagati otpad iz Grada Daruvara i okolnih općina.

<p>Mještani Gornjeg Daruvara s traktorima i tijelima su krajem travnja blokirali ulaz na odlagalište otpada Cerik/Foto: MojPortal.hr</p>

Mještani Gornjeg Daruvara s traktorima i tijelima su krajem travnja blokirali ulaz na odlagalište otpada Cerik/Foto: MojPortal.hr

Problem je to koji već dugo traje. Stanovnici Gornjeg Daruvara žale se na smrad koji se širi, pogotovo tijekom ljetnih vrućina, a i strahuju da su maligna oboljenja kod stanovnika u Gornjem Daruvaru povezana s odlagalištem. No, tu teoriju nitko ne može dokazati. 

Problem odlagališta

U Darkomu, s druge strane, tvrde da odlagalište nikad nije izgledalo urednije, objašnjavaju kako se smeće redovito zatrpava zemljom i pokazuju fotografije sadašnjeg izgleda odlagališta kao dokaz urednog održavanja. 

<p>Odlagalište Cerik snimljeno iz zraka/Foto: Štefan Brajković</p>

Odlagalište Cerik snimljeno iz zraka/Foto: Štefan Brajković

Iako se stanovnici Gornjeg Daruvara i uprava Darkoma u stavovima baš i ne slažu, u jednom su ipak složni: problem odlagališta otpada Cerik treba što prije riješiti. 

U Daruvaru je u srijedu boravio i Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara koji svoju dosadašnju političku agendu s kojom je postao prepoznatljiv (transparentnost) polako mijenja s novom agendom - onom gospodarenja otpadom.   

- Popio sam kavu s kolegom Damirom Lneničekom, gradonačelnikom Daruvara i razgovarali smo o projektima vezanim za gospodare otpadom. Daruvar i Bjelovar nositelji su priče sortirnice u Gradu Bjelovaru gdje će naša dva grada s okolnim općinama zajedno gospodariti otpadom. Riječ je o četiri općine oko Grada Daruvara i osam općina oko Grada Bjelovara. Time praktički zatvaramo više od pola Bjelovarsko-bilogorske županije - govori nam Hrebak i usput napominje kako je upravo na primjeru Grada Zagreba vidljivo koliko je važno pitanje gospodarenja otpadom.

<p>Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/Foto: MojPortal.hr</p>

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/Foto: MojPortal.hr

- Priču smo započeli prije četiri godine, sada je možemo postaviti na realne temelje, a mislim da su i Daruvar i Bjelovar u zadnji tren uhvatili dobar priključak. Zbog toga u ova dva grada nećemo gledati scene koje posljednjih dana gledamo u Zagrebu. Dakle, ulažemo 100 milijuna kuna u sustav gospodarenja otpadom koji će koristiti i grad Daruvar. 

Sustav gospodarenja otpadom

Hrebak smatra da će se upravo zbog gradnje sortirnice i kompostane u Dolinama pokraj Bjelovara u roku dvije godine zatvoriti odlagalište otpada Cerik u Gornjem Daruvaru. 

- To je rješenje i za Daruvarsko odlagalište otpadom koje će se,vjerujem, u roku dvije godine zatvoriti, a zatvorit će se i sva odlagališta u županiji. Zatvorit će se i bjelovarsko odlagalište otpada, ali ne dok se ne završi cijela priča oko Piškornice koja je promrežena aferama. Mi ćemo dotada imati centralno odlagalište u Dolinama u Bjelovaru koje će koristiti i Grad Daruvar. Taj sporazum je potpisan, cjelokupna dokumentacija je spremna. Upravo se provodi nabava za izgradnju sortirnice vrijedne 43 milijuna kuna. Financirana je 85 posto iz EU fondova. Kompostana će također sada ići u javnu nabavu. U roku dvije godine imat ćemo posložen cijeli sustav gospodarenja otpadom, a građani Grada Daruvara će isto tako moći koristiti taj sustav - poručuje Hrebak naglašavajući kako mu je drago što je gradonačelnik Lneniček prepoznao projekt i uključio se u njega.

Zadovoljan dogovorom

- Mislim da je za Grad Daruvar to jako pametan potez jer svi ostali koji će se naknadno uključivati u tu priču više neće biti partneri nego naši klijenti, a klijentima zaračunavaš drugačiju cijenu od one koju daješ partnerima. Tako da će ta priča financijski gledano biti jednaka za Daruvarčane kao i za Bjelovarčane, a za sve ostale će ići po tržišnim cijenama - kaže Hrebak koji procjenjuje da bi Grad Daruvar u roku dvije godine mogao zatvoriti odlagalište Cerik. 

Gradonačelnik Grad Daruvara Damir Lneniček također je zadovoljan dogovorom s Gradom Bjelovarom oko odvožnje otpada, ali drži kako će za zatvaranje Cerika ipak trebati malo više vremena od dvije godine. 

<p>Damir Lneniček, gradonačelnik Grada Daruvara/Foto: MojPortal</p>

Damir Lneniček, gradonačelnik Grada Daruvara/Foto: MojPortal

- Ta priča s odvozom otpada u buduću sortirnicu i kompostanu pokraj Bjelovaru je dobra priča, ali ipak ne rješava u potpunosti naš problem. Naime, mi ćemo s tim riješiti otprilike dvije trećine otpada koje sada odlažemo na Ceriku, ali nam i dalje ostaje problem komunalnog otpada koji se neće voziti u bjelovarsku sortirnicu. Što se tiče odlagališta Cerik, mi ćemo ga sigurno zatvoriti u ovom mandatu, između ostalog, to je bilo i naše obećanje u kampanji koje moramo ispuniti. Mi ćemo morati pronaći rješenje gdje ćemo odvoziti tu trećinu otpada koja neće ići u sortirnicu i kompostanu pokraj Bjelovara. Vjerojatno tamo gdje će nam biti najpovoljnije. No, to je pitanje koje se mora riješiti na Gradskom vijeću i vidjet ćemo kakva će na kraju biti odluka gradskih vijećnika. Ali ono što je sigurno jest da ćemo do kraja mandata zatvoriti odlagalište Cerik - rekao nam je Lneniček.