Fotografija: Zajednička fotografija ispred Saveza Čeha nakon potpisivanja ugovora/Foto: Vladimir Bilek
Galerija
Zajednička fotografija ispred Saveza Čeha nakon potpisivanja ugovora/Foto: Vladimir Bilek

Uskoro kreću radovi na izgradnji Kulturno obrazovnog centra "Tkon" na Pašmanu

Ugovor vrijedan 18.225.521 kuna potpisali su Ana-Marija Štruml-Tuček, predsjednica Saveza Čeha u RH u ime investitora i Marko Pavlović, direktor tvrtke Eding, u ime izvođača radova
U prostorijama Saveza Čeha u Daruvaru jučer je potpisan ugovor za provedbu I. faze Rekonstrukcije i Izgradnje Kulturno obrazovnog centra "Tkon" na otoku Pašmanu.

Očuvanje tradicije

Kulturno-obrazovni centar zamišljen je kao mjesto za edukaciju djece, mladih, ali i odraslih, a već su pripremljeni projekti za folklorne, kazališne i glazbene seminare s ciljem očuvanja tradicije, kulture, jezika i pisma češke manjine u Republici Hrvatskoj i Hrvata u Češkoj Republici. Isto tako, u centru se planira boravak za djecu iz Češke i Hrvatske kako bi usavršavali jezik i učili o kulturi.

<p>Prva faza izgradnje/Foto: Vladimir Bilek</p>

Prva faza izgradnje/Foto: Vladimir Bilek

Ugovor vrijedan 18.225.521 kuna jučer su u Savezu Čeha potpisali Ana-Marija Štruml-Tuček, predsjednica Saveza Čeha u RH u ime investitora i Marko Pavlović, direktor tvrtke Eding, u ime izvođača radova. Radovi kreću 1. listopada ove godine, a trebali bi završiti u roku od dvije godine.

<p>Potpisivanje ugovora/Foto: Vladimir Bilek</p>

Potpisivanje ugovora/Foto: Vladimir Bilek

Prva faza obuhvaća izgradnju centralne zgrade Češke osnovne škole Daruvar te rekonstrukciju tri manja smještajna objekta, a za obje škole jednoglasnom odlukom na Skupštini BBŽ donesen je prijedlog prijenosa prava gradnje na Savez Čeha. Tako da zemljište ostaje u vlasništvu osnovnih škola, dok je investitor Savez Čeha.

<p>Druga faza dijela Češke osnovne škole Končanica/Foto: Vladimir Bilek</p>

Druga faza dijela Češke osnovne škole Končanica/Foto: Vladimir Bilek

- U ovom trenutku već traje priprema za drugu fazu koja se odnosi na dio koji je u vlasništvu Češke osnovne škole Josipa Ružičke. Moramo pripremiti svu potrebnu dokumentaciju kako bismo još ove godine mogli krenuti s postupkom rješavanja građevinske dozvole tako da je u prvom kvartalu iduće godine već imamo. Već je napisan projekt za financiranje te druge faze i nadam se da ćemo već u polovici iduće godine krenuti s natječajem za izvođača radova. Time bismo zaokružili cijelu priču - kaže nam saborski zastupnik Vladimir Bilek.

<p>Centralni objekt Osnovne škole Josipa Ružičke Končanica/Foto: Vladimir Bilek</p>

Centralni objekt Osnovne škole Josipa Ružičke Končanica/Foto: Vladimir Bilek

<p>Druga faza dijela Češke osnovne škole Končanica/Foto: Vladimir Bilek</p>

Druga faza dijela Češke osnovne škole Končanica/Foto: Vladimir Bilek

<p>Druga faza dijela Češke osnovne škole Končanica/Foto: Vladimir Bilek</p>

Druga faza dijela Češke osnovne škole Končanica/Foto: Vladimir Bilek

Prema njegovim riječima, kapacitet prve faze je 60, a druge 70 kreveta. Prva faza trebala bi trajati dvije godine, a druga faza, koja je malo opsežnija, oko 3 godine. Kada prva faza bude gotova, objekt će se moći koristiti, a cijeli kompleks trebao bi biti gotov u roku od 5 godina. 

<p>Prva faza daruvarskog dijela/Foto: Vladimir Bilek</p>

Prva faza daruvarskog dijela/Foto: Vladimir Bilek

<p>Prva faza daruvarskog dijela/Foto: Vladimir Bilek</p>

Prva faza daruvarskog dijela/Foto: Vladimir Bilek

Priča s ovom nekretninom u Tkonu počinje 60-ih godina prošlog stoljeća kada su Češka osnovna škola J.A. Komenskog Daruvar i Češka osnovna škola Josip Ružička iz Končanice otkupile zemljište na otoku Pašmanu, gdje su se izgradila dječja odmarališta. Odmarališta su bila u funkciji do 90-ih godina kada su zbog rata, poslijeratnih zbivanja na području Slavonije i vremenskih neprilika zatvorena.

Prostorni plan

Prije desetak godina riješili su se imovinsko-pravni odnosi pa je vlasnik jednog dijela nekretnine postala Češka osnovna škola J.A. Komenski Daruvar, a drugog dijela Češka osnovna škola Josip Ružička iz Končanice.

Tada su se počela pripremati dva projekta, posebno za obje škole s obzirom da su zemljišta različite veličine, odnosno daruvarsko je nešto manje. Nekoliko godina trajalo je prilagođavanje prostornog plana na otoku Pašmanu i prikupljanje svih dokumenata za dobivanje građevinske dozvole.

Sada se napokon kreće s radovima.

Operativni program

- Konačno je krenula realizacija projekta za koju je priprema trajala više od 8 godina. Zahvaljujem se predstavnicima Općine Tkon, Zadarske županije i  Bjelovarsko-bilogorske županije. Ovim putem bih se prije svega htio zahvaliti Mariji Valek, ravnateljici daruvarske Češke osnovne škole J. A. Komenskog i Jaromiru Vrabecu, ravnatelju Češke osnovne škole Josipa Ružičke iz Končanice koji su vjerovali u ovu ideju i počeli pripremati te projekte uz potporu Saveza Čeha i mog Ureda. Zahvaljujem se, naravno, i predsjednici Saveza Čeha Ana-Mariji Štruml-Tuček i svim djelatnicima Saveza Čeha koji su sve to okrupnili i proveli postupak javne nabave - rekao nam je na kraju saborski zastupnik Vladimir Bilek i dodao kako je u cijeloj ovoj priči najvažnija činjenica da ih u ovom projektu kroz Operativni program prati i Vlada Republike Hrvatske, a imaju i partnerske odnose s Vladom Republike Češke, Južnomoravskom regijom i Plzenskim krajem.

Rekonstrukcija i dogradnja Kulturno obrazovnog centra Tkon sastavni je dio Operativnog programa za češku manjinu, a sufinancira se iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Vlade Republike Češke, posredstvom Saveza Čeha i Ureda saborskog zastupnika za češku i slovačku manjinu.