Fotografija: Daruvarska knjižnica priprema brojna iznenađenja za djecu na zimskim praznicima/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Galerija
Daruvarska knjižnica priprema brojna iznenađenja za djecu na zimskim praznicima/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Pošaljite svoje školarce tijekom praznika u daruvarsku knjižnicu: "Sigurno im neće biti dosadno"

Bit će pod odgojno - obrazovnim nadzorom, a ujedno će moći sresti i upoznati nove prijatelje i zabaviti se, kaže Romana HorvatDARUVAR – Zimski praznici su započeli. Iako im se školarci zasigurno vesele, nemaju svi privilegiju vrijeme bez škole provoditi s roditeljima jer mnogi od njih rade. Tu uskače daruvarska knjižnica s obiljem organiziranih aktivnosti. Evo detalja.

Različite aktivnosti

- Pozivamo djecu u knjižnicu tijekom zimskih praznika u periodu od 27. prosinca do 10. siječnja iduće godine. Pripremili smo društvene igre, besplatno korištenje PS4 i Nintendo wii, Micro: bit, AQ: bit i sl., online nagradnu kreativnu radionicu, natjecanje u čitanju i brojne duge zanimljive aktivnosti. U knjižnici imamo sjajnih novih naslova za čitanje te filmova za gledanje, a sve se može posuditi potpuno besplatno ako ste član knjižnice, kaže Romana Horvat, ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar koju smo upitali je li ovako bogate ponude bilo i ranijih godina.

Micro:bit radionica 2019. godine/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Micro:bit radionica 2019. godine/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

- Tako je, svake godine za vrijeme zimskih praznika nudimo djeci brojne pogodnosti i aktivnosti koje želimo s njima provoditi. S obzirom da nam se bliži i kraj godine, a time i kraj Godine čitanja, mislim da bi bilo dobro poticati čitanje i ubuduće. Mi se nismo predali, s 01. siječnjem krećemo ponovno s poticanjem kao da je opet proglašena godina čitanja. Ova pandemijska godina nije nam pomogla da zabilježimo porast djece u knjižnici. Vjerojatno je jedan od razloga i što nam vrtićka i školska djeca nisu dolazila organizirano u posjete zbog epidemioloških mjera. No, postoje učitelji i odgajatelji entuzijasti pa su neki od njih u Mjesecu hrvatske knjige učlanili cijele svoje razrede u knjižnicu što je izuzetno pohvalno. Time smo dobili nekolicinu novih korisnika, ali nije to na razini onih zlatnih godina prije pandemije, ističe ravnateljica Horvat i dodaje kako je u to vrijeme bilo aktualno igranje društvenih igara u knjižnici, naročito „Čovječe, ne ljuti se“.

Poticanje čitanja

Stoga su ove godine u daruvarskoj knjižnici došli na ideju opet ponuditi djeci igranje društvenih igara.

- Iako to neće biti natjecateljskog tipa, imamo i neke druge aktivnosti koje bude velik interes. Primjerice, ovo ljeto jako je interesantno djeci bilo čitanje knjiga i slikovnica pa je 30-ak najmlađih korisnika redovito dolazilo i posuđivalo knjige. Za svaku pročitanu knjigu dobili su pečat i evo, nagradili smo najčitače. Sami roditelji i djeca rekli su nam da im je to bilo zabavno i poticajno tako da tu dobru praksu nećemo prekidati, kaže Horvat i odaje kako ih nešto slično sada čeka i tokom zimskih praznika.

U daruvarskoj knjižnici školarce čeka pregršt aktivnosti/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
U daruvarskoj knjižnici školarce čeka pregršt aktivnosti/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Dječaci, pak, veoma vole igrice pa će im u knjižnici igranje biti omogućeno potpuno besplatno, a moći će se međusobno i natjecati.

- I za kraj, drug put ćemo imati Zimski kreativni kutak. Jedna od kolegica će izraditi nešto kreativno, to će snimiti, a djeca će morati isto to uraditi i donijeti svoje radove u knjižnicu. Oni najuspješniji bit će nagrađeni, ali ne namjeravamo mi bodovati radove, već ćemo iz staklene kugle izvlačiti imena, pojašnjava nam Romana i za kraj odaje kako im je cilj pomoći i roditeljima.

Djeca koja su bila na ovogodišnjoj "Noći s Andersenom" tu će noć pamtiti dok su živi/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Djeca koja su bila na ovogodišnjoj "Noći s Andersenom" tu će noć pamtiti dok su živi/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

- Pozivam roditelje da pošalju svoju djecu u knjižnicu. Djeci sigurno ovdje neće biti dosadno, bit će pod odgojno - obrazovnim nadzorom, a ujedno će moći sresti i upoznati nove prijatelje i zabaviti se, zaključila je ravnateljica.