Fotografija: Dino Budinjaš i lani je počeo davati instrukcije u knjižnici, no sve je stalo zbog korone/Foto: Privatni album
Galerija
Dino Budinjaš i lani je počeo davati instrukcije u knjižnici, no sve je stalo zbog korone/Foto: Privatni album

Dino Budinjaš daje besplatne instrukcije iz fizike i matematike u daruvarskoj knjižnici

Ove godine nam se javio jedino Dino Budinjaš s kojim smo surađivali i prošle godine. Namjeravamo upisati šestero učenika koji će biti podijeljeni u dvije grupe, kaže Romana Horvat




DARUVAR – U Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar opet se nešto dobro „kuha“. Među brojnim aktivnostima koje organiziraju je i ona o skorom početku besplatnih instrukcija iz matematike i fizike koje će ovoga puta biti namijenjene učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole.

<p>I prijašnjih je godina bio velik interes za besplatnim instrukcijama u daruvarskoj knjižnici/Foto: Romana Horvat</p>

I prijašnjih je godina bio velik interes za besplatnim instrukcijama u daruvarskoj knjižnici/Foto: Romana Horvat

- Mi u daruvarskoj knjižnici već nekoliko godina uz pomoć volontera provodimo besplatne instrukcije za školarce. Prijašnjih godina su to bile instrukcije iz svih predmeta za učenike nižih razreda od 1. do 4., a prošle i ove godine riječ je o instrukcijama za više razrede iz područja fizike i matematike. Mi bismo rado instrukcije osigurali za sve one predmete u kojima djeci treba dodatna pomoć, no problem su nam nastavnici koji nisu zainteresirani za volonterski rad. S druge strane knjižnica nema vlastita sredstva s kojima bi plaćala satove nastavnicima – pojašnjava nam Romana Horvat, ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar.

Dugogodišnji projekt

- Funkcioniramo tako da mi raspišemo javni poziv na koji se potom javljaju zainteresirane osobe. Prijašnjih godina s nama su surađivale učiteljice od kojih je jedna bila u radnom odnosu, a druga u mirovini. One su zaista puno dale u tom području, vodile su besplatne instrukcije pet, šest godina. Ove godine nam se javio jedino Dino Budinjaš s kojim smo surađivali i prošle godine. Moram reći da je on lani to jako dobro radio i da nas nesretna korona nije zaustavila, projekt bi bio veoma uspješan.

<p>Ovaj projekt zamišljen je kao potpora učenicima u svladavanju gradiva/Foto: Romana Horvat</p>

Ovaj projekt zamišljen je kao potpora učenicima u svladavanju gradiva/Foto: Romana Horvat

- Zainteresirane djece ima, upisuju se i polako popunjavamo kvotu. Prošle smo godine imali više interesa nego mogućnosti pa smo neke morali i odbijati. Nažalost, ne možemo uzeti velik broj djece jer onda to ne bi bile instrukcije već učionički rad – ističe Horvat i dodaje kako su se dogovorili upisati maksimalno šestero djece koje će podijeliti u dvije grupe. Dino će tako, s troje učenika raditi sat vremena. Ideja je prvotno bila da ovaj projekt bude namijenjen za učenike slabijeg imovinskog stanja, no to je bilo teško provedivo.

Svladavanje gradiva

-Tko smo mi da procjenjujemo tko je siromašan, a tko nije. Stoga smo ipak odlučili da nam se mogu javiti sva djeca, bitno da su 7. ili 8. razred, te da nemaju odličnu ocjenu iz spomenutih predmeta jer to nije dodatni rad, već pomoć kod svladavanja gradiva – naglašava ravnateljica i dodaje kako je i Dino sam po sebi mladi čovjek kojeg treba pohvaliti.

<p>Dino radi s ocem u njihovoj privatnoj tvrtki SAB u Daruvaru/Foto: Privatni album</p>

Dino radi s ocem u njihovoj privatnoj tvrtki SAB u Daruvaru/Foto: Privatni album

- Dino radi s ocem, imaju svoju privatnu tvrtku SAB, no on jako voli matematiku i fiziku. Završio je strojarstvo i sam nas se javio, pokazao je interes pomoći djeci i to je stvarno plemenito – zaključila je Horvat.

Prijave za instrukcije traju do 15. listopada.