Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Foto: Getty Images/iStockphoto

Dođite u četvrtak na predavanje "Sigurnost djece i mladih na internetu" u Inkubatoru ideja

Savjete roditeljima o nasilju na internetu i njegovom sprečavanju davat će Tea Milinović, mag. socijalne pedagogije, Vedrana Viljevac Barić, mag. psihologije i Nina Plažanin, dipl. psihologinjaProjekt je sufinacirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Projekt je sufinacirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Istraživanje Unicef-a pokazalo je da gotovo 30 posto djece u Hrvatskoj doživi neki oblik elektroničkog nasilja jedan do dva puta mjesečno. Upravo je to povod predavanju pod nazivom „Sigurnost djece i mladih na internetu“ koje će se održati u četvrtak 20. siječnja 2022. u Inkubatoru ideja. Neki od najčešćih oblika elektroničkog nasilja su vrijeđanje, objavljivanje lažnih izjava, isključivanje, javno razotkrivanje i dolaženje do tuđih tajni prevarom te objavljivanje video zapisa zlostavljanja. O tome kako ih prepoznati i spriječiti te što roditelji mogu učiniti u slučaju da do nasilja dođe u Inkubatoru ideja govorit će Tea Milinović, mag. socijalne pedagogije, Vedrana Viljevac Barić, mag. psihologije i Nina Plažanin, dipl. psihologinja.

Elektroničko nasilje dolazi u brojnim oblicima

Elektroničko nasilje naziva se još i virtualno zlostavljanje, nasilje preko interneta/mobitela, elektronski bullying ili cyberbullying, a odnosi se na bilo kakav oblik višestruko slanih poruka internetom ili mobitelom čiji je cilj povrijediti, uznemiriti ili na bilo koji drugi način oštetiti žrtvu koja se ne može zaštiti od takvih postupaka. Može biti u obliku tekstualnih ili videoporuka, fotografija ili poziva, a nasilje se sve češće odnosi na nekoliko oblika komunikacije, uključujući zvuk, slike, animacije i fotografije.

"Non-stop“ nasilje

Kod tradicionalnog oblika nasilja „licem u lice“, nasilje prestaje dolaskom djeteta kući iz škole ili dvorišta. Međutim, kod elektroničkog nasilja govorimo o „non-stop“ nasilju, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Žrtve često imaju osjećaj da se ne mogu zaštititi ili naći sigurno utočište jer su takvi sadržaji vidljivi milijunima korisnika. S obzirom na to da mogu biti maltretirani u svako doba dana, kod djece može prevladavati i osjećaj da je nasilje sveprisutno. Uz to, ponekad ne znaju tko je počinitelj i protiv koga se trebaju boriti, a kompromitirajuće sadržaje ne mogu ukloniti.

Učinak

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Percepcija da nemaju izbora, izlaza, ni rješenja, da ne mogu kontrolirati situaciju u kojoj su se našli, nerijetko rezultira osjećajima bespomoćnosti i beznađa kod djeteta. Često se nasilnim sadržajima priključuju i druge osobe tako da komentiraju, dodaju ili šire takve sadržaje, čime se učinjeno nasilje umnožava a mogućnost anonimnosti i lažnog predstavljanja dodatno potiče i ohrabruje nasilno ponašanje. Sve to ima poguban utjecaj na psihu djeteta, a ponekad dovodi i do tragičnih posljedica.

Sudjelovanje na predavanju je bez naknade za sve zainteresirane uz prethodnu najavu dolaska pozivom (043/243-534), e-mailom (office@inkubator-ideja.hr) ili porukom na Facebook ili Instagram stranici Inkubatora ideja.

_____________________________________

Inkubator ideja – projekt koji je sufinancirala Europska unija

Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva nositelj je EU projekta pod nazivom Inkubator ideja čija je ukupna vrijednost 1.994.857,17 kn. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda iznosom od 1.695.628,59 kn te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (na pozicijama Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske) iznosom od 299.228,58 kn.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Bjelovarskog centra za razvoj civilnoga društva.

Više informacija o fondovima Europske unije možete saznati na www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr.

Projekt je sufinacirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Projekt je sufinacirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda