Fotografija: Vrhunskom izvedbom glumci su ganuli publiku/ Foto: Marina Mrkoci-Bok Fest
Galerija
Vrhunskom izvedbom glumci su ganuli publiku/ Foto: Marina Mrkoci-Bok Fest

Predstava Mire Furlan i Mikija Manojlovića ganula Bjelovarčane do suza

Život ima tu nezgodnu osobinu da voli udariti kad se tome najmanje nadamo. Čovjek se toliko navikne na udarce da često ne uspijeva prepoznati poklon koji mu, rijetko i bez najave padne u krilo, riječi su Mire Furlan



Malo je onih koji su sinoć posjetili Dom kulture, a da barem u jednom trenutku nisu pustili suzu. Naime, u gotovo dvosatnoj drami "Dok nas smrt ne razdvoji" vrhunski glumci beogradske "Radionice integracija" predstavili su priču jedne zagrebačke obitelji početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. 

Radnje predstave odvija se u trosobnom stanu. U jednoj sobi leži Blanka, u drugoj njena pomajka Ljubić, obje bolesne i nepokretne. Iako jedna drugu ne vide iz svojih kreveta, mogu razgovarati kroz otvorena, ali i zatvorena vrata. Tu je i Mina, kćer Blanke i Martina, inače mlada glumica na početku karijere. Njen otac je pak sveučilišni profesor koji od kuće odlazi zorom, a vraća se noću.

Bojan Navojec dodijelio je pečatnjak glumcima Radionice integracije/ Foto: Marina Mrkoci-Bok Fest
Bojan Navojec dodijelio je pečatnjak glumcima Radionice integracije/ Foto: Marina Mrkoci-Bok Fest

Scenarij prepun autobiografskih elemenata potpisuje pokojna Mira Furlan, a za predstavu je rekla da je počašćena što je upravo Predrag Miki Manojlović prepoznao ovaj tekst i odlučio mu podariti život.

Život udari kad se najmanje nadamo

- Život ima tu nezgodnu osobinu da voli udariti, obično onda kad se tome najmanje nadamo. Čovjek se toliko navikne na udarce da najčešće ne uspijeva prepoznati poklon koji mu, rijetko i bez najave ponekad padne u krilo. Ja ovaj poklon prepoznajem i znam njegovu, za mene neprocjenjivu vrijednost. Poklon stiže od glumca i čovjeka koji u mom životu ima izuzetno mjesto i čiji mi je rad svojom dubinom i posvećenošću uvijek bio i uzor i inspiracija, kazala je pokojna glumica. 

Osim što potpisuje režiju, Miki Manojlović u predstavi utjelovljuje i lik Martina. Iako mu je ovo prvi put da se predstavio bjelovarskoj publici, u ovom gradu već je boravio u nekoliko navrata, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Kazalište je čarobno

- Budite strpljivi, pažljivi i kada predstava u kojoj će te, siguran sam, veoma sudjelovati i postati njen dio bude boljela, postat će te sasvim uvjereni "da je kazalište čarobno". Za razliku od života, o predstavio je rekao Manojlović.

Ništa manji doprinos odličnoj drami nisu pridonijeli ni ostali akteri, od kojih svakako treba izdvojiti Jasnu Đuričić, inače predsjednicu žirija Sarajevo Film Festivala. Ova srpsku glumicu najpoznatija je po naslovnoj ulozi u potresnoj priči o genocidu u Srebrenici, ‘Quo Vadis, Aida’. Inače, taj film bio je ovogodišnji kandidat za nominiran za Oscara u kategoriji najbolji strani film. 

Jasna Đuričić i Miki Manojlović/ Foto: Marina Mrkoci-Bok Fest
Jasna Đuričić i Miki Manojlović/ Foto: Marina Mrkoci-Bok Fest

Bjelovarska publika, koja je novoobnovljeni Dom kulture ispunila gotovo do posljednjeg mjesta, još je jednom pokazala da voli i cijeni kazališnu umjetnost. Priliku uživati u još jednom zanimljivom komadu imat će već sutra, kada će na istom mjestu u 20 sati biti prikazana Konglomeracija za Sašu Anočića.