Fotografija: Organizatori su zadovoljni ovogodišnjim BOK-om/Foto: Martina Čapo
Galerija
Organizatori su zadovoljni ovogodišnjim BOK-om/Foto: Martina Čapo

Završen još jedan BOK: "Više od dvije tisuće ljudi posjetilo ovogodišnje predstave"

"Uzmemo li u obzir sve okolnosti koje su nas pratile, festivalom smo doista zadovoljni. Primjerice, 2019. godine, odnosno zadnji BOK prije korone, predstave je gledalo svega 250 posjetitelja više", kazala je Galkowski




Predstavom "Zov divljine" službeno su zatvoreni 18. Bjelovarski odjeci kazališta. Unatoč pandemiji, koja je nažalost ostavila traga i na ovogodišnjem festivalu, Bjelovarčani su nakon prošlogodišnje pauze, ipak dobili priliku uživati u odličnim predstavama.

<p>Posjetitelji su oduševljeni novoobnovljenim Domom kulture/ Foto: Deni Marčinković</p>

Posjetitelji su oduševljeni novoobnovljenim Domom kulture/ Foto: Deni Marčinković

Prema riječima Zvjezdane Galkowski, ravnateljice CUK-a, inače jednog od organizatora ovogodišnjeg BOK-a, novoobnovljeni Dom kulture ove godine posjetilo je više od dvije tisuće posjetitelja.

Deset predstava

- Uzmemo li u obzir sve okolnosti koje su nas pratile, festivalom smo doista zadovoljni. Primjerice, 2019. godine, odnosno zadnji BOK prije korone, predstave je ukupno gledalo 2400 ljudi, točnije svega 250 više nego ove godine. Od predviđenih 12 predstava, održano je njih devet, a za predstavu "Štajga" uspjeli smo pronaći zamjenu, pa je tako prikazana "Gospođica Julija". Nadalje, predstave "Konglomeracija za Sašu Anočića" i "Dok nas smrt ne razdvoji", odgođene su zbog bolesti glumaca, ali će one biti naknadno odigrane, objašnjava Galkowski.

<p>Zvjezdana Galkowski/ Foto: Deni Marčinković</p>

Zvjezdana Galkowski/ Foto: Deni Marčinković

Treba reći i to da su cijene ulaznice ove godine ipak nešto povećane, a i kapacitet Doma kulture nakon obnove proširen je za stotinjak mjesta. Galkowski ističe i to da je na gotovo svim predstavama bilo između 150 i 200 ljudi, što prijašnjih godina nije bio slučaj.

- Ranije su predstave znale biti u Dvorani europskih prvaka, na kojima se znalo skupiti i 900 ljudi, ali je zato bilo i predstava na kojima je bilo prisutno manje od 100 osoba, tako da je prosjek tu negdje. Kad već govorimo o posjećenosti, najveće zanimanje svakako je izazvala predstava Mikija Manojlovića, koja je nažalost odgođena, a nakon toga slijede "O medvjedima i ljudima", "Nevjerojatan događaj" i "Medvjed". Nadalje, veliki interes bjelovarska publika pokazala je i za predstavu "Zov divljine", međutim kako je ona na početku bila predviđena za atrij Gradskog muzeja, nažalost tijekom festivala nismo mogli prodavati više ulaznica, priča ravnateljica CUK-a.

<p>Veliki interes vladao je za pojedine predstave/ Foto: Deni Marčinković</p>

Veliki interes vladao je za pojedine predstave/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarski odjeci kazalište ove godine postali su punoljetni, a pored samih predstava održan je i veliki dio tradicionalnih popratnih sadržaja, poput izložbe glumaca i glumačke moto alke, a svakako vrijedi spomenuti i izložbu dr. Roberta Torrea te malu školu pletenja i kukičanja. Zbog ranije spomenute pandemije izostali su rukometni BOK turnir te popularni afterpartiji, po kojima je ovaj festival također postao prepoznat među samim glumcima, ali i publikom.

<p>Glumačka moto alka/ Foto: Deni Marčinković</p>

Glumačka moto alka/ Foto: Deni Marčinković

Nadalje, grijeh bi bio ne sjetiti se i odlične najave samog festivala, kada su u Boho parku glazbenici Ana Rucner, Matej Meštrović i Borna Šercar te glumac Vedran Mlikota Bjelovarčane oduševili glazbeno-poetske večeri "Zajedno...".

"Samo" 41 testirana osoba

Ovogodišnji BOK svakako su obilježile i posebne epidemiološke mjere. Naime, na predstave je bilo moguće uči jedino uz predočenje covid potvrda ili negativnog testa, a organizatoru i u tom dijelu zaslužuju pohvale, jer su omogućili besplatno testiranje uz kupljenu ulaznicu.

<p>Tradicionalno, glumci su pozirali u izlogu salona namještaja/ Foto: Deni Marčinković</p>

Tradicionalno, glumci su pozirali u izlogu salona namještaja/ Foto: Deni Marčinković

- Zapravo smo iznenađeni brojem testiranih, odnosno očekivali smo puno veći odaziv. Naime, svega 41 osoba iskoristila je tu mogućnost, što nas u jednu ruku i veseli, jer se ispostavio da je najveći dio kazališne publike cijepljen ili je pak prebolio koronu u posljednjih šest mjeseci, dodala je Galkowski.

Odgođene predstave

Vrijedi spomenuti i spajanje dva festivala, odnosno BOK-a i Amadeus festa. Naime, opera "Mozart: Cosi fan tutte", koja se nominalno nalazila na rasporedu BOK-a ujedno je označena kao i prvi događaj Amadeus festa, čime su organizatori starijeg festivala na neki način pružili podršku mlađem festivalu. 

Za kraj recimo i to da će se odgođene predstave "Dok nas smrt ne razdvoji" i "Konglomeracija za Sašu Anočića" održati 15. odnosno 17. listopada. Obje predstave bit će prikazane u Domu kulture, s početkom u 20 sati. Svi koji su kupili ulaznice za te predstave u sklopu BOK-a, iste im vrijede i dalje, a oni koji nisu u mogućnosti prisustvovati, ulaznice mogu vratiti te dobiti povrat novca. Dodajmo i to da ulaznice za Konglomeraciju još dostupne, dok je predstava Mikija Manojlovića rasprodana.