Fotografija: Večeras je na programu film Derišta/ Foto: DOKUart
Večeras je na programu film Derišta/ Foto: DOKUart

Peti dan DOKUarta donosi predavanje "Jezik 21. stoljeća" i film "Derišta"

Predavanje će održati poznata filmska kritičarka Višnja Vukašinović, a naglasak je stavljen na stvari koje se kriju iza onoga što vidimo i čujemo kada konzumiramo određeni filmski, televizijski i medijski sadržaj.




U sklopu četvrtog dana 16. DOKUarta u bjelovarskom KMC-u sinoć su prikazana dva filma. Kratki film "Šator 113, Idomeni" predstavio je autor Henri Marbacher, mladi švicarski redatelj koji se u svom debitantskom filmu pozabavio dirljivom životnom pričom prijatelja Agira.

Višegodišnje putovanje

Film govori o višegodišnjem putovanju Agira iz ratom razorene Sirije stigao do Švicarske, a spojem originalnih slika i animacije vješto je prikazano koja je sve prijevozna sredstva koristio, poput čamaca, autobusa i vlakova. Agir je također dio puta išao i pješice, a više mjeseci proveo je živeći u šatoru u izbjegličkom kampu u Grčkoj po kojem je film dobio i ime.

Projekciji filma nazočio je i Roland Louis Python, savjetnik u Veleposlanstvu Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj koje je ove godine odlučilo podržati DOKUart.

Nakon razgovora autora s publikom poslije filma, na programu je bio čileanski dokumentarac "Agent krtica" Maite Alberdi koji je ove godine zaslužio nominaciju za Oscara za najbolji dokumentarni film. Glavni junak filma je 83-godišnji Sergio koji je silom prilika postao tajni agent u staračkom domu, a za taj zadatak angažirala ga je obitelj koja sumnja u dobrobit majke smještene u tom domu. No, jednom kada stigne u dom, Sergio će se boriti kako bi održao ravnotežu između svoje zadaće i sve veće umiješanosti u živote nekoliko stanara.

Druga strana odrastanja

Program ovogodišnjeg festivala nastavlja se večeras, kada je na rasporedu još jedan nizozemski film, i to nagrađivana dokumentarna drama "Derišta" redateljice Maasje Ooms. Film donosi intiman i iskren portret mladih ljudi u kojem oni pokazuju svoju najranjiviju stranu.

Također, danas u 17 sati u predvorju KMC-a je i predavanje poznate filmske kritičarke Višnje Vukašinović "Jezik 21. stoljeća" u kojem će biti govora o onome što se krije iza onoga što vidimo i čujemo kada konzumiramo određeni filmski, televizijski i medijski sadržaj.

Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti na blagajni KMC-a od 10 do 12 sati te sat vremena uoči projekcije. Program svake večeri počinje u 20 sati, a zbog epidemiološke situacije na projekcijama se može prisustvovati s covid potvrdom, s potvrdom o preboljenju koronavirusa ili s negativnim testom koji vrijedi 48 sati.

No, DOKUart je u Zavodu za javno zdravstvo BBŽ osigurao besplatno testiranje za sve one koji imaju ulaznicu za bilo koju projekciju.