Fotografija: Dvorana bjelovarskog KMC-a bila je poprilično popunjena/Foto: Stjepko Gambiroža
Galerija
Dvorana bjelovarskog KMC-a bila je poprilično popunjena/Foto: Stjepko Gambiroža

"Ljubav oko svijeta" koji govori o ljubavi, usponima i padovima oduševio bjelovarsku publiku

DOKUart je otvorio gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, a svojim dolaskom festival je podržao i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich




BJELOVAR – Filmom "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara sinoć je otvoren 16. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma. Emotivni dokumentarni putopis svjetskih putnika iz Zagreba u kojem su donijeli 33 priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima sa svih strana svijeta, oduševio je publiku u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra. Zbog velikog interesa publike, "Ljubav oko svijeta" reprizno će se prikazati danas u KMC-u u 18 sati. Festival je otvorio gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, a svojim dolaskom festival je podržao i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich.

Nagrada bračnom paru Krelja

Uoči projekcije filma dodijeljena je i nagrada počasni DOKUartovac odnosno priznanje ljudima koji su postigli osobite rezultate na polju filmske kreacije, edukacije i kritike. Ova je nagrada pripala bračnom paru Petri i Vesni Krelja, a u njihovo ime preuzeo ju je ravnatelj HAVC-a. Kako Udruga DOKUart odnosno organizator festivala dokumentarnog filma ove godine slavi i 15 godina postojanja, uoči projekcije glavnog filma večeri prikazan je i kratki film Dražena Kranjeca koji je publiku podsjetio na sve prijašnje festivale.

<p>Ravnatelj HAVC -a Chris Marcich i selektorica festivala Rada Šešić/Foto: Stjepko Gambiroža</p>

Ravnatelj HAVC -a Chris Marcich i selektorica festivala Rada Šešić/Foto: Stjepko Gambiroža

-Donosimo vam presjek najznačajnijih dokumentaraca iz prošle sezone u svijetu. Prvi put imamo filmove iz Bjelorusije, Grčke, Čilea. Velike životne drame, socio – politički relevantne, ali i duhovite, šarmantne filmove s fantastičnim glavnim junacima – istaknula je selektorica festivala Rada Šešić koja je i ove godine za svoje sugrađane izabrala brojne zanimljive naslove.

Ukupno 13 filmova

U sedam dana festivala u Bjelovaru će se prikazati ukupno 13 filmova, od čega čak šest hrvatskih premijera, a večer uoči otvorenja samog festivala, u petak, 17. rujna u Gradskom muzeju Bjelovar otvorena je multimedijska izložba "DOKUart – 15 godina s vama". U sklopu izložbe mogu se pogledati plakati za sve prijašnje festivale, špice, brojne fotografije, a prikazuju će se i neki kratki filmovi s prijašnjih godina na festivalu, kao i filmovi s radionice Malog DOKUarta. Na otvorenju izložbe nastupili su bjelovarski glazbenici Suzana Balen i Slaven Bandur, a danas (nedjelja, 19. rujna), drugog dana festivala na programu su dva dokumentarca. Kratki film "Dječji gradonačelnik" predstavit će autorica, nizozemska filmašica Susan Koenen koja je još u petak stigla u Bjelovar, a u svom filmu donosi nam priču o 11-godišnjem dječaku marokanskog podrijetla koji želi pobijediti predrasude tako što će postati dječji gradonačelnik Rotterdama.

DOKUart putuje u Rovišće i Kapelu

Zatim se prikazuje ukrajinski film "Ova kiša nikad neće prestati" koji je redateljici Alini Gorlovoj donio nagradu za najbolji debitantski film na najvećem svjetskom festivalu dokumentarnog filma, amsterdamskoj IDFA-i. Danas počinje i radionica u sklopu 14. Malog DOKUarta, a ove je godine voditelj bjelovarski dokumentarist Đuro Gavran koji je nedavno na Danima hrvatskog filma dobio nagradu za svoj posljednji film "Jedna od nas".

Festival u Bjelovaru traje sve do petka, 24. rujna, a na kraju će DOKUart otputovati u Rovišće i Kapelu gdje će se u subotu, 25. rujna u novoizgrađenim kulturnim centrima prikazati dokumentarni film "Dream Team babe" uz besplatan ulaz. Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti na blagajni KMC-a od 10 do 17 sati te sat vremena uoči projekcije. Program svake večeri počinje u 20 sati, a zbog epidemioloke situacije na projekcijama se može prisustvovati s covid potvrdom, s potvrdom o preboljenju koronavirusa ili s negativnim testom koji vrijedi 48 sati. No, DOKUart je u Zavodu za javno zdravstvo BBŽ osigurao besplatno testiranje za sve one koji imaju ulaznicu za bilo koju projekciju.