Fotografija: Denis Hladiš, Rada Šešić, Stjepko Gambiroža i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Denis Hladiš, Rada Šešić, Stjepko Gambiroža i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Ovogodišnji DOKUart posvećen je ljubavi. Na repertoaru čak šest hrvatskih premijera

Naš cilj je Bjelovarčanima donijeti sve ono najbolje iz svijeta dokumentaristike, stoga će se na repertoaru naći nagrađivani filmovi, istaknula je Šešić




Nakon DOKUart-a u parku, kao i projekcije pod zvijezdama, u subotu starta i natjecateljski dio 16. izdanja festivala profesionalnog dokumentarnog filma. Organizatore posebno veseli povratak u prirodno okruženje, točnije u kino dvoranu Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar, u kojoj će se od 18. do 24. rujna prikazati čak 13 dokumentaraca.

Filmovi iz cijelog svijeta

Kako se moglo čuti prilikom današnje najave, na festivalu će se održati čak šest hrvatskih premijera, a bjelovarska publika imat će priliku uživati u filmovima iz Čilea, Bjelorusije, Ukrajine, Norveške, Švicarske, ali i ostalih zemalja.

Kao i proteklih 15 godina, filmove je birala selektorica bjelovarskog festivala Rada Šešić, inače rođena Bjelovarčanka s nizozemskom adresom. 

<p>Rada Šešić i Stjepko Gambiroža/ Foto: Deni Marčinković</p>

Rada Šešić i Stjepko Gambiroža/ Foto: Deni Marčinković

- Poveznica svih ovogodišnjih filmova je ljubav. Festival otvara hrvatskih film "Ljubav oko svijeta", koji kao što je vidljivo iz samog naslova, govori o načinu ljubavi i ljubovanja u cijelom svijetu. Režiju potpisuje bračni par Rostuhar, a vjerujem da će publiku osvojiti specifičnim kadriranjem, kojim donose poseban ugođaj. Također, prikazani će biti i filmovi koji govore o ljubavi prema domovini, nogometu i brojnim drugim stvarima, između ostalog kazala je Šešić.

Najbolje od dokumentaristike

Dodala je i to da će u Bjelovar ponovno doći brojni autori i gosti sa svih strana svijeta, s kojima će publika imati priliku razgovarati nakon projekcija.

- Naša zadaća je Bjelovarčanima donijeti sve ono najbolje iz svijeta dokumentaristike, stoga će se na repertoaru naći brojni nagrađivani filmovi. Primjerice, film "Agent krtica" ušao je u zadnji krug nominacije za Oscara. Nadalje, film "Ova kiša nikad neće prestati" pobjednik je IDFA festivala u Amsterdamu, najvećeg svjetskog dokumentarnog festivala te brojni drugi nagrađivani filmovi, istaknula je selektorica festivala.

15 godina DOKUart-a

Također, organizatori su i ovog puta posebnu pažnju posvetili mlađoj publici kroz mali DOKUart, čije će radionice voditi Đuro Gavran. Dan uoči službenog početka festivala održat će se koncert i izložba u čast prvih 15 godina DOKUarta.

- U petak, 17. rujna, bir će postavljena izložba u Gradskom muzeju Bjelovar pod nazivom DOKUart 15 godina s vama, na kojoj će biti postavljeni svi dosadašnji plakati, brojne fotografije, a vrtjet će se i neki od filmova koji su bili prikazani na ranijim festivalima. Za glazbeni dio programa zaduženi su Suzana Balen i Slaven Bandur koji će u atriju održati koncert, kazao je član udruge DOKUart Stjepko Gambiroža.

Covid potvrde ili negativan test

Što se tiče ulaznica, prodaja kreće 16. rujna, s obzirom na to da se još uvijek čekaju preporuke stožera. Cijena ulaznice bit će ista kao i svih godina, odnosno 20 kuna, dok festivalska karta iznosi 140 kuna, uz koju se dobije i majica festivala. Ulaznice je moguće kupiti od 10 do 17 sati ili sat vremena uoči projekcije na blagajni KMC-a. 

Dodajmo i to da je ulazak moguć jedino uz covid potvrdu ili negativan test, a svi oni koji se nisu cijepili te nisu preboljeli covid u posljednjih šest mjeseci, s kupljenom ulaznicom moći će se besplatno testirati u Zavodu za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, uz prethodnu najavu. 

Najveći pokrovitelj festivala je Grad Bjelovar, a punu podršku i zadovoljstvo povratkom u kino iskazao je i gradonačelnik Dario Hrebak.

<p>Stjepko Gambiroža i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković</p>

Stjepko Gambiroža i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

- Vjerujem da će naši građani uživati u DOKUartu na stari, normalan, način. U izbor Rade Šešić niti malo ne sumnjam, stoga vjerujem da će bjelovarska, probirljiva publika, koja je itekako zainteresirana za dokumentarni film, ponovno biti oduševljena. Zahvaljujem se i čestitam još jednom svima na organizaciji, jer znam da nije bilo niti malo jednostavno, zaključio je Hrebak. 

Raspored predstava: 

Subota, 18. rujna:

Ljubav oko svijeta (Hrvatska – Njemačka, 2020, 75 minuta)

Nedjelja, 19. rujna:

Dječji gradonačelnik (Nizozemska, 2017, 15 minuta)

Ova kiša nikada neće prestati (Ukrajina, Latvija, Njemačka, Katar, 2020, 102 minute)

Ponedjeljak, 20. rujna:

Sretan Božić, Yiwu (Švedska, Srbija, Njemačka, Francuska, Belgija, Katar, 2020, 94 minute)

Utorak, 21. rujna:

Šator 113, Idomeni (Švicarska, 2019, 18 minuta)

Agent krtica (Čile, SAD, Njemačka, 2020, 90 minuta)

Srijeda, 22. rujna:

Derišta (Nizozemska, 2019, 92 minute)

Četvrtak, 23. rujna:

Utakmica (Švicarska, 2020, 17 minuta)

Moja baka s Marsa (Bjelorusija, Ukrajina, Estonija, 2018, 83 minute)

Petak, 24. rujna:

Bashkimi United (Švicarska, 2018, 10 minuta)

J… usvojena (Norveška, 2020, 18 minuta)

Zlatna dugmad (Rusija, 2020, 20 minuta)

Mir naše gospe (Crna Gora, 2020, 18 minuta)

Subota, 25. rujna, Kulturni centar Rovišće i Društveni dom Kapela:

Dream Team babe (Bosna i Hercegovina, 2020, 46 minuta)