Fotografija: Dio ralica već je čistio snijeg oko Kapele, Šandrovca te prema Đurđevcu/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dio ralica već je čistio snijeg oko Kapele, Šandrovca te prema Đurđevcu/Foto: Deni Marčinković

Zimska služba Bjelovar: Spremni smo, dio ekipa već je na terenu

Spremni smo za sve zimske uvjete, a još od 15. studenog prošle godine smo u pripravnosti i imamo dežurstva u svim našim ispostavama - rekao nam je Krunoslav KnezićMeteorolozi su za iduće dane, točnije nedjelju i ponedjeljak, najavili snijeg u cijeloj Hrvatskoj. Prve pahulje u petak su već pale na području naše županije, no srećom nisu se zadržale na cestama, što ne znači da to neće biti slučaj i u danima koji su pred nama. Stoga smo provjerili kakvo je stanje u našoj zimskoj službi. 

Posipavanje kolnika

- Iako je ogledna smotra zimske službe ove zime zbog pandemije korona virusa izostala, napravljen je unutarnji pregled svih vozila. Spremni smo za sve zimske uvjete, a još od 15. studenog prošle godine smo u pripravnosti i imamo dežurstva u svim našim ispostavama - rekao nam je Krunoslav Knezić - voditelj zimske službe i redovnog održavanja u Cestama d.d. 

Krunoslav Knezić, voditelj zimske službe i redovnog održavanja u Cestama d.d./Foto: Deni Marčinković
Krunoslav Knezić, voditelj zimske službe i redovnog održavanja u Cestama d.d./Foto: Deni Marčinković

Poduzeće Ceste d.d. zaduženo je za održavanje 272 kilometra državnih te 797 kilometra županijskih i lokalnih cesta. Na raspolaganju imaju 26 kamiona s ralicama i posipačima, raspoređenih u pet stacionara, odnosno u Bjelovaru, Daruvaru, Čazmi, Garešnici i Grubišnom Polju. Svaki stacionar također ima i stroj za utovar materijala te kombi vozilo za obilazak ceste i intervencije. 

- Po pitanju održavanja ceste u zimskim uvjetima, na teren izlazimo iz nekoliko razloga. Jedan od njih je sprječavanje poledice, odnosno posipavanje mokrog kolnika prilikom pada temperature, dok je drugi vezan za padaline. Tada također izlazimo na teren i posipamo sol da se spriječi ugažavanje snijega i stvaranje leda, a nakon toga slijedi čišćenje ako napada veća količina snijega, istaknuo je Knezić te dodao da trenutno na skladištima ima 1800 tona soli te 950 kubnih metara kamenog posipala. 

Prilagođena brzina

Prema njegovim riječima nekoliko ekipa jutros je već bilo na terenu, s obzirom na to da je na određenim dijelovima Bilogore, točnije oko Kapele, Šandrovca te prema Đurđevcu, palo nešto malo veća količina snijega. 

Skladišta imaju dovoljno soli/Foto: Deni Marčinković
Skladišta imaju dovoljno soli/Foto: Deni Marčinković

Za kraj, Knezić je sve građane pozvao da prilagode brzinu uvjetima na ceste, posebice ako padne najavljeni snijeg. Također, zamolio je sve za razumijevanje, jer u trenutku kada snijeg pada naprosto je nemoguće održavati cestu da na njoj nema snijega. 

Ralice su spremne za akciju/Foto: Deni Marčinković
Ralice su spremne za akciju/Foto: Deni Marčinković