Fotografija: Novoobnovljena kapelica svetog Petra i Pavla u Daruvarskom Brestovcu/Foto: Tomislav Sanić
Galerija
Novoobnovljena kapelica svetog Petra i Pavla u Daruvarskom Brestovcu/Foto: Tomislav Sanić

Kapelica u Daruvarskom Brestovcu stara 117 godina obnovljena, krovište prvi put mijenjano

"Nisam pronašao podatak da je ikad krovište prije ovoga bilo mijenjano, a fasada je rađena zadnji put prije 30 godina", rekao je župnik Tomislav SanićZavršeni su radovi na obnovi kapelice svetog Petra i Pavla u Daruvarskom Brestovcu. Radovi na kapelici obavljali su se u dvije faze projekta sufinanciranih iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, vjernika, župe te Općine Končanica.

Dvije faze

Prva faza 2019. godine obuhvaćala je obnovu i sanaciju krovišta kapele, a izvedena je za 110 tisuća kuna od kojih je 70 tisuća kuna financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, a ostatak vjernici župe.

Radovi na kapelici u listopadu 2020. godine/Foto: Tomislav Sanić
Radovi na kapelici u listopadu 2020. godine/Foto: Tomislav Sanić

Druga faza 2020. godine obuhvaćala je sanaciju vanjskog pročelja kapele, zamjenu i uređenje stolarije te postavljanje nove fasade u vrijednosti 211 tisuća kuna, od kojih je 120 tisuća kuna sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, 40 tisuća kuna Općina Končanica, a ostatak župljani.

Obnova kapelice tekla je u dvije faze/Foto: Tomislav Sanić
Obnova kapelice tekla je u dvije faze/Foto: Tomislav Sanić

- Radove je izvodio OTTO građevinski i prijevoznički obrt Končanica, vlasnik Oto Lukaš. Zbog lošijeg vremena i zimskog perioda, radovi koji su počeli prošlog prosinca produžili su se jer se zbog niske temperature dio fasade nije mogao osušiti - rekao nam je Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica.

30 godina bez obnove

Naime, kapelica građena 1904. godine nije bila dovoljno održavana. Krovište je prokišnjavalo, a propala je fasada i stolarija.

Ovako je kapelica izgledala u listopadu 2019. godine/Foto: Tomislav Sanić
Ovako je kapelica izgledala u listopadu 2019. godine/Foto: Tomislav Sanić

- Nisam pronašao podatak da je ikad krovište prije ovoga bilo mijenjano, jedino je lim bio bojan, a sada smo postavili crijep. Fasada je rađena zadnji put prije 30 godina, ali ne ovako temeljno kao sada - rekao je župnik župe Uznesenja BDM Končanica, Tomislav Sanić koji je u župi već dvije godine.

Daljnji radovi

Načelnik Općine Končanica, Zlatko Bakunić rekao nam je da će nastaviti s daljnjim radovima. Slijedi unutarnje uređenje i obnova zidova i stropa što planiraju kandidirati kroz idući natječaj.

Obnovljena kapelica svetog Petra i Pavla u Daruvarskom Brestovcu/Foto: Tomislav Sanić
Obnovljena kapelica svetog Petra i Pavla u Daruvarskom Brestovcu/Foto: Tomislav Sanić

- U tijeku je postavljanje gromobranskog sustava na kapelici. Jako smo zadovoljni. Vjernici se redovito okupljaju na misama u kapelici i puno im znači ova obnova. Sada mogu biti ponosni na kapelicu koju imaju - istaknuo je župnik Tomislav Sanić.