Fotografija: Općina Končanica potpisala načelni sporazum o rekonstrukciji ceste D5/Foto: Općina KOnčanica
Galerija
Općina Končanica potpisala načelni sporazum o rekonstrukciji ceste D5/Foto: Općina KOnčanica

Općina Končanica rekonstruirat će cestu D5 i napraviti kanalizaciju

"Imamo lokacijsku dozvolu, a u pripremi je još glavni projekt sa tri građevinske dozvole, jedna kroz Končanicu, druga kroz Daruvarski Brestovac, a treća čistač na kraju Daruvarskog Brestovca" – rekao nam je Zlatko BakunićOpćina Končanica krenula u projekt aglomeracije, točnije rekonstrukcije ceste D5 i izgradnje kanalizacije.

Prema riječima načelnika Općine Končanica, Zlatka Bakunića, Općina Končanica potpisala je načelni sporazum s Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama gdje bi paralelno s rekonstrukcijom ceste D5 išla i aglomeracija, odnosno izgradnja kanalizacije.

Natječaj za izvođača radova

- Imamo lokacijsku dozvolu, a u pripremi je još glavni projekt sa tri građevinske dozvole, jedna kroz Končanicu, druga kroz Daruvarski Brestovac, a treća čistač na kraju Daruvarskog Brestovca - rekao nam je Zlatko Bakunić i dodao da se nada da će ove godine barem raspisati natječaj za izvođača radova.

Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo
Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo

Naime, rekonstrukcija bi, kako kaže Bakunić, riješila nogostup u Končanici, kanalizaciju za oborinske vode te kompletnu izgradnju kanalizacije. Hrvatske vode i fondovi Europske Unije financirat će kanalizaciju, a izradu idejnog i glavnog projekta financirale su Hrvatske vode.

- Imali smo već sastanak, a očekujemo ponovno koordinaciju s Hrvatskim cestama da vidimo do kuda su oni došli jer su ti troškovi ugrađeni u plan Vlade za koji je uvelike zaslužan saborski zastupnik, Vladimir Bilek jer je u partnerstvu s vladom u koaliciji tražio da se u Strateški plan Državnog proračuna ugradi rekonstrukcija ceste D5 - kaže načelnik Zlatko Bakunić.

Vladimir Bilek, zamjenik gradonačelnika Daruvara za češku manjinu i saborski zastupnik/Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Vladimir Bilek, zamjenik gradonačelnika Daruvara za češku manjinu i saborski zastupnik/Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Dom u Daruvarskom Brestovcu

Osim ovog projekta, naveo je da im ističe natječaj koji su raspisali za četvrtu fazu uređenja Društvenog doma u Daruvarskom Brestovcu. Kako kaže, dio sredstava dobili su po projektu koji su kandidirali Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske Unije u iznosu od 200 tisuća kuna, a procijenjena vrijednost projekta je 360 tisuća kuna. Razliku će financirati iz Općinskog proračuna.

- Istovremeno, kandidirali smo na Ministarstvo graditeljstva, petu fazu uređenja okoliša oko Društvenog doma u Daruvarskom Brestovcu u vrijednosti 400 tisuća kuna. Osim toga, završavaju se radovi na kapelici u Daruvarskom Brestovcu kroz dva projekta Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije i Općine Končanica. Oba su prošla pa smo promijenili krovište, uredili vanjsku fasadu i promijenili stolariju - istaknuo je Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica.

Vatrogasni dom 

U Imsovcu su, kako kaže, produžili javnu rasvjetu do igrališta, a rade na uređenju oko svlačionice. Također dodaje da imaju gotov projekt dogradnje Vatrogasnog doma u Općini Končanica, izgradnju nadstrešnice i unutrašnje uređenje doma, koji će kandidirati kada se otvori natječaj u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske Unije. U nekoj daljoj budućnosti u planu je modernizacija nerazvrstanih cesta te građevinske dozvole za cestu Končanica - Boriš i Končanica - Končenjački vinogradi.