Fotografija: Održana 28. sjednica Općinskog vijeća Končanice/Foto: Općina Končanica
Galerija
Održana 28. sjednica Općinskog vijeća Končanice/Foto: Općina Končanica

Općina Končanica malim i mikro poduzetnicima daje 5000 kuna, a mladim obiteljima 10.000 kuna

U 2020. godini ostvareno je 96,7 posto prihoda i 94,75 posto rashoda, a razlika od 138.996,27 kuna prebacit će se na ovu godinuSjednica Općinskog vijeća Končanice, ujedno i posljednja u ovom sazivu predstavničke vlasti, održana je jučer s početkom u 20 sati u prostoru Dobrovoljnog vatrogasnog društva na kojoj su jednoglasno prihvaćene sve predložene točke Dnevnog reda.

Proračun

Među točakama Dnevnog reda bilo je i izvršenje Proračuna Općine Končanica za 2020. godinu.

Jednoglasno su prihvaćene sve predložene točke Dnevnog reda/Foto: Općina Končanica
Jednoglasno su prihvaćene sve predložene točke Dnevnog reda/Foto: Općina Končanica

- Prema planiranim prihodima od 9.796.198 kuna, ostvareno je 9.430.722,68 kuna što znači da su sa 96,7 posto ostvareni prihodi sukladno planu. Rashodi su bili planirani u iznosu od 9.796.128 kuna, dok su izvršeni u iznosu 9.291.726,38 kuna što iznosi 94,75 posto. Razlika između prihoda i rashoda je 138.996,27 kuna. Donesen je i program da se taj višak prihoda prebaci u ovu godinu - rekao nam je načelnik Općine Končanica Zlatko Bakunić.

Zakon civilne zaštite

Sukladno zakonu, također je doneseno i svih šest programa izvršenja Proračuna. Osim Proračuna, na sjednici su bile i točke Razmatranje sukladno zakonu sustava civilne zaštite i analiza stanja sustava civilne zaštite Općine Končanica za 2020. godinu, Plan razvoja sustava civilne zaštite Općine Končanica za 2021. godinu sukladno Zakonu civilne zaštite te Smjernice za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite Općine Končanica za razdoblje od 2021. do 2024. godine što su kao lokalna samouprava obavezni donositi.

Program poticanja poduzetništva

Uz to, donesen je i Program poticanja poduzetništva Općine Končanica za 2021. godinu kojim općina potiče male i mikro poduzetnike s pet tisuća kuna sukladno uvjetima koje moraju ispuniti za otvaranje obrta, samozapošljavanje ili zapošljavanje novog djelatnika. Isto tako i Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja na području Općine Končanica kojim mladim obiteljima općina dodjeljuje deset tisuća kuna za kupnju prve nekretnine, izgradnju kuće, kupovinu zemljišta ili adaptaciju.

Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo
Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo

- Sredstva su osigurana u Proračunu, ako ne bude dovoljno planiramo dopuniti rebalansom, ali prošle je godine bilo dovoljno sredstava - kaže Zlatko Bakunić.

Tu je još bila i Odluka o suglasnosti na prve Izmjene i dopune Sporazuma o pristupanju odluci osnivanju javne ustanove Javne vatrogasne postrojbe Grada Daruvara pošto je došlo do promjene u zakonu, sve četiri lokalne samouprave na čelu s Gradom Daruvarom morale su ovu odluku prihvatiti i potpisati novi Sporazum.

Aktualni sat

Naposljetku, na Aktualnom satu, načelnik je upoznao vijećnike sa trenutnim stanjem radova i projekata u toku, onih u planu i koje će projekte kandidirati jer se baš, kako kaže, idući tjedan otvara natječaj Ministarstva regionalnog razvoja na osnovi pripadnika nacionalne manjine u lokalnoj samoupravi na koji će kandidirati dogradnju Vatrogasnog doma u Končanici, obnovu fasade i izgradnju nadstrešnice i unutrašnje uređenje.

Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo
Zlatko Bakunić, načelnik Općine Končanica/Foto: Nikica Puhalo

- Vijećnike sam upoznao sa stanjem oko nastavka radova D5 ceste Veliki Zdenci-Daruvar. U suradnji s Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama ta će cesta ići u rekonstrukciju, a istovremeno smo se priključili izradi projekta kanalizacije. Idejni projekt je gotov i predan na izdavanje lokacijske dozvole. Građevinska dozvola će biti u tri faze - Končanica, Daruvarski Brestovac i izgradnja pročistača na kraju Brestovca kod rijeke Toplice - kazao je načelnik Bakunić.

Dječje igralište

Osvrnuo se i na projekt četvrte faze uređenja Društvenog doma u Daruvarskom Brestovcu koji su kandidirali Ministarstvu regionalnog razvoja, a odobrena su sredstva u vrijednosti 200 tisuća kuna, raspisan je natječaj i izabran je izvođač radova kojeg će idući tjedan uvesti u posao.

- Uvest će se centralno grijanje i klima, a kroz petu fazu uredit će se vanjski dio, promjena rasvjete i asfaltiranje staze potpornog zida koji smo kandidirali Ministarstvu graditeljstva i čekamo rezultate. Tom projektu pridodali smo izgradnju dječjeg igrališta pokraj doma u suradnji sa Češkom osnovnom školom Saveza Čeha za potrebe mještana i šire - istaknuo je Zlatko Bakunić.