Fotografija: Crveni tepih na korzu prepun je simbolike/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Crveni tepih na korzu prepun je simbolike/ Foto: Deni Marčinković

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: "Nasilje se ne smije gurati pod tepih"

Poruke napisane na tepihu zapravo su dio priča iz Hrvatske i svugdje su iste. Umjetnica je primijenila tehniku urezivanja, kao što se i nasilje urezuje u tkivo društva, kaže Kovačić
Povodom današnjeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na bjelovarskom korzu članice Udruge Iris i njihovih partnerskih udruga dijelile su promotivne materijale građanima, kao i informacije vezane za pomoć i zaštitu žrtvama obiteljskog nasilja. 

<p>Članice Udruge Iris i partnerskih udruga/ Foto: Deni Marčinković</p>

Članice Udruge Iris i partnerskih udruga/ Foto: Deni Marčinković

Tom prilikom svoje mjesto na korzu je našao i crveni tepih ispisan raznim porukama, simboličnog imena Sram te i stid bilo, kojeg je u sklopu svog performansa prošle godine izradila umjetnica Nives Žarković.

- Drago mi je da smo ovom akcijom povezali Rijeku i Bjelovar. Poruke napisane na tepihu zapravo su dio priča koje se mogu čuti u cijeloj Hrvatskoj i svugdje su iste. Tepih ima nekoliko simbolika, poput one koja govori da se nasilje nikako ne smije gurati pod tepih. Nadalje, umjetnica je primijenila tehniku urezivanja, baš kao što se i navedeni problemi urezuju u tkivo društva, odnosno žena, a fizičke rane se pak urezuju u tijelo žene, istaknula je Tina Kovačić, predsjednica koordinacijskog tima Udruge SOS Rijeka.

<p>Tina Kovačić/ Foto: Deni Marčinković</p>

Tina Kovačić/ Foto: Deni Marčinković

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama provodi se u sklopu projekta "SIGURNA KUĆA – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka", a tom prilikom jučer je predstavljen i besplatan SOS telefon, o čemu više možete pročitati ovdje