Fotografija: Zvjezdana Galkowski, Dario Hrebak, Iskrica Strčić i Iva Čatipović/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Zvjezdana Galkowski, Dario Hrebak, Iskrica Strčić i Iva Čatipović/ Foto: Deni Marčinković

U Bjelovaru otvoren besplatan SOS telefon za žrtve obiteljskog nasilja

"Svatko tko je u potrebi od sada može dobiti besplatan savjet na 0800 200 033. Besplatne linije otvorene utorkom od 9 do 13 sati i četvrtkom od 16 do 20 sati", kaže Strčić
Povodom obilježavanja nacionalnog Dana borbe protiv nasilja nad žena u Bjelovaru je otvoren besplatan SOS telefon za žrtve obiteljskog nasilja. Riječ je o još jednom koraku u sklopu projekta "Sigurna kuća - podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka“.

- Srećom, zbog odličnog vodstva bjelovarska Sigurna kuća postala je prava institucija. Nažalost, ne možemo pobjeći od činjenice da je nasilje nad žena u Hrvatskoj u visokoj mjeri prisutno, ali zahvaljujući ovom projektu naše sugrađanke imaju se kome obratiti i potražiti pomoć, između ostalog kazao je gradonačelnik Dario Hrebak.

<p>Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković</p>

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Prema riječima voditeljice Sigurne kuća Iskrice Strčić usluge savjetovanja putem telefona već su pružane, međutim od sada je to moguće i besplatno.

Dežurni telefon i dalje dostupan

- Za nas je to sada velika stvar. Iako se cijelu godinu trudimo raditi po tom pitanju, nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama za nas je uistinu poseban dan. Naš cilj je motivirati i senzibilizirati građane, a ujedno im i ukazati na ovaj veliki problem koji se konstantno povećava. Svatko tko je u potrebi od sada može dobiti besplatan savjet na 0800 200 033, a naši volonteri puni su volje i motivacije, pored ostalog kazala je Stručić.

<p>Iskrica Strčić/ Foto: Deni Marčinković</p>

Iskrica Strčić/ Foto: Deni Marčinković

Također, dodala je i to da su besplatne linije otvorene utorkom od 9 do 13 sati i četvrtkom od 16 do 20 sati. 

Naglasak na slušanje

- Trenutno smo uspostavili ovu liniju čisto da vidimo kako će to funkcionirati dalje. Naravno naši dežurni telefoni i dalje su dostupni i izvan tog vremena, a nakon projekta planiramo produžiti besplatan telefon i tijekom vikenda, zaključila je Stručić.

Dodajmo i to da prilikom razgovora s volonterima nije potrebno predstavljanje, a cilj volontera zapravo je slušati žrtve i ponuditi im pomoć.