Fotografija: Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU u Pakracu/Foto: Pakrački list
Galerija
Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU u Pakracu/Foto: Pakrački list

Ministrica Tramišak u Pakracu: "Sretna sam kada vidim koliko se ovaj grad razvija i pomlađuje"

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU obišla je novi vrtić u Pakracu i upoznala se s aktivnostima na realizaciji projekta "Svijet graševine"
- Posebno zadovoljstvo mi je bilo obići objekt novog vrtića u Pakracu koji je tek počeo s radom i dopunio kapacitete postojećih pakračkih vrtića. U svemu dodatno je zadovoljstvo što je iz sredstava državnog proračuna u obnovu i prenamjenu ovog objekta utrošeno 750.000 kuna, ali i što Pakrac ima potrebe za dodatnim kapacitetima dječjeg vrtića što je jasan pokazatelj da se grad razvija i podmlađuje, rekla je jučer ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak nakon službenog posjeta Pakracu, piše Darko Baronica za Pakrački list.

<p>Ministrica Nataša Tramišak sa svojim domaćinima Pakracu/Foto: Pakrački list</p>

Ministrica Nataša Tramišak sa svojim domaćinima Pakracu/Foto: Pakrački list

U njenoj pratnji su bili Davor Huška, ravnatelj jedne od uprave u istom Ministarstvu te Antonija Jozić, požeško-slavonska županica, a kao domaćini su bili gradonačelnica Anamarija Blažević, Miroslav Ivančić predsjednik gradskog vijeća i suradnici iz gradske uprave.

"Kuća časnih sestara"

U objektu novog vrtića na početku Strossmayerove ulice (tzv. „kuća časnih sestara“) dočekali su ih pakrački župnik Jozo Zorić i Višnja Klobučar, ravnateljica vrtića, koji su ih upoznali s ulaganjima u ovaj objekt u koji je unazad nepune dvije godine pored 750.000 kuna u dvije tranše pristigle iz Ministarstva, još oko 700.000 kuna uložio Grad Pakrac i pakračka župa pri čemu je potrebno još u dvorištu izgraditi dječje igralište. Potpuno je uređen i opremljen prostor dnevnog boravka i spavaonice, sanitarni čvorovi, prostorije za osoblje i kuhinja u koju će se hrana dovoziti iz matičnog vrtića.

<p>Ministrica u obilasku novog vrtića na početku Strossmayerove ulice/ Foto: Pakrački list</p>

Ministrica u obilasku novog vrtića na početku Strossmayerove ulice/ Foto: Pakrački list

Gradonačelnica Blažević zahvalila je ministrici na razumijevanju da značajnim novčanim sredstvima Ministarstva potpomogne ovaj pakrački projekt, ali i biskupiji što je svojim prostorom pomogla rješavanju nedostataka prostornih kapaciteta u pakračkoj predškolskoj ustanovi za ovu godinu pri čemu je najavila da je sretna okolnost da se zbog broja djece i interesa mora razmišljati o daljnjem povećanju kapaciteta.

Od četvrtka vrtić koristi 16-ero djece jasličke dobi rođenih 2018. i 2019. godine, a o njima skrbe dvije odgajateljice od kojih je jedna časna sestra adekvatnih kvalifikacija stigla iz Daruvara.

Redovan program

Iako je u početku najavljeno da će se u njemu odvijati cjelodnevni vjerski program, koji je dogovoren u razgovoru gradonačelnice Anamarije Blažević i požeško-slavonskog biskupa Antuna Škvorčeviča, zbog nedovoljnog interesa roditelja ove godine se nije uspjela formirati jedna mješovita odgojna skupina pa je odlučeno da će zbog velikog broja novoupisane djece, a manjka prostora, zgrada biti dana vrtiću na korištenje, za održavanje redovnog vrtićkog programa.

Ministrica Tramišak je u nastavku posjeta Pakracu upoznata sa sadašnjim aktivnostima na realizaciji projekta „Svijet graševine“ u sklopu kojeg će u potpunosti biti obnovljen Spahijski podrum.

<p>Ovako bi u skoroj budućnosti trebao izgledati Spahijski podrum/Foto: Studio Rašić+Vrabec i Muze d.o.o.</p>

Ovako bi u skoroj budućnosti trebao izgledati Spahijski podrum/Foto: Studio Rašić+Vrabec i Muze d.o.o.

Raspisivanje natječaja za izvođača građevinskih radova, koji će biti odrađen tijekom ove jeseni, sljedeći je korak u obnovi i prenamjeni Spahijskog podruma, vjerojatno sada najstarije građevine u Pakracu. Riječ je o ogromnom kompleksu u Strossmayerovoj ulici velike spomeničke vrijednosti i prostornih mogućnosti koji već skoro pedeset godina neiskorišten propada.

<p>Prezentacija projekta "Svijet graševine"/Foto: Pakrački list</p>

Prezentacija projekta "Svijet graševine"/Foto: Pakrački list

Kako bi on trebao izgledati i funkcionirati u konačnosti, prema planu polovinom 2023. godine, prezentirano je jučer u vijećnici kurije Janković. Prezentaciji su uz čelne ljude Grada Pakraca i njihove suradnike iz gradske uprave prisustvovali Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU i Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice, piše Pakrački list.

Projekt je prezentirala Zrna Garača, njegova koordinatorica ispred nositelja Grada Pakraca gradske i Melita Trbušić iz tvrtke Muze d.o.o. koji su sa izradili idejno rješenje budućeg unutarnjeg izgleda objekta.

<p>Koordinatorica projekta "Svijet graševine" Zrna Garača/Foto: Pakrački list</p>

Koordinatorica projekta "Svijet graševine" Zrna Garača/Foto: Pakrački list

- Obnova Spahijskog podruma dio je projekta „Svijeta graševine“ koji se od 2017. godine provodi u Pakracu i Pleternici. Projekt je vrijedan 65,8 milijuna kuna pri čemu pakrački dio, dakle obnova i oživljavanje Spahijskog podruma, iznosi ukupno 28,3 milijuna kuna. Od tog iznosa, 24 milijuna kuna su europska sredstva, a Grad Pakrac treba osigurati 4,3 milijuna kuna. Cilj je dobiti jedinstveni multifunkcionalni prostor u kojem će na četiri etaže neto površine oko 2500 četvornih metara biti razni edukacijski i izložbeni prostori, ali u osnovi jedinstven prostor za gradsku knjižnicu i muzej namijenjeni prezentaciji, cjeloživotnom učenju i suradnji koji bi trebao omogućavati velike edukacijske i turističke potencijale - rekla je Zrna Garača, koordinatorica projekta ispred nositelja Grada Pakraca.

<p>Foto: Studio Rašić+Vrabec i Muze d.o.o.</p>

<p> </p>

Foto: Studio Rašić+Vrabec i Muze d.o.o.

 

<p>Foto: Studio Rašić+Vrabec i Muze d.o.o.</p>

<p> </p>

Foto: Studio Rašić+Vrabec i Muze d.o.o.

 

<p>Foto: Studio Rašić+Vrabec i Muze d.o.o.</p>

Foto: Studio Rašić+Vrabec i Muze d.o.o.

Nositelj projekta je Grad Pakrac, a projektni partneri su Grad Pleternica, Javna ustanova Pleternica, Požeško-slavonska županija, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Muzej grada Pakraca, Knjižnica grada Pakraca uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije (Panora). Svi njihovi predstavnici bili su jučer na ovoj prezentaciji.

<p>Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list</p>

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list

Gradonačelnica Anamarija Blažević zahvalila je ministrici Tramišak i njenom Ministarstvu, kao i Vladi RH što podržava ovakve projekte bez kojih razvoj malih sredina ne bi bio moguć.

- Osim poboljšanja vizualnog identiteta Pakraca i unapređuje kvaliteta života njegovih stanovnika projekt je značajan i zbog toga što je usmjeren na odgoj, obrazovanje i na društvenu brigu o najmlađima jer su to generacije kojima u budućnosti ovaj grad ostaje ukazavši da projekt prostorno spaja dvije pakračke ustanove koje jako puno rade s djecom - rekla je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević zahvalivši se ljudima koji znaju napraviti dobar projekt i u konačnici ga provesti.

<p>Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić/Foto:Pakrački list</p>

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić/Foto:Pakrački list

Kvalitetu projekta pohvalila je i županica Antonija Jozić istaknuvši njegovu kompleksnost koja dobro promišlja projektnu i stratešku dokumentaciju, planove upravljanja, edukacije svih onih koji će upravljati destinacijama na području županije, dakle materijalnu infrastrukturu i ljude. Nositeljima je poželjela sreću u realizaciji zamišljenih planova i što veći broj korisnika i posjetitelja.

- Nadam se da će svi projekti koje će biti prijavljivani u budućnosti biti jednako održivi i doprinositi razvoju županije. Pakrac je prvi u županiji krenuo u institucionalni razvoj malog poduzetništva, put koji su kasnije slijedili ostali u županiji, a ta sinergija izražena je i u ovom projektu. Na području Požeško-slavonske županije u ovom trenutku provode se projekti sredstvima EU vrijedni gotovo dvije milijarde kuna koji se najvećim dijelom odnose na aglomeracije (pakračko-lipička, pleternička i požeška), ali i projekti energetskih obnova i prirodne baštine - rekla je županica Antonija Jozić.

<p>Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak/Foto: Pakrački list</p>

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak/Foto: Pakrački list

Ministrica Nataša Tramišak rekla je kako uvijek osjeća zadovoljstvo kada obilazi projekte koji se realiziraju iz fondova Europske unije, naročito kada su, kao u ovom slučaju usmjereni obnovi i očuvanja kulturne baštine i našeg identiteta. Pohvalila je ovaj projekt jer zorno prikazuje način kako se u funkciju razvoja može staviti vlastita kulturna baština i resursi s kojima se raspolaže. Otkrila je kako u njezinom Ministarstvu pripremaju 3. operativni program koji će Jedinicama lokalne samouprave ponuditi nove mogućnosti u razvoju gospodarstva i kvalitetnijih radnih mjesta.

<p>Ministrica Tramišak i gradonačelnica Anamarija Blažević potpisale su i vrijedne ugovore/Foto: Pakrački list</p>

Ministrica Tramišak i gradonačelnica Anamarija Blažević potpisale su i vrijedne ugovore/Foto: Pakrački list

Ministrica Tramišak gradonačelnici Pakraca Anamriji Blažević uručila je Ugovor o sufinanciranju projekta energetske obnove Športsko-školske dvorane (projekt Energetska obnova Športsko-školske dvorane odrađen tijekom 2019/20. godine vrijedan 6,57 milijuna kuna, od čega EU bespovratna sredstva čine bezmalo 4 milijuna kuna, a  udio  Grada Pakraca 2,566 milijuna kuna). Ovim Ugovorom Ministarstvo će refundirati polovinu troškova Grada ili 1,272 milijuna kuna, piše Darko Baronica iz Pakračkog lista.