Fotografija: Jelena Hihlik, prva žena pakračkog Muzeja zadovoljna je dosadašnjim arheološkim istraživanjima u Pakracu/Foto: Pakrački list
Galerija
Jelena Hihlik, prva žena pakračkog Muzeja zadovoljna je dosadašnjim arheološkim istraživanjima u Pakracu/Foto: Pakrački list

Ravnateljica pakračkog Muzeja: "Pronašli smo gotičku kapelu u unutrašnjosti pakračke utvrde"

Cilj je prezentirati utvrdu koju su najvjerojatnije sagradili Ivanovci, moguće i Templari, kao srce grada iz kojeg je Pakrac i nastao te predstaviti taj dio kao arheološki park, otkriva Hihlik
PAKRAC - Muzej Grada Pakraca i Grad Pakrac provode arheološka istraživanja na srednjovjekovnom lokalitetu Starog grada Pakraca u samom srcu Pakraca, o čemu smo već detaljno izvještavali OVDJE. Valja napomenuti kako su u Gradu, odnosno pakračkom Muzeju i više nego zadovoljni dosadašnjim istraživanjima pa stoga donosimo opširni razgovor s prvom ženom Muzeja, Jelenom Hihlik.

<p>Srednjovjekovni lokalitet u samom središtu Pakraca/Foto: Muzej grada Pakraca</p>

Srednjovjekovni lokalitet u samom središtu Pakraca/Foto: Muzej grada Pakraca

Istraživanja o kojima smo ranije pisali traju sada već petu godinu, a istražuje se porušena stara utvrda čijih ostataka više nema iznad zemlje, a koja vjerojatno potječe iz 13. stoljeća. Tijekom vremena ona se mijenjala, nadograđivala i pregrađivala s obzirom na život ljudi u utvrdi koji je trajao sve do 19. pa i 20. stoljeća.

Viteški redovi

Utvrdu su sagradili Ivanovci, poznati viteški redovi, moguće i Templari. No, to su činjenice koje se još trebaju istražiti i dokazati, kaže nam ravnateljica Muzeja Grada Pakraca, Jelena Hihlik.

<p>Keramički vrč iz 16. stoljeća/Foto: Muzej grada Pakraca</p>

Keramički vrč iz 16. stoljeća/Foto: Muzej grada Pakraca

<p>Maketa Starog grada Pakraca/Foto: Muzej grada Pakraca</p>

Maketa Starog grada Pakraca/Foto: Muzej grada Pakraca

- Još ne znamo u kojem je točno obliku nastala utvrda jer slikovni materijal koji imamo odgovara njenom stanju u 15. ili 16. stoljeću. Jako je puno zanimljivosti koje još treba istražiti. Dosad smo pronašli gotičku kapelu u samoj unutrašnjosti utvrde i dosta pokretnog materijala, a istraživanja se nastavljaju i dalje.

<p>Arheološka istraživanja na srednjovjekovnom lokalitetu Starog grada Pakraca/Foto: Muzej grada Pakraca</p>

Arheološka istraživanja na srednjovjekovnom lokalitetu Starog grada Pakraca/Foto: Muzej grada Pakraca

Rezultati su odlični. Zasad se istražuje jedna sonda, jedan predio koji je na početku imao najviše potencijala, a u budućnosti se planira istražiti cijeli prostor utvrde. Sonda će se istraživati mjesec dana, a zatim bi se taj dio konzervirao, odnosno prekrio pijeskom i geotekstilom. Lokalitet je sada u potpunosti otvoren jer se kopa još dublje. Ideja je da u budućnosti svi pronađeni dijelovi budu konzervirani i prezentirani tijekom cijele godine - istaknula je Jelena Hihlik.

Arheološki park

Osim toga, ideja je i da se prezentira kao arheološki park u samom središtu Pakraca, a cilj je istražiti utvrdu kao srce, jezgru grada s velikom vrijednosti iz kojeg je Pakrac i nastao te istražiti cijeli prostor utvrde koji će se na kraju prezentirati kao vrlo važan baštinski element Pakraca.

<p>Istražuje se porušena stara utvrda čijih ostataka više nema iznad zemlje/Foto: Muzej grada Pakraca</p>

Istražuje se porušena stara utvrda čijih ostataka više nema iznad zemlje/Foto: Muzej grada Pakraca

- S istraživanjem smo započeli u lipnju, a do ove godine istraživanja je vodio Institut za arheologiju doktor Juraj Belaj i obično bi ona trajala mjesec dana. Od ove godine u pomoć su nam pristigla dva muzejska arheologa pa planiramo istraživanja produžiti do listopada ili studenog, ako to vrijeme i vremenske prilike dozvole - kaže Jelena Hihlik.